Ziare.com

Videanu, despre reducerea cotei unice si cum va intra Boc in istorie - Interviu Video

de Lucian Hainarosie
Joi, 02 Iunie 2011, ora 23:43

   

Videanu, despre reducerea cotei unice si cum va intra Boc in istorie - Interviu Video
Trecerea la un sistem de TVA diferentiat, asa cum este in majoritatea tarilor UE, ar fi inoportuna in momentul de fata, dar actualul prag, de 24%, ar putea fi compensat printr-un pachet fiscal stimulativ, care sa includa si reducerea cotei unice, considera democrat liberalul Adriean Videanu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul ministru al Economiei a precizat ca abia la sfarsitul anului curent, inceputul lui 2012, va fi momentul oportun cand ar putea fi luata in analiza o cota unica mai mica de 16%.

Referindu-se la viziunea economica a USL, Videanu a identificat o singura masura pe marginea careia democrat-liberalii ar putea discuta cu partidele de opozitie - reducerea contributiilor sociale.

Fostul prim-vicepresedinte al PDL a mai vorbit despre viziunea economica a partidului si pachetul de legi stimulative pe care principala formatiune aflata la putere le pregateste pentru 2012.

Suntem in iunie 2011, mai este aproximativ un an si jumatate pana cand USL ar putea ajunge la guvernare. Pe ce indicatori macroeconomici ar trebui sa se bazeze programul lor economic pentru a fi cu adevarat sustenabil pentru un intreg ciclu de guvernare?

Din pacate, asa cum fost prezentata viziunea, pentru ca ei au zis ca este vorba de o viziune, urmand ca ulterior sa vina cu programul efectiv, este o mare confuzie in mintea celor care au facut acest document. In primul rand, fac o mare confuzie de termeni, se vede clar ca cel care a elaborat acest material nu are niciun fel de gandire structurata. Zice ca prezinta o viziune, iar in interior este un amalgam de masuri si obiective fara niciun fel de coerenta.

Orice angajat dintr-o companie multinationala, ca sa nu mai vorbim de cei din management, stie foarte clar cum trebuie structurat un material, daramite pentru cineva care vrea sa guverneze aceasta tara. Orice material este structurat astfel - o viziune, care trebuie spusa intr-o fraza, cel mult doua fraze, pentru ca ea trebuie inteleasa de toti angajatii, aici pe cale de consecinta de toti cetatenii tarii, astfel incat viziunea ta sa fie dusa la indeplinire de cei carora li te adresezi, de toti romanii.

Viziunea trebuie urmata de strategii, strategiile trebuie sa realizeze obiective, iar in cadrul obiectivelor trebuie sa ai masuri. Si am sa va dau un exemplu, ei vin si spun "obiectivul nostru este reducerea cu 5% a contributiilor sociale". Fals, asta e o masura, obiectivul putea sa fie cel mult reducerea fiscalitatii pe munca si in interiorul ei veneau si spuneau: reducem contributiile cu 5%.

Am vrut sa va dau acest exemplu pentru a vedea care este confuzia generala in jurul acestui document, ca eu nu pot sa-i spun viziune.

Viziunea prezentata de USL se structureaza pe 3 paliere de propuneri, pentru ca nu vreau sa le cataloghez altfel. Primele sunt masuri preluate si adaptate, pe care le aplica in momentul de fata actualul guvern: alinierea la media europeana a redeventelor de stat ca urmare a concesionarii activelor statului - a facut Guvernul acest lucru si in continuare face; pastrarea in continuare a optiunii platii 16% pe profit sau 3% pe cifra de afaceri, este un lucru care este in efectivitate; acordarea cardului de credit pentru IMM-uri, este initiativa UDMR cu acel card Kogalniceanu care are toate avizele si urmeaza sa se aprobe de catre Guvern; programul de dezvoltare a retelei nationale de colectare, depozitare si preluare a produselor agricole este echivalent cu programul "Primul siloz".

Plafonarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile, Guvernul a redus enorm, de la 6,2% din PIB undeva la 5,4% din PIB, cheltuielile cu bunurile si serviciile. Mai mult de atat nu se pot reduce, ei spun 50%, dar mai mult de 60% din aceste cheltuieli sunt cheltuieli cu spitalele. Ce facem, nu mai dam bani la spitale ca sa poata functiona?Sunt insa si masuri asupra carora putem sa discutam, anume reducerea cheltuielilor sociale, dar ei au facut o propunere dupa ureche, lautareasca, fara niciun fel de fundamentare. Si noi avem in evaluare in momentul de fata, chiar e prins in acordul cu FMI, reducerea contributiilor sociale. Intr-adevar, impozitarea pe munca este una foarte mare in Romania, dar asa cum a evaluat PDL impreuna cu colegii de Coalitie, noi am gasit o modalitate de reducere a contributiilor sociale astfel incat sa nu afectam bugetul consolidat al statului.

Noi ne-am concentrat pe gasirea unei solutii de deblocare a economiei, majoram salariul minim de la 670 la 800 de lei, largim baza de impozitare, pentru ca stim ca salariul minim astazi este folosit ca element de evaziune fiscala. Cu cat ma apropii mai mult de ceea ce inseamna castigul legal de salariul minim, cu atat elimin evaziunea fiscala.

