Se intorc baietii destepti din energie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 19:00
10796 citiri
Se intorc baietii destepti din energie

In timp ce toate energiile jurnalistice se consumau pe revenirea lui Virgil Ardelean la sefia serviciului secret al Internelor, la Ministerul Economiei, Adriean Videanu, isi alegea linistit consilierii personali. Unul din ei este, potrivit presei, celebrul Ionel Mantog.

Numele da fiori reci oricarui om care are un minim respect pentru lege si onestitate. Ionel Mantog este singurul secretar de stat al PD cercetat de DNA si trimis in judecata.

El este acuzat de infractiuni de coruptie, operatiuni financiare prin utilizarea de informatii obtinute in virtutea functiei, fals in declaratii si fals in inscrisuri.

Este vorba despre dosarul "stramutatilor de lux" din Gorj. Mantog si alte nume importante din conducerea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia au cumparat pe bani de nimic case despre care stiau ca urmeaza sa fie expropriate si demolate. In schimbul cocioabelor, SNLO le-a facut acestor stramutati speciali vile de lux, adevarate palate.

Procesul este, evident, departe de solutionare, dupa exceptii de neconstitutionalitate, stramutarea cauzei, amanari etc. Asa ca Mantog e ca nou si prezumat, nu-i asa, nevinovat, numai bun de consilier personal al ministrului.

Anchetat de procurorii DNA, Ionel Mantog a demisionat de la Ministerul Economiei, condus pe atunci de Codrut Seres, si a devenit director economic unde altundeva decat la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Ziaristii au tot scris despre mafia lignitului Mantog - Condescu, pe care Seres n-ar fi reusit sa o subordoneze, motiv pentru care l-a dat pe secretarul de stat pe mana DNA.

Potrivit presei, cei doi controlau, cat Mantog era in minister, absolut fiecare banut care intra de la bugetul de stat in mineritul gorjean, prin intermediul lui Marcel Hoara, director mereu interimar (pentru ca nicicum nu indeplinea conditiile pentru defintivare) al

Agentiei de Dezvoltare a Zonelor Miniere. Ce face acum Hoara? Cum ce? Este celalalt consilier personal al lui Adriean Videanu.

Hoara a fost acuzat ca si-ar fi falsificat fisa postului si si-ar fi sters o sanctiune administrativa din dosar (sanctiune mentinuta de instanta de judecata dupa contestarea ei de catre Hoara) pentru a putea participa la concursul pentu sefia ADZM.

Sapte astfel de concursuri au fost organizate si apoi anulate pentru ca Hoara nu indeplinea conditiile, incepand cu studiile de specialitate.

Ca secretar de stat, Ionel Mantog pare sa-si fi extins afacerile in stil mare si dincolo de SNLO. Dupa plecarea lui de la Ministerul Economiei, Ion Raut, fostul sef al corpului de control de la complexul energetic Turceni (desfiintat de Mantog), a dat publicitatii acuzatii de o maxima gravitate privind ilegalitati patronate, afirma el, de Ionel Mantog prin oamenii lui: energie la preturi preferentiale, licitatii trucate, contracte incredintate direct, echipamente inutile in valoare de milioane de euro.

Potrivit corpului de control, prejudiciul s-ar ridica la 400 de miliarde de lei vechi. Au fost trimisi in judecata pentru el 5 fosti directori ai complexului, intre care finul lui Mantog, Dan Gavrilescu.

Acesta este liderul organizatiei de tineret a PD-L Gorj si a candidat din partea partidului pentru un post de deputat. Procesul, de la sine inteles, treneaza.

In aceste conditii devine chiar un detaliu ca numele lui Mantog a fost vehiculat si prin preajma dosarului "tradare si spionaj". Stamen Stancev a povestit ce relatie minunata avea cu fostul secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului.

Consultantul bulgar a relatat despre intalnirile cu Mantog in care a discutat despre constructia unui complex energetic la Motru.

Oare ce ar urma sa-l consilieze cuplul Mantog-Hoara pe Adriean Videanu, omul pe mana caruia va intra Compania Enegetica Nationala, mamutul neconcurential care va controla absolut tot ce misca in sistemul energetic romanesc.

Sigur, si Marcel Hoara, si Ionel Mantog sunt prezumati nevinovati pana cand o instanta de judecata nu va stabili contrariul, dar oameni asupra carora planeaza suspicini de o asemenea gravitate in curs de clarificare nu ar avea ce sa caute in ograda unui ministru onest, asa cum se pretinde Adriean Videanu.

Primele sale actiuni in noua functie contrazic insa flagrant nu numai toate afirmatiile preelectorale, nu numai indicatiile lui Traian Basescu care cerea expres excluderea "puscariabililor" din zona puterii, ci si orice aparenta de onestitate.

Videanu are Economia, si-a subordonat prin intermediul omului sau, Gheorghe Pogea, si Finantele, si va face cu ele ce-l sfatuiesc consilierii personali Ionel Mantog si Marcel Hoara.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Adriean Videanu energie, #Mantog baieti destepti , #energie
Comentarii
H
hidra hidro
rank 1
Asteptam si demiterea penalului Traian Oprea si ciracilor sai din conducerea SC Hidroelectrica-SA
M
marius dumitrascu
rank 1