Videanu: Romania nu este in stare sa privatizeze Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 21:35
3109 citiri
Videanu: Romania nu este in stare sa privatizeze Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz

Comisia Europeana este indreptatita sa ceara oficial Romaniei sa isi alinieze la normele europene legislatia privind preturile la energie pentru consumatorii finali, este de parere fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

"Ceea ce cere Comisia Europeana este un lucru absolut corect, ca liberalizarea preturilor si lichiditatea pietei de energie sa fie tot mai mare. Romania a facut pasi importanti. Cea mai mare problema este restructurarea sectorului de productie. In momentul de fata nu putem spune ca avem o piata functionala, pentru ca structura producatorilor este anacronica, total diferita de UE", a declarat Videanu, miercuri seara, la TVR 1.

Potrivit acestuia, Romania are o structura de productie total ineficienta, ceea ce o face sa nu poata avea pretentia unei competitii reale pe toate ramurile de energie: nucleara, carbune, hidro.

"Toti marii producatori din UE au un mix de productie: nuclear, de carbune, de hidro. In Romania nu puteam sa emitem pretentia unei competitii reale, pentru ca una e sa produci pe nuclear si alta pe carbune. Avem structura de productie total ineficienta. Aceste capacitati nu trebuie sa-i imbolnaveasca si pe cei care produc corect. De aceea, se doreste infiintarea celor doua companii energetice. In interiorul celor doua companii energetice se poate face restructurarea in functie de ordinele de merit", a explicat prim-vicepresedintele PD-L.

Videanu considera ca economia Romaniei s-a maturizat suficient ca sa privatizeze si cantitativ si calitativ, insa companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz nu trebuie privatizate, ci vandute actiuni pe bursa.

"Romania nu este in stare azi sa privatizeze Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz. Procesul de privatizare trebuie sa fie diferit fata de ce a fost inainte, nu sa vindem pachetul majoritar la niste companii. Trebuie sa se faca transparent, pe bursa, iar statul sa pastreze 51% din actiuni, insa managementul sa fie preluat de cel care are pachetul majoritar din restul actiunilor", a adaugat acesta.

Fostul ministru a adaugat ca, din punctul sau de vedere, nu trebuie sa avem producatori de energie separati. "Mixul de productie este bun pentru a elimina riscurile, atunci cand sunt ani secetosi se micsoreaza productia pe hidro si invers", a completat el.

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#Videanu privatizare, #companii energetice Videanu , #energie