Agricultorii ar putea primi 400 de lei subventie/hectar pentru ingrasaminte

Sambata, 10 Ianuarie 2009, ora 16:37
2845 citiri
Agricultorii ar putea primi 400 de lei subventie/hectar pentru ingrasaminte

Secretarul general al CNSLR-Fratia Mures, Maria Dandarau, a declarat, sambata, la iesirea de la o intalnire cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, ca exista sanse ca Azomures sa poata sa vanda ingrasamintele chimice la intern, agricultorii urmand sa primeasca subventie pentru ingrasaminte.

"Ministrul Economiei, Adriean Videanu, ne-a dat asigurari ca miercuri, impreuna cu Ministerul Agriculturii, va elabora o ordonanta prin care sa fie subventionati producatorii agricoli. Se va acorda suma de 400 de lei pe hectar strict pentru ingrasaminte chimice produse in UE. Nu va exista limita de suprafata, iar banii se vor da in cupoane care vor fi folosite exclusiv pentru ingrasaminte. De altfel, aceasta era si propunerea presedintelui Traian Basescu, atunci cand a vizitat combinatul, tocmai pentru a se evita specula, sa se dea cupoane", a declarat, sambata, Maria Dandarau.

Ea a mai spus ca este bine ca se poate elimina astfel importul din Ucraina de ingrasaminte chimice. Liderul de sindicat a adaugat ca ministrul a facut promisiuni de interventie si in ceea ce priveste gazul metan. Azomures consuma doua milioane de metri cubi de gaze pe zi si folosea un amestec de gaz intern si de import, la care gazul de import reprezenta circa 35-42%.

Sindicatul Altenativa 2002 din Azomures este afiliat la CNSLR-Fratia, filiala Mures. Totii angajatii Azomures, circa 2000 de persoane, sunt in somaj tehnic de la 1 decembrie 2008, iar activitatea ar putea fi reluata la 1 februarie. Muncitorii au primit 75% din salariu, prime de Craciun, dar si prime din profit, fiecare peste o mie de euro.

Citeste si:
România, printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei în luna august
România, printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei în luna august
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna august până la 3,2%, de la 2,5% în luna iulie, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Lituania şi Polonia...
Instrumentul-cheie cu ajutorul căruia vor fi înfruntate viitoarele pandemii
Instrumentul-cheie cu ajutorul căruia vor fi înfruntate viitoarele pandemii
Comisia Europeană (CE) a prezentat joi o instanţă - Autoritatea de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (Health Emergency Response Authority, HERA) - care urmează să fie dotată cu...
Sursa: Ziare.com