Romania va finanta Nabucco cu 400-500 milioane de euro

Luni, 13 Iulie 2009, ora 23:12
1191 citiri
Romania va finanta Nabucco cu 400-500 milioane de euro

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat luni la ca partea de finantare a Romaniei la proiectul gazoductului Nabucco este de 400-500 milioane euro.

Potrivit lui Videanu, suma pe care o va suporta consortiul este de 2,4 miliarde euro, adica 30% din estimarile totale de 7,9 miliarde euro.

"Investitia Romaniei in cazul gazoductului Nabucco se va finanta 30% din surse proprii si 70% din credite angajate de compania Transgaz. Romania va avea un profit din acest proiect de un miliard euro, potrivit calculului estimativ facut de compania de proiect NIC.

Profitul realizat acopera si costurile initiale. Dar profitul cel mai mare este disponibilitatea de gaze tot timpul anului pentru toti consumatorii eligibili si casnici din Romania", a spus Adriean Videanu, la Realitatea FM.

Potrivit ministrului roman al Economiei, aceasta conducta va face ca Romania sa fie independenta din punct de vedere energetic.

"Practic, Romania nu va mai fi dependenta de o singura sursa energetica, de gaz in speta, si le va diversifica. in opinia mea, este un proiect care va aduce beneficii tuturor, atat furnizorilor de gaze, atat tarilor de tranzit, cat si consumatorilor, in special cei din UE", a adaugat Videanu.

Ministrul Economiei a mai spus ca tarile care vor furniza gaze pe conducta Nabucco sunt Azerbaidjan, Iraq, Egipt si sunt asteptate tari precum Turkmenistan si Kazakhstan.

Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si Turcia au semnat luni, la Ankara, acordul interguvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco, destinat sa diminueze dependenta UE de gazul rusesc.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezidat ceremonia de semnare a acordului, in prezenta premierilor sau reprezentantilor Austriei, Bulgariei, Ungariei si Romaniei.

Din partea Romaniei a participat premierul Emil Boc. Germania nu este tara de tranzit, prin urmare nu participa la acord, dar si-a exprimat intregul sprijin politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#finantare Romania Nabucco, #Adriean Videanu Nabucco , #ministrul Economiei