Sigur ca vor fi venituri mai mari in bugetul consolidat, ceea ce imi da posibilitatea sa reduc contributiile sociale, nu cu 5 puncte procentuale, ci doar cu 3-4 puncte procentuale, astfel incat impactul pe deficitul bugetului consolidat sa fie zero. Daca ai deficit pe bugetul consolidat, trebuie sa tai de undeva. De unde sa tai, de la sanatate, de la educatie, de la pensii? Nu ai de unde sa mai tai in momentul de fata.

Mai este loc in zona optimizarii cheltuielilor publice, dar in momentul de fata, atat de brusc, nu se mai poate. Ce a fost de realizat, Guvernul a realizat, si inca foarte bine.

Pe al treilea palier de masuri sunt cele ilare: neimpozitarea dividendelor reinvestite. Iertati-ma, asta este de gaga. Poti sa vorbesti de neimpozitarea profitului reinvestit, daca o companie a platit impozit pe profit actionarul este cel care hotaraste ce face cu banii. Poate sa-i lase la dispozitia companiei si sa-i investeasca, fara sa mai vina cineva sa-i spuna ca il scuteste de 16% impozit pe dividende.

Credeti ca un actionar ar fi normal la cap, in momentul in care legea astazi ii da voie, sa-si reinvesteasca profitul, el sa plateasca 16% pe dividende si sa-si reinvesteasca dividendele? Este o nebunie, nu are sens economic. Ei fac o mare confuzie intre dividende si profit. Ei nu stiu ca profitul este al companiei, iar dividendele sunt ale actionarului.

Un alt exemplu de masura ilara: tinta zero de deficit la bugetele locale. Alianta asta chiar nu a avut curiozitatea sa consulte un primar? Pai bugetele locale nu se constituie cu deficit. De 21 de ani administratia locala se inchide pe bugetul pe care il are. Are un buget de venituri si unul de cheltuieli, mai are un buget al imprumuturilor, dar care intra in deficitul bugetului consolidat al statului, de aceea gradul de imprumut este undeva la 30% din veniturile proprii si se aproba numai de Ministerul Finatelor.

Bugetele locale nu se construiesc cu deficit, nici macar atata lucru nu au avut curiozitatea sa intrebe un primar de-al lor sau un presedinte de consiliu judetean ca sa vada ca bugetele locale nu se construiesc cu deficit.

Ati spus mai devreme ca cei care au elaborat acest material nu au niciun fel de gandire structurata, nicio viziune. Din echipa USL au facut parte totusi doi fosti premieri si posibilul viitor prim ministru. Care dintre acestia este cel mai lipsit de viziune?

Pai asa cum arata documentul, este sigur opera lui Ponta, care este zero din punct de vedere al substantei economice. Nu are niciun fel de cunostinta economica si probabil, in atitudinea pe care o si afiseaza public, a dorit sa coordoneze acest lucru si uitati ce a iesit.

Sa inteleg ca Adrian Nastase nu a avut niciun cuvant de spus in fata lui Victor Ponta?

Nu stiu, este treaba lor. Eu nu fac altceva decat sa constat ca unele dintre ele sunt aberatii. Nu stiu cine le-a propus, cum le-a propus, dar este treaba lor sa-si lamureasca problema interna legata de cine este responsabil de acest lucru.USL zice asa: "In momentul de fata suntem aici, PIB foarte mic, investitii straine scazute, birocratie ridicata si lipsita de stimuli pentru economia privata, taxe multe, evaziune fiscala mare, datorii publice mari, fonduri europene neabsorbite etc". Ce este incorect aici?

Este o insiruire de afirmatii, asta nu inseamna ca exista o legatura intre ele. Produsul Intern Brut evident ca se constrange cand ai cadere economica. Aceasta este o apreciere absolut politicianista, fara niciun fel de substanta.

Cea mai mare problema a unei societati este competitivitatea economiei respective. Aici vreau sa vin pe un alt palier si anume viziunea PDL. Am fost acuzati ca nu spunem ce vrem, dar noi suntem inca la guvernare, noi facem anumite lucruri si, sigur, anul viitor o sa venim cu programul nostru pentru 2012-2016, pentru ca abia atunci va fi perioada de dezbateri pe programe.

Viziunea noastra e una foarte simpla, dezvoltarea Romaniei prin cresterea competitivitatii economiei. Aceasta este viziunea si este compatibila cu ceea ce se intampla in Uniunea Europeana. Cresterea competitivitatii economiei europene este prioritatea zero pe care o are astazi Uniunea Europeana.

Noi am avut in vedere acest lucru inca de la elaborarea programului de guvernare din 2004. Am avut in cap cresterea competitivitatii economiei romanesti inca de atunci. Cel mai important pilon de crestere economica au fost ISD. De ce? Foarte simplu, ele identificau oportunitati, veneau cu know how-ul tehnologiilor europene de top, iar in plus politica fiscala viza si reducerea fiscalitatii pe munca.

O mare parte din aceasta fiscaliatte era de natura deductibila. De ce acest lucru? Pentru ca tehnologia europeana care venea trebuia sa-si gaseasca un corespondent in pregatirea resursei umane din Romania.Astazi, Romania a facut un pas fundamental de a trece la un nou model de crestere economica, cel bazat pe cresterea competitivitatii.

Programul lui Traian Basescu despre "Modernizarea Romaniei" nu este ceva abstract, este ceva extraordinar de concret. In ultimii doi ani de zile s-au produs cele mai mari reforme de modificare structurala a institutiilor. Noul sistem de educatie este fundamental schimbat in ideea de a-i da copilului competente si nu cunostinte.

Noul Cod al Muncii a scos din economia neagra 300.000 de locuri de munca pentru ca Romania timp de 21 ani nu a avut curajul sa puna relatiile de munca pe niste baze solide si corecte.

Sistemul judiciar din Romania, avem un nou Cod penal, un nou Cod civil, ele sunt moderne si dau incredere in societatea romaneasca.

Pe acest fond al modernizarii institutionale a Romaniei se creeaza un nou model de dezvoltare bazat pe cresterea competitivitatii economiei. Acesta este modelul pe care PDL il promoveaza si o sa-l prezinte public ca strategie pentru perioada 2012-2016 la momentul oportun, cand sigur o sa intram in dezbatere pe aceasta tema.

Ati spus ca introducerea cotei unice la inceputul lui 2005 a fost principalul motor al cresterii economice. Atunci economia mergea, cota unica a fost doar impulsul care a dus la accelaerarea cresterii economice. Astazi economia sta, ca sa nu zicem ca da inapoi. Cotele de 8, 12 si 16% propuse de USL pot fi un nou motor care sa repuna in miscare economia?

Nu. Politica fiscala este un element prin care incurajezi sau descurajezi un domeniu. Politica fiscala, din punctul meu de vedere, este un element de stimulare a cresterii economice si nu un element de a colecta veniturile la bugetul consolidat al statului sau de a redistribui veniturile. Aia e o functie secundara a politicii fiscale.

Propunerea USL-ului este o chestie absolut populista fara niciun fel de efect, suna bine pentru cei cu venituri mici, dar nu le va rezolva problema. Cel mai important lucru care trebuie sa se intample este sa creezi locuri de munca stabile si bine platite.

In momentul de fata, fiscalitatea la nivelul impozitului pe venit este una OK in Romania. Sigur, valenta cotei unice este epuizata in momentul de fata. Ramane ca politicienii sa evalueze, noi am facut acest lucru, daca este bine sa dai un nou impuls economiei prin reducerea cotei unice in momentul de fata, corelat cu reducerea contributiilor sociale. Trebuie sa calculezi in mod realist si care este impactul asupra bugetului consolidat.

Nu este usor sa iei o astfel de decizie, dar daca am lua acum o astfel de masura ar fi una corecta. Ar fi o masura anticiclica, nu ar fi una prociclica. Este o masura care intoarce Romania din drum si o duce catre crestere economica, atat in teorie, cat si in practica. Cel mai important este sa se faca o corelare intre seturile de politici guvernamentale privind cresterea competitivitatii economice.Noi am facut o analiza asupra multor domenii din Romania si asupra competitivitatii lor. O sa fie o surpriza extraordinara. Nimeni nu a facut o astfel de analiza pe toate domeniile. Seturile de politici publice trebuie sa vina si sa puna in valoare domeniile care au un avantaj competitiv si comparativ al Romaniei in raport cu piata unica.

Daca Romania nu isi creste competitivitatea in domeniile unde are avantaje competitive si comparative, va deveni o tara de desfacere, nu va mai produce absolut nimic.

Ca sa dau un singur exemplu, este posibil ca Romania sa importe in medie hartie in jur de 700 milioane de euro in ultimii 12 ani constant fara ca nimeni sa faca nimic? Seturile de politici publice, adica garantiile de stat si ajutoarele de stat, ar trebui canalizate catre acele domenii care pot avea avantaje competitive. Pai ce, nu mai stie nimeni sa faca celuloza in aceasta tara? Nu mai stie nimeni sa faca hartie in Romania? Nu trebuie sa faca statul acest lucru, dar trebuie sa creezi conditiile astfel incat sa vina sa produca aici.

La fel si cu medicamentele. Romania importa de 1,5 miliarde euro in conditiile in care prin seturile de politici publice ar putea fi incurajata productia. Asta rezolva, pe de o parte, problema de deficit structural care exista in momentul de fata, iar apoi devii furnizor.

Potrivit datelor INS, din septembrie 2008 si pana in aprilie 2011, numarul salariatilor din Romania a scazut cu 740.000. Acestea sunt locuri de munca pierdute efectiv, e vorba de oameni care si-au pierdut locul de munca si au intrat in somaj sau reprezinta angajati care au trecut in zona nefiscalizata, de unde acum, prin intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii, ati scos la suprafata cele 300.000 de locuri de munca de care ati amintit mai devreme?

Sincer nu am o analiza calitativa pe acest lucru, ea trebuie facuta pentru a vedea ce s-a intamplat in aceasta zona. Dar sa nu uitam ca am avut doi ani de criza grei, extraordinari de grei. Guvernatorul BNR spunea ca Romaniei i-a trecut glontul pe la tampla. Sa stiti, am fost in acea situatie extraordinar de grea. Foarte putini realizeaza.

Va dati seama daca Guvernul Boc nu ar fi stabilizat situatia din aceasta tara si am fi avut o inflatie de 300%, de 30%, nu stiu cat ar fi putut sa fie. Noi am trait aceasta experienta in care dolarul s-a dus de la 3.000 de lei la aproape 30.000 de lei in cateva luni de zile. Va dati seama ca s-ar fi depreciat toata averea tuturor romanilor, iar Romania ar fi intrat pe o spirala inflationista pe care nimeni, absolut nimeni nu ar mai fi putut sa o anticipeze.

Evident ca s-au facut si erori, le stim si noi. Numai cine nu muncete nu greseste. Finalmente, obiectivul a fost atins, de stabilizare a Romaniei, iar din acest punct de vedere, parerea mea este ca Boc va intra in istorie.

Ca un personaj pozitiv?!?

Istoria va retine partea pozitiva a lucrurilor. Dincolo de aspectele de taiere conjuncturala a salariilor, de disponibilizari din sectorul public care au afectat destul de dramatic o parte a populatiei. Va dati seama ce ar fi insemnat sa afecteze toata populatia acestei tari pe un termen foarte lung? Nu cred ca Romania si-ar mai fi putut reveni in urmatorii 8-10 ani in conditiile in care dimensiunea psihologica a crizei va bantui omenirea cativa ani.Ati spus mai devreme ca reducerea cotei unice ar putea fi benefica in momentul de fata. Cand si-ar putea permite Romania sa reduca cota unica de la nivelul actual pana la un 10% sa zicem, nivel care a tot fost vehiculat pentru a putea fi competitivi din acest punct de vedere cu Bulgaria, si cand am putea avea un TVA diferentiat si cu ce paliere?

In momentul de fata Romania nu cred ca trebuie sa se atinga de TVA. Este sursa care alimenteaza cel mai sigur si constant bugetul consolidat al statului. Eventual ai putea sa te duci astfel incat sa compensezi costul suplimentar printr-o reducere a cotei unice astfel incat sa maresti venitul disponibil la nivelul cetatenilor. Ar fi oarecum o masura in oglinda.

Un pachet, pentru ca eu nu cred intr-o singura masura miracol, care sa fie stimulator pentru emdiul de afaceri, sa incurajeze investitiile straine directe, fara o determinare a Guvernului de a incuraja piata de capital nu va avea efect. Romania trebuie sa-si dezvolte piata de capital ca un instrument de finantare a economiei alterativ la sistemul bancar, nu ca un loc de tranzactionare de actiuni.

SUA isi finanteaza economia in proportie de peste 90% prin piata de capital. UE undeva la 70 si ceva la suta, Japonia la fel. Romania isi finanteaza astfel economia sub 2-3%. Este inadmisibil.

Un pachet stimulativ fiscal anticicliclic corelat cu dezvoltarea pietei de capital poate sa reprezinte un ansamblu de masuri care sa duca rapid la o crestere economica sustenabila.

Momentul punerii lui in practica trebuie sa tina cont de mai multi factori. Sunt voci care spun ca exista riscul unui nou val de criza. Nu stiu cat este de real, sunt informatii care ar putea sa te duca in zona acestor ipoteze. Cert este ca Romania are un 27% cota de piata a bancilor grecesti. Daca Grecia nu isi rezolva problema, sigur o sa fie o problema si la noi.Toate aceste masuri de reducere a fiscalitatii, care comporta un risc, trebuie evaluate foarte atent si aplicate la momentul oportun. Daca ma intrebati pe mine concret, cred ca sfarsitul acestui an - inceputul anului 2012 poate fi un moment bun de evaluare.

Atunci se va sti exact care sunt riscurile unui nou val si care este situatia in Grecia si sa se ia o decizie de politica majora pe care sa ti-o asumi.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5363 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
49 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pozitie rezervată pentru Kiatra Neamt. Felicitări pentru propunerea de reducere a cotei unice!

.

 

Felicitari PDL! Felicitari guvernului!

Excelent dl Videanu- taierea cotei unice este singura masura economica de bun simt nu cum propune USL anularea cotei unice. Romania devine tara cu cea mai mica impozitare din lume, cea mai buna tara in care sa se faca afaceri si cea mai prospera tara cu cea mai performanta economie si infrastructura. Felicitari si spor la munca!

 

apa in piua

De ce nu stai in banca ta(randul 3) ipocritule? Nu ai mintit destul pana acum ? Iar tonomatul Hainaalbastra a ridicat numai baloane la fileu; redactia zice ceva?

 

D.le ,,polbac,, !

Nu aveti un comentariu si pentru acest articol ?.
Tewxtul articolului este incitant si aveti ce comenta.
Incercati !

Infractorul Videanu este succesorul LUXTEN :))) Totul este o mare cacealma politica.

In chiar ziua in care presa a descoperit ca fratele Presedintelui, Mircea Basescu, avea o fundatie impreuna cu senatorul PD-L Mircea Banias, cel implicat in mega-scandalul coruptiei din Portul Constanta, de la Palatul Victoria a plecat, in mare urgenta, o solicitare catre Palatul Cotroceni.

Legata de proiectul revizuirii Constitutiei.

Memoria colectiva a retinut implicarea sa in multe afaceri:

- contrabandist de toate soiurile
- distrugerea flotei
- a pus la cale cele 4 mineriade cu Magureanu si a venit personal cu minerii la Bucuresti impotriva ordinului Iliescu dar jubilant pentru FMI mai mult a bagat fitile si cartite pana a furat/fraudat partidul lui Petre Roman: PD
- asfaltarea autostrazii Bucuresti - Pitesti de cateva ori, super costisitoare ca bani luati din banii contribualbilului, dar mizerabila calitativ, adica jaf
- asfaltarea de mai multe ori si inlocuirea inutila ...cardasii fostului Ministru al transporturilor iar apoi Primar General al Capitalei cu "REGII ASFALTULUI" (mafiotii din branse) a devenit in timp tot mai evidenta
- contracte mustoase, fara licitatie unor acoliti gen Casuneanu, Cocos si atatia altii
- fiica cea mai mare angajata la LUXTEN(principalul beneficiar de contracte cu primaria capitalei privind iluminatul public - cu o renumeratie incredibila de 25 000 DE EURO PE LUNE !!! Astfel de renumeratii nu are nici un roman si nici Presedinti - VIDEANU ESTE SUCCESORUL LUXTEN
- o casa de la stat iar apoi donata fiicei sale. De casa din sMihaileanu ce sa mai vorbim a recunoscut public ca maniera in care a pus mana pe ea este imorala.
-imprumutil FMI TOTAL 140 de miliarede de euro cu tot cu dobanzi.
- Cata vreme Basescu se va amesteca in guvernare, Romania va fi in faliment moral, economic, politic si social.

Proiectul de revizuire a Constitutiei, o smecherie ieftina - marca Basescu si Guvernul lui, cascadorii rasului :)))

Dupa Infractorul Basescu apare Infractorul Videanu:

Cand presa a descoperit ca fratele prezidentului -infractor, Mircea Basescu, avea o fundatie impreuna cu senatorul PD-L Mircea Banias, cel implicat in mega-scandalul coruptiei din Portul Constanta, de la Palatul Victoria a plecat, in mare urgenta, o solicitare catre Palatul Cotroceni.

Legata de proiectul revizuirii Constitutiei. Si tot in regim de mare urgenta, seful statului a organizat o conferinta de presa.

Este, in mod evident, nu numai un eveniment tinut pe teava si lansat la momentul potrivit, pentru a acoperi un alt eveniment neplacut, cazul Mircea Basescu, ci si o mare cacealma politica.


Infractorilor, a nu stiu cata oara, atunci cand este generata o dezvaluire scandaloasa, Mircea Basescu este si el amestecat.

Fie in nume propriu, fie prin fiica sa, Raluca, scoate din recuzita cate un cadavru, il arunca pe scena si schimba, astfel, directia preocuparii opiniei publice.

In felul acesta, el a recunoscut ca proiectul prezentat este opera mizeriei sale si nu a Guvernului care, conform Constitutiei, are initiativa legislativa.

Al doilea autodenunt este inca si mai spectaculos. In fata intregii prese :)))

Anastase, despre frauda din Parlament: O cruce care ma va marca

Elena Udrea a scapat de creditul de 3 milioane de euro iar PDL si Monica Macovei, sprijina GayFest 2011

Zice ETC: "Elena Udrea a scapat de creditul de 3 milioane de euro iar PDL si Monica Macovei, sprijina GayFest 2011" Este normală obida unuia cu bătături in palmă ca pe gatul bivolului. El să nu ia nimic pentru că o freacă pană se aprinde si sfaraie ca

micul lui Vanghelie pe grătar la 1 mai?

Dl. Videanu a cazut in capcana jurnalistilor . Mai ieri ii invita pe papusile ponta si antenescu la o confruntare pe teme economice ; acum le-a aratat ca stie , ca e stapan pe el . S-a deconspirat ca fiind un om destept .

Si pontescu se pune cu BOC !??

Pai uita ca Videanu a fost ministrul economiei si BOC seful lui ?

Dl Videanu a facut f rau ca nu a ales metode moderne de comunicare .

VIDEANU, ASTA, SI-O FI LUAT BACUL?

DE CAND SI PANA CAND VIDEANU, A DEVENIT UN MARE ANALIST ECONOMIC?

OMUL DE AFACERI VIDEANU, A PRIMIT DE LA NASTASE, MOCA, MARMURA ROMANIEI, ADICA MILIOANE DE EURO.

DATI-MI SI MIE, MOCA, 1 MILION DE EURO, SA VEDEM DACA O SA MA DESCURC...

DE CE LA DAT BOC, MA ROG, BASESCU, AFARA DIN GUVERN? ERA UN PREA PERFORMANT?

Gushtere de la INTACT .......... iar manipulezi , iar minti , iar dezinformezi ?

Videanu a cumparat o intreprindere falimentara , cu utilaje invechite , cu datorii . Nu a primit bani cash .
Cu ajutorul lui Pogea a salvat fabrica , a trecut pe plus , a modernizat-o . Plateste redevente ca oricare in lumea asta !

Ia nu mai mintiti voi p'aciulea .........

Vidanu da lectii .

@viking

Nu are liceul. Si-a inchiriat unul ca sa poata urma facultatea si pentru a-si lua licenta de inginer.

Dumneata i l-ai inchiriat ?

Hotul Videanu, cel cu palatul cit Marea Neagra, a asteptat programul USL-ului, a vazut ca este excelent, iar acum ii acuza ca l-au copiat de la pdl.

Nu, mai Videanule, programul economic al pdl-ului este acela in care tu vinzi foi de varza, asta ca sa nu ti se zica degeaba ca esti ca varza. Unde e programul pdl-ului? Ca l-a scos de pe site-ul portocaliu. Ori nu mai aveti discernamint cind un asa zis distins economist ne promitea salarii si pensii ca in UE? Ce vremuri, Videne varza-acra! Daca ar trai romanii cu promisiunile vostre electorale precis s-ar discuta despre noi ca de dinozauri. S-au facut mari, dar au disparut.

Cel din poza este cumva domnul

Adriandarat Juleanu???

Sau este domnul Marmureanu?

Ori este sfintia-sa domnul Casoi Snagoveanul?

Ca nu prea vad bine cu ochelarii astia...

 

Pana la urma il cheama Bordureanu...

Asa spun colegii de mai jos.

Se pare insa ca individul lucreaza sub mai multe nume

si cu mai multe conturi, iar vacantele sunt, toate,

obligatoriu, la Monaco.

C-asa-i in criza...

Un @viking de pe salupa lui Voiculescu, mai precis cel cu pumnul in gura presei, se intreaba daca Videanu si-a luat bacul ... Videanu are un discurs exceptional in care stie bine ce are de spus, daca nici pe el nu il imtelegi, nu mai este nimic de facut !

.

videanu e aut

acu incearca sa copieze de la programul usl dar e tarziu. colegii lui nu-l mai vor e undeva mai in spate in partid si incearca sa revina .. nu mai pacaleste pe nimeni. au avut romania pe mana si iau facut praf pe romani. ba acu incep si arendare de teritoriu. rusinea are culoare portocalie

Videanu, sau oricine ar fi, ce să copieze de la USL? Chiar ne-am pierdut mintile, oameni buni?

.

Omule

Videanu nu e profesor de istorie si muzeogrf de provicie sau procuror.
E omul stiintelor reale, fiind inginer.
Nu stiu daca aveti abilitati de a aprecia aceasta.

BORDUREANU - a fost amenintat cu dosarele penale si a iesit sa LATRE....

Acele j....e ordinare care au JAFUIT si JEFUIESC BANUL PUBLIC au curajul sa ne minta.....

"BAIETII DESTEPTI din ENERGIE " - NU sunt afectati absolut deloc , tot cetateanul este afectat....

El crede ce spune ??? Normal ca nici el nu crede...

Kiatra

Lasa lozincile banale si posteaaa ca un om normal daca poti.
Videanu nu se sperie de lozinci. El sfideaza pe multi politicieni printre care pe Ponta pe care la provocat la o intalnire pe teme economice.

Ponta s-a simtit invins si ca un las a refuzat.
Poate invata ceva de la Videanu.

Daca se reduce si cota unica, se taie piuitul USL.

Si li-se da programul de programul de guvernare peaste dcap

Nu va mai putea plusa USL !

Guvernul le ia painea din mana.

Asta e ,daca esti la guvernare, bati aedversarul cu arma lui !

 

citeste bine interviul !

"ar putea fi " nu inseamna ca se si implementeza reducerea cotei ! nu esti prima data cand PDL lanseaza fumigene si nu se intampla nimic ! punem pariu pe ce vrei tu ca aceasta cota unica nu va fi redusa in veci vecilor ! Videanu este unul din cocalarii PDL, asa ca nu dau o iota pe ce zice domnul Bordura !

KK-narii pedelaci

Stau la panda si ,musca repede de ... pe orice apolitic care vrea sa traga un shut bine plasat peginginei politice cancerigene pedele- uite boc uite nu e (da ia luati voi putina ...).
Dom' Videanu da degeaba din marul lui Adam.
E trecut de mult timp la cimitirul casalotilor (sa traiti bine - da' nu mult, dom' Base, spuneti prostimii ce e cu cimitirul ala marinaresc!).

pis

kk-narii pedelaci dau m--e la pesedaci asta da rima

3195 ....PDL nu trebuie sa intre in jocul USL .....Programul USL este provocare pentru PDL sa intre in jocul lor,daca PDL intra in jocul lor atunci joaca singuri ruleta ruseasca ....facem pariu ,cum PDL anunta ceva micsorari fiscale ,USL o sa anunte alte

mai mici ???.....USL poate promite orice ,ce vor muschii lor ,iar hartia suporta multe ..nu sunt ei la guvernare.
PDL trebuie sa se axeze pe continuarea reformeloriar sloganul lor sa fie AM FACUT...nu trebuie sa intre in capcana USL

referitor la cota micsorata nu prea cred ca e bine .....sa nu uitam ca Romania are un acord cu FMI pentru cota de 16%...parerea mea e ca Videanu testeaza piata ....))))))

...

Cind e vorba de fiscalitate orice fel de reducere e bunevenita.

.

 

Daca se va intampla ce preconizeaza sa ne transmita d.l Videanu, ar fi minunat.

Atunci Guvernul ar fi si de CENTRU STANGA pentru UNPR, dar si de DREAPTA cun se vra PD-L .
Sprijina si elementul muncitoresc dar si pe patroni.In acelasi timp o invitatie ademenitoare la investitiile autohtone si externe.

Mai ar avea opozitia tema de program de guvernare ?
Desigur ca nu !
dar eu pun sub semnul intrebarii aceasta veste. Trebuie confirmata de oficialii guvernului.

Tovarasul infractor "Vindeanu" poate sa-ti transmita cel mult un guturai... ca-i la moda!

Un troglodit mai mare decat acest "bisnitar de rulmenti si panze de bomfaier" nu a vazut Guvernul Romaniei din 1900 incoace...
Uitati-va in gura lui... doua vorbe, trei prostii! Pana si chiorul s-a saturat de el!
"Vindene"... ce-ai facut cu marmura si cu granitul Romaniei? Ia zi mafiotule!

 

Un mafiot..acest domn VIDEANU

Cine sa il creada pe acest domn Videanu,este un sarlatan mafiot,se incadreaza pe lista celor care trebuie judecati si condamnati pe viata.

 

In principiu Da... dar totusi

sa nu uitam ca pilonul principal al unei economii il constituie clasa mijlocie, respectiv IMMurile. In Romania din ultimii ani acest pilon a fost slabit considerabil prin ridicarea exorbitanta a taxei TVA.

Prin scaderea puterii de consum, IMMurile au vindut mai putine produse si servicii, a fost o lovitura direct in moalele capului. Pe cealalta parte venise si Don Isarescu cu lovituri bine punctuate (sub centura) ridicand dobinda de referinta la niveluri ametitoare (peste 10%) pe timp de criza.

Loviturile astea "de gratie" au zdruncinat intreaga societate.

cu un click pe google gasesti

... cum s-a invartit acest Bideu de afaceri ilegale in contracte cu statul prin firma sa Marmosin.. e netul plin.. numai DNA-ul nu stie !!! Salvati Acum Romania {S.A.R.)

 

Păi nu Năstase i-a dat marmura si granitul pe shpagă asa cum a făcut cu zăcămintele de hidrocarburi si cu energia electrică? De unde are Năstase vreo 4 miliarde de dolari, numai de la mătusa Tamara? De la ea să zicem că are 2-2,5 miliarde, dar restul?

.

sute de mii.. nu milioane

e vorba de fix 400.000$ .. e bine sa nu exageram.. e pe google ! Miliardele sunt la Videanu. Cel cinstit.. daca e asa cum spui si le-a luat fortat de Nastase, sa le de-a inapoi la stat.Dar nu prea cred.. caci vila aia costa, nu gluma.. si el de ... amarat de bugetar.. cauta servici la stat.. sarac ca Base si cinstitul Boc de-a evaporat toti banii luati cu japca din buzunarele oamenilor. Si inca ia.. asta nui se opreste pana nu ne omoara. Sau crapa el...

@it breaks, miliarde asa cum vezi scris, nici sute de mii, nici milioane! Fă un calcul să vezi cum a făcut cadou OMV 18 miliarde dolari. Nu a luat min. 10% spagă? Dar energia vandută cu 20USD/MW•h si recumpărată de stat cu 120-140 USD/MW•h?Deci, miliarde!

.

Nea Videanule azi reduci cu Boc cota unica pentru ca asa ai visat ieri noapte..

...iar maine dimineata daca nea Base se scoala cu nasul la perina o puneti la loc si poimine veti fi amandoi incomprtenti pentru ca asa vrea sefu...ma gandesc daca ai prea multe viziuni economice sa nu te intrebe ANI despre sistemul de incalzire de sub bordurile aleilor din curtea mausoleului dumitale.

 

Cosatelus !

Nu tine gluma aceasta.

Interviul scoate in evidenta capacitatile lui videanu in materie de management economic....

.... El nu si-a batut joc de firma Marmosim, dupa privatizarea ei, asa cum au facut atatia altii, straini sau romani. Nici nu a vandut-o azerilor , pentru a deveni miliardar, asa cum a vandut Patriciu avutia nationala - fara sa-si achite datoriile catre Statul roman! Psd-ul nu are un om de valoarea lui Videanu. Are inschimb fripturisti ca Negoita, care a tras tunuri statului din imobiliare, sau Radu Mazare - care a dijmuit tot ce misca in Judetul Constanta. Ar fi interesanta o analiza(din partea celor care au datele)in legatura cu toti PSd-istii care a intrat pe 2 lei in posesia celor mai importante obiective economice ale perioadei Ceausescu. Se stie ca marile privatizari s-au facut in perioada guverarilor Vacaroiu si Nastase. Principalii beneficiari fiind tocmai clientela politica a PSD, printre care si ceva arabi(Taher, Omar Haisan). Cu banii rezultati din privatizari se lauda Nastase si PSD-ul cum ca ar fi avut crestere economica de 6-7% ?? Fara banii din privatizari, bugetul lor era mult mai sarac. Dar din acei bani nu au realizat nimic important . Sa ne fim ales cu ceva infrastructura(autostrazi), dezvoltarea altor industrii mai performante. Toate fabricile sunt acum depozite iar oamenii care au lucrat acolo sunt in Spania, Italia, Anglia. Atunci s-au pus bazele dezastrului pentru Romania. De aceea si criza de la noi a fost mai dura, decat la polonezi de pilda. Iar acum vbin sa dea lectii . Ipocrizie maxima.

 

AI UITA SA SPUI DE UNDE SI MAI ALES CUM SI-A TRAS VIDEANU, 5 HA LA SNAGOV, UNDE SI-A CONSTRUIT MIZERIA AIA DE PALAT, TIGANESC...

PATRIARHIA I-A CONCESIONAT PE 90 DE ANI 5HA LA SNAGOV...

PATRIARHIA O CONCENSIONAT PAMANTUL ALA TOT PENTRU CA VIDEANU E UN MARE OM DE AFACERI?

I-A RASPUNDE SI LA ASTA...

Viking

Nu-i nimic ilegal. A platit pentru teren. E o afacere a sa.
Va impiedica cineva sa faceti la fel ?
El are bani imprumutati din banci . Are si afaceri profitabiele
Altii canta internationala iar el face afaceri si productie.

@ Viking

Ura maatale pe Videanu si afacerile lui nu cred ca va impiedica sa faceti bca si el.
Faceti ,daca puteti ca nimeni nu va va purta ura.
Puteti ?
Ce v-ar lipsi ca sa faceti ca Videanu ?

Va asteapta fondurile UE, incercati !

Super managerul videanu adrean

Portocaliule parca esti de dreapta....ce vi cu sentimente rosii?

wow , duelul 0 vs 0

cate trairi , cate contre .. si totusi care-i scopul?care-i mai bun si mai tare dintre videanu si antonescu/ponta..:) cum poti sa te certi pentru asa oameni ? niciunul dintre ei nu se gandeste la nimeni inafara de propria-i persoana si bunastarea lui si a apropiatilor sai . Miza lor e cine imparte bugetul si cui..atat tot , in rest , pt oamenii de rand , doar vorbe,teorii,platforme imaginare si vesnica "ba guvernarea voastra a fost mai proasta decat a noastra"

 

Tara arde si baba se piaptana!

L-am auzit pe dl. Adrian Nastase spunand ca se bucuara ca mass media nu a acordat o importanta prea mare Proiectului de modificare a Constitutiei propus de dl. Basescu, ca acesta nu are nici o sansa sa treaca de Parlament, ca singurul scop al acestui priect este ca dl. Basescu si PDL sa adune capital electoral, ca nici USL nu va da nici o importanta acestui proiect si ca, desi exista si in interiorul USL un proiect de modificarea Constitutiei, totusi, acesta nu va fi scos deoarce dl. Traian Basescu trebuie ignorat. Mare gresala face opozitia, mare gresala face si mass media, dl. Basescu nu trebuie ignorat, ignorandu-l nu faci altceva decat sa-i pui si alte arme in mana, cu atat mai mult cu cat, moficarile Constitutiei propuse de dl. Basescu nu vor trece de Parlament, dl. Basescu va avea si alte motive de a arunca cu laturi in capul Parlamentului.Opozitia ar trebui sa priceapa ca poporul roman nu este invatat cu democratia, ci cu o conducere unipersonala, ca in Romania cam domneste anarhia iar poporul isi doreste o concentrare de putere si aceste lucruri sunt in favoarea dl. Basescu, iar dl. Basescu nu va tacea si nici TV publica nu o va face. De aceea este foarte important ca poporul sa cunoasca ce ascunde de fapt acest poiect si ce vrea dl. Basescu sa obtina prin el.

 

Draga m.omiduta multa dreptate ai...

...numai ca noi romanii avem acel principiu prost ca merge si asa, iar daca nu se iau masuri inpotriva acestor hoti din 2013 vom trai si mai rau.

 

Videanu, despre reducerea cotei unice si cum va intra Boc in istorie

Nu inteleg ce se mai strofoaca Bordureanul sa-l pupe-n presedinte pe boc-ul national!
Boc-ul e oricum intrat in istorie!

Cam pe dindos-ul presedintelui actual a intrat, ce-i drept, dar ... sa fie primit si-asta, ca multi altii!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor