Videanu intreaba CE daca poate cere bani europeni pentru... Videanu

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 19:12
2558 citiri
Videanu intreaba CE daca poate cere bani europeni pentru... Videanu

Adriean Videanu, ministrul Economiei, a cerut, intr-o scrisoare trimisa Comisiei Europene, opinia comisarului european pentru dezvoltare regionala despre intentia firmei Marmosim, al carei proprietar este, de a lua fonduri UE printr-un program operational la care Ministerul Economiei este autoritate de management.

Scrisoarea este trimisa de Videanu comisarului european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, iar in text ministrul admite indirect ca este in conflict de interese, potrivit legislatiei romane, care stipuleaza ca functia de membru al Guvernului este incompatibila, printre altele, cu "calitatea de membru al unui grup de interes economic".

Astfel, potrivit scrisorii, compania Marmosim - unde ministrul sustine ca este actionar majoritar "in calitate de persoana particulara" - are intentia de a depune un proiect pentru obtinerea de fonduