Ziare.com

Prognoza lui Videanu: Deficit de 7% si scadere economica de 6%

Marti, 21 Iulie 2009, ora 15:21

   

Prognoza lui Videanu: Deficit de 7% si scadere economica de 6%
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, se asteapta ca deficitul bugetar al Romaniei sa ajunga la aproximativ 7% din PIB pana la finalul acestui an, in conditiile in care economia se va comprima cu circa 6%.

Estimarea ministrului Economiei este usor mai optimista decat cea prezentata saptamana trecuta de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care declara, in 15 iulie, ca economia Romania s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%.

Guvernul lua in calcul, dupa rectificarea bugetara din aprilie, un deficit bugetar de 4,6% din PIB si o contractie economica de 4% in acest an.

In aceste conditii, ministrul Economiei a spus ca este "obligatoriu" ca tintele de deficit bugetar convenite cu Fondul Monetar International sa fie renegociate.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Autoritatile romane au convenit cu FMI incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei.

Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

Potrivit ministrului finantelor, tinta de la jumatatea anului a fost indeplinita, in conditiile in care, dupa primele evaluari, deficitul bugetar a ajuns dupa primele sase luni la 2,7% din PIB, usor sub tinta trimestriala convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.

Intr-o interventie telefonica la The Money Channel, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a mentionat ca sunt sanse de modificare a tintelor stabilite cu Fondul. "Vor exista clar sanse de redefinire a tintelor. Ele trebuie rediscutate in noile circumstante", a spus Tanasescu.

Guvernul a dat de inteles, la inceputul acestei luni, ca va incerca sa renegocieze tintele stabilite cu FMI, sustinand ca este nevoie de mai multi bani pentru investitii in agricultura.

"Eu cred ca trebuie sa avem mai mult curaj in abordarea deficitului pe infrastructura. (...) Cred ca de aceea trebuie sa avem curaj sa discutam si cu CE si cu FMI ca deficitul bugetar pe infrastructura nu este un deficit care sa agraveze situatia Romaniei", a declarat premierul Emil Boc, in 5 iulie.

Vineri, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a subliniat ca, in cazul in care Executivul de la Bucuresti nu va respecta tinta de deficit bugetar fixata in cadrul acordului de finantare cu FMI si CE "din cauza unor decizii interne", FMI nu va elibera urmatoarea transa.

Sursa: rNews

Articol citit de 733 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor