Videanu, despre reducerea cotei unice si cum va intra Boc in istorie - Interviu Video

Joi, 02 Iunie 2011, ora 23:43
5521 citiri
Videanu, despre reducerea cotei unice si cum va intra Boc in istorie - Interviu Video

Trecerea la un sistem de TVA diferentiat, asa cum este in majoritatea tarilor UE, ar fi inoportuna in momentul de fata, dar actualul prag, de 24%, ar putea fi compensat printr-un pachet fiscal stimulativ, care sa includa si reducerea cotei unice, considera democrat liberalul Adriean Videanu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul ministru al Economiei a precizat ca abia la sfarsitul anului curent, inceputul lui 2012, va fi momentul oportun cand ar putea fi luata in analiza o cota unica mai mica de 16%.

Referindu-se la viziunea economica a USL, Videanu a identificat o singura masura pe marginea careia democrat-liberalii ar putea discuta cu partidele de opozitie - reducerea contributiilor sociale.

Fostul prim-vicepresedinte al PDL a mai vorbit despre viziunea economica a partidului si pachetul de legi stimulative pe care principala formatiune aflata la putere le pregateste pentru 2012.

Suntem in iunie 2011, mai este aproximativ un an si jumatate pana cand USL ar putea ajunge la guvernare. Pe ce indicatori macroeconomici ar trebui sa se bazeze programul lor economic pentru a fi cu adevarat sustenabil pentru un intreg ciclu de guvernare?

Din pacate, asa cum fost prezentata viziunea, pentru ca ei au zis ca este vorba de o viziune, urmand ca ulterior sa vina cu programul efectiv, este o mare confuzie in mintea celor care au facut acest document. In primul rand, fac o mare confuzie de termeni, se vede clar ca cel care a elaborat acest material nu are niciun fel de gandire structurata. Zice ca prezinta o viziune, iar in interior este un amalgam de masuri si obiective fara niciun fel de coerenta.

Orice angajat dintr-o companie multinationala, ca sa nu mai vorbim de cei din management, stie foarte clar cum trebuie structurat un material, daramite pentru cineva care vrea sa guverneze aceasta tara. Orice material este structurat astfel - o viziune, care trebuie spusa intr-o fraza, cel mult doua fraze, pentru ca ea trebuie inteleasa de toti angajatii, aici pe cale de consecinta de toti cetatenii tarii, astfel incat viziunea ta sa fie dusa la indeplinire de cei carora li te adresezi, de toti romanii.

Viziunea trebuie urmata de strategii, strategiile trebuie sa realizeze obiective, iar in cadrul obiectivelor trebuie sa ai masuri. Si am sa va dau un exemplu, ei vin si spun "obiectivul nostru este reducerea cu 5% a contributiilor sociale". Fals, asta e o masura, obiectivul putea sa fie cel mult reducerea fiscalitatii pe munca si in interiorul ei veneau si spuneau: reducem contributiile cu 5%.

Am vrut sa va dau acest exemplu pentru a vedea care este confuzia generala in jurul acestui document, ca eu nu pot sa-i spun viziune.

Viziunea prezentata de USL se structureaza pe 3 paliere de propuneri, pentru ca nu vreau sa le cataloghez altfel. Primele sunt masuri preluate si adaptate, pe care le aplica in momentul de fata actualul guvern: alinierea la media europeana a redeventelor de stat ca urmare a concesionarii activelor statului - a facut Guvernul acest lucru si in continuare face; pastrarea in continuare a optiunii platii 16% pe profit sau 3% pe cifra de afaceri, este un lucru care este in efectivitate; acordarea cardului de credit pentru IMM-uri, este initiativa UDMR cu acel card Kogalniceanu care are toate avizele si urmeaza sa se aprobe de catre Guvern; programul de dezvoltare a retelei nationale de colectare, depozitare si preluare a produselor agricole este echivalent cu programul "Primul siloz".

Plafonarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile, Guvernul a redus enorm, de la 6,2% din PIB undeva la 5,4% din PIB, cheltuielile cu bunurile si serviciile. Mai mult de atat nu se pot reduce, ei spun 50%, dar mai mult de 60% din aceste cheltuieli sunt cheltuieli cu spitalele. Ce facem, nu mai dam bani la spitale ca sa poata functiona?

Sunt insa si masuri asupra carora putem sa discutam, anume reducerea cheltuielilor sociale, dar ei au facut o propunere dupa ureche, lautareasca, fara niciun fel de fundamentare. Si noi avem in evaluare in momentul de fata, chiar e prins in acordul cu FMI, reducerea contributiilor sociale. Intr-adevar, impozitarea pe munca este una foarte mare in Romania, dar asa cum a evaluat PDL impreuna cu colegii de Coalitie, noi am gasit o modalitate de reducere a contributiilor sociale astfel incat sa nu afectam bugetul consolidat al statului.

Noi ne-am concentrat pe gasirea unei solutii de deblocare a economiei, majoram salariul minim de la 670 la 800 de lei, largim baza de impozitare, pentru ca stim ca salariul minim astazi este folosit ca element de evaziune fiscala. Cu cat ma apropii mai mult de ceea ce inseamna castigul legal de salariul minim, cu atat elimin evaziunea fiscala.

Sigur ca vor fi venituri mai mari in bugetul consolidat, ceea ce imi da posibilitatea sa reduc contributiile sociale, nu cu 5 puncte procentuale, ci doar cu 3-4 puncte procentuale, astfel incat impactul pe deficitul bugetului consolidat sa fie zero. Daca ai deficit pe bugetul consolidat, trebuie sa tai de undeva. De unde sa tai, de la sanatate, de la educatie, de la pensii? Nu ai de unde sa mai tai in momentul de fata.

Mai este loc in zona optimizarii cheltuielilor publice, dar in momentul de fata, atat de brusc, nu se mai poate. Ce a fost de realizat, Guvernul a realizat, si inca foarte bine.

Pe al treilea palier de masuri sunt cele ilare: neimpozitarea dividendelor reinvestite. Iertati-ma, asta este de gaga. Poti sa vorbesti de neimpozitarea profitului reinvestit, daca o companie a platit impozit pe profit actionarul este cel care hotaraste ce face cu banii. Poate sa-i lase la dispozitia companiei si sa-i investeasca, fara sa mai vina cineva sa-i spuna ca il scuteste de 16% impozit pe dividende.

Credeti ca un actionar ar fi normal la cap, in momentul in care legea astazi ii da voie, sa-si reinvesteasca profitul, el sa plateasca 16% pe dividende si sa-si reinvesteasca dividendele? Este o nebunie, nu are sens economic. Ei fac o mare confuzie intre dividende si profit. Ei nu stiu ca profitul este al companiei, iar dividendele sunt ale actionarului.

Un alt exemplu de masura ilara: tinta zero de deficit la bugetele locale. Alianta asta chiar nu a avut curiozitatea sa consulte un primar? Pai bugetele locale nu se constituie cu deficit. De 21 de ani administratia locala se inchide pe bugetul pe care il are. Are un buget de venituri si unul de cheltuieli, mai are un buget al imprumuturilor, dar care intra in deficitul bugetului consolidat al statului, de aceea gradul de imprumut este undeva la 30% din veniturile proprii si se aproba numai de Ministerul Finatelor.

Bugetele locale nu se construiesc cu deficit, nici macar atata lucru nu au avut curiozitatea sa intrebe un primar de-al lor sau un presedinte de consiliu judetean ca sa vada ca bugetele locale nu se construiesc cu deficit.

Ati spus mai devreme ca cei care au elaborat acest material nu au niciun fel de gandire structurata, nicio viziune. Din echipa USL au facut parte totusi doi fosti premieri si posibilul viitor prim ministru. Care dintre acestia este cel mai lipsit de viziune?

Pai asa cum arata documentul, este sigur opera lui Ponta, care este zero din punct de vedere al substantei economice. Nu are niciun fel de cunostinta economica si probabil, in atitudinea pe care o si afiseaza public, a dorit sa coordoneze acest lucru si uitati ce a iesit.

Sa inteleg ca Adrian Nastase nu a avut niciun cuvant de spus in fata lui Victor Ponta?

Nu stiu, este treaba lor. Eu nu fac altceva decat sa constat ca unele dintre ele sunt aberatii. Nu stiu cine le-a propus, cum le-a propus, dar este treaba lor sa-si lamureasca problema interna legata de cine este responsabil de acest lucru.

USL zice asa: "In momentul de fata suntem aici, PIB foarte mic, investitii straine scazute, birocratie ridicata si lipsita de stimuli pentru economia privata, taxe multe, evaziune fiscala mare, datorii publice mari, fonduri europene neabsorbite etc". Ce este incorect aici?

Este o insiruire de afirmatii, asta nu inseamna ca exista o legatura intre ele. Produsul Intern Brut evident ca se constrange cand ai cadere economica. Aceasta este o apreciere absolut politicianista, fara niciun fel de substanta.

Cea mai mare problema a unei societati este competitivitatea economiei respective. Aici vreau sa vin pe un alt palier si anume viziunea PDL. Am fost acuzati ca nu spunem ce vrem, dar noi suntem inca la guvernare, noi facem anumite lucruri si, sigur, anul viitor o sa venim cu programul nostru pentru 2012-2016, pentru ca abia atunci va fi perioada de dezbateri pe programe.

Viziunea noastra e una foarte simpla, dezvoltarea Romaniei prin cresterea competitivitatii economiei. Aceasta este viziunea si este compatibila cu ceea ce se intampla in Uniunea Europeana. Cresterea competitivitatii economiei europene este prioritatea zero pe care o are astazi Uniunea Europeana.

Noi am avut in vedere acest lucru inca de la elaborarea programului de guvernare din 2004. Am avut in cap cresterea competitivitatii economiei romanesti inca de atunci. Cel mai important pilon de crestere economica au fost ISD. De ce? Foarte simplu, ele identificau oportunitati, veneau cu know how-ul tehnologiilor europene de top, iar in plus politica fiscala viza si reducerea fiscalitatii pe munca.

O mare parte din aceasta fiscaliatte era de natura deductibila. De ce acest lucru? Pentru ca tehnologia europeana care venea trebuia sa-si gaseasca un corespondent in pregatirea resursei umane din Romania.

Astazi, Romania a facut un pas fundamental de a trece la un nou model de crestere economica, cel bazat pe cresterea competitivitatii.

Programul lui Traian Basescu despre "Modernizarea Romaniei" nu este ceva abstract, este ceva extraordinar de concret. In ultimii doi ani de zile s-au produs cele mai mari reforme de modificare structurala a institutiilor. Noul sistem de educatie este fundamental schimbat in ideea de a-i da copilului competente si nu cunostinte.

Noul Cod al Muncii a scos din economia neagra 300.000 de locuri de munca pentru ca Romania timp de 21 ani nu a avut curajul sa puna relatiile de munca pe niste baze solide si corecte.

Sistemul judiciar din Romania, avem un nou Cod penal, un nou Cod civil, ele sunt moderne si dau incredere in societatea romaneasca.

Pe acest fond al modernizarii institutionale a Romaniei se creeaza un nou model de dezvoltare bazat pe cresterea competitivitatii economiei. Acesta este modelul pe care PDL il promoveaza si o sa-l prezinte public ca strategie pentru perioada 2012-2016 la momentul oportun, cand sigur o sa intram in dezbatere pe aceasta tema.

Ati spus ca introducerea cotei unice la inceputul lui 2005 a fost principalul motor al cresterii economice. Atunci economia mergea, cota unica a fost doar impulsul care a dus la accelaerarea cresterii economice. Astazi economia sta, ca sa nu zicem ca da inapoi. Cotele de 8, 12 si 16% propuse de USL pot fi un nou motor care sa repuna in miscare economia?

Nu. Politica fiscala este un element prin care incurajezi sau descurajezi un domeniu. Politica fiscala, din punctul meu de vedere, este un element de stimulare a cresterii economice si nu un element de a colecta veniturile la bugetul consolidat al statului sau de a redistribui veniturile. Aia e o functie secundara a politicii fiscale.

Propunerea USL-ului este o chestie absolut populista fara niciun fel de efect, suna bine pentru cei cu venituri mici, dar nu le va rezolva problema. Cel mai important lucru care trebuie sa se intample este sa creezi locuri de munca stabile si bine platite.

In momentul de fata, fiscalitatea la nivelul impozitului pe venit este una OK in Romania. Sigur, valenta cotei unice este epuizata in momentul de fata. Ramane ca politicienii sa evalueze, noi am facut acest lucru, daca este bine sa dai un nou impuls economiei prin reducerea cotei unice in momentul de fata, corelat cu reducerea contributiilor sociale. Trebuie sa calculezi in mod realist si care este impactul asupra bugetului consolidat.

Nu este usor sa iei o astfel de decizie, dar daca am lua acum o astfel de masura ar fi una corecta. Ar fi o masura anticiclica, nu ar fi una prociclica. Este o masura care intoarce Romania din drum si o duce catre crestere economica, atat in teorie, cat si in practica. Cel mai important este sa se faca o corelare intre seturile de politici guvernamentale privind cresterea competitivitatii economice.

Noi am facut o analiza asupra multor domenii din Romania si asupra competitivitatii lor. O sa fie o surpriza extraordinara. Nimeni nu a facut o astfel de analiza pe toate domeniile. Seturile de politici publice trebuie sa vina si sa puna in valoare domeniile care au un avantaj competitiv si comparativ al Romaniei in raport cu piata unica.

Daca Romania nu isi creste competitivitatea in domeniile unde are avantaje competitive si comparative, va deveni o tara de desfacere, nu va mai produce absolut nimic.

Ca sa dau un singur exemplu, este posibil ca Romania sa importe in medie hartie in jur de 700 milioane de euro in ultimii 12 ani constant fara ca nimeni sa faca nimic? Seturile de politici publice, adica garantiile de stat si ajutoarele de stat, ar trebui canalizate catre acele domenii care pot avea avantaje competitive. Pai ce, nu mai stie nimeni sa faca celuloza in aceasta tara? Nu mai stie nimeni sa faca hartie in Romania? Nu trebuie sa faca statul acest lucru, dar trebuie sa creezi conditiile astfel incat sa vina sa produca aici.

La fel si cu medicamentele. Romania importa de 1,5 miliarde euro in conditiile in care prin seturile de politici publice ar putea fi incurajata productia. Asta rezolva, pe de o parte, problema de deficit structural care exista in momentul de fata, iar apoi devii furnizor.

Potrivit datelor INS, din septembrie 2008 si pana in aprilie 2011, numarul salariatilor din Romania a scazut cu 740.000. Acestea sunt locuri de munca pierdute efectiv, e vorba de oameni care si-au pierdut locul de munca si au intrat in somaj sau reprezinta angajati care au trecut in zona nefiscalizata, de unde acum, prin intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii, ati scos la suprafata cele 300.000 de locuri de munca de care ati amintit mai devreme?

Sincer nu am o analiza calitativa pe acest lucru, ea trebuie facuta pentru a vedea ce s-a intamplat in aceasta zona. Dar sa nu uitam ca am avut doi ani de criza grei, extraordinari de grei. Guvernatorul BNR spunea ca Romaniei i-a trecut glontul pe la tampla. Sa stiti, am fost in acea situatie extraordinar de grea. Foarte putini realizeaza.

Va dati seama daca Guvernul Boc nu ar fi stabilizat situatia din aceasta tara si am fi avut o inflatie de 300%, de 30%, nu stiu cat ar fi putut sa fie. Noi am trait aceasta experienta in care dolarul s-a dus de la 3.000 de lei la aproape 30.000 de lei in cateva luni de zile. Va dati seama ca s-ar fi depreciat toata averea tuturor romanilor, iar Romania ar fi intrat pe o spirala inflationista pe care nimeni, absolut nimeni nu ar mai fi putut sa o anticipeze.

Evident ca s-au facut si erori, le stim si noi. Numai cine nu muncete nu greseste. Finalmente, obiectivul a fost atins, de stabilizare a Romaniei, iar din acest punct de vedere, parerea mea este ca Boc va intra in istorie.

Ca un personaj pozitiv?!?

Istoria va retine partea pozitiva a lucrurilor. Dincolo de aspectele de taiere conjuncturala a salariilor, de disponibilizari din sectorul public care au afectat destul de dramatic o parte a populatiei. Va dati seama ce ar fi insemnat sa afecteze toata populatia acestei tari pe un termen foarte lung? Nu cred ca Romania si-ar mai fi putut reveni in urmatorii 8-10 ani in conditiile in care dimensiunea psihologica a crizei va bantui omenirea cativa ani.

Ati spus mai devreme ca reducerea cotei unice ar putea fi benefica in momentul de fata. Cand si-ar putea permite Romania sa reduca cota unica de la nivelul actual pana la un 10% sa zicem, nivel care a tot fost vehiculat pentru a putea fi competitivi din acest punct de vedere cu Bulgaria, si cand am putea avea un TVA diferentiat si cu ce paliere?

In momentul de fata Romania nu cred ca trebuie sa se atinga de TVA. Este sursa care alimenteaza cel mai sigur si constant bugetul consolidat al statului. Eventual ai putea sa te duci astfel incat sa compensezi costul suplimentar printr-o reducere a cotei unice astfel incat sa maresti venitul disponibil la nivelul cetatenilor. Ar fi oarecum o masura in oglinda.

Un pachet, pentru ca eu nu cred intr-o singura masura miracol, care sa fie stimulator pentru emdiul de afaceri, sa incurajeze investitiile straine directe, fara o determinare a Guvernului de a incuraja piata de capital nu va avea efect. Romania trebuie sa-si dezvolte piata de capital ca un instrument de finantare a economiei alterativ la sistemul bancar, nu ca un loc de tranzactionare de actiuni.

SUA isi finanteaza economia in proportie de peste 90% prin piata de capital. UE undeva la 70 si ceva la suta, Japonia la fel. Romania isi finanteaza astfel economia sub 2-3%. Este inadmisibil.

Un pachet stimulativ fiscal anticicliclic corelat cu dezvoltarea pietei de capital poate sa reprezinte un ansamblu de masuri care sa duca rapid la o crestere economica sustenabila.

Momentul punerii lui in practica trebuie sa tina cont de mai multi factori. Sunt voci care spun ca exista riscul unui nou val de criza. Nu stiu cat este de real, sunt informatii care ar putea sa te duca in zona acestor ipoteze. Cert este ca Romania are un 27% cota de piata a bancilor grecesti. Daca Grecia nu isi rezolva problema, sigur o sa fie o problema si la noi.

Toate aceste masuri de reducere a fiscalitatii, care comporta un risc, trebuie evaluate foarte atent si aplicate la momentul oportun. Daca ma intrebati pe mine concret, cred ca sfarsitul acestui an - inceputul anului 2012 poate fi un moment bun de evaluare.

Atunci se va sti exact care sunt riscurile unui nou val si care este situatia in Grecia si sa se ia o decizie de politica majora pe care sa ti-o asumi.

Citeste si:
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Comentarii
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Pozitie rezervată pentru Kiatra Neamt. Felicitări pentru propunerea de reducere a cotei unice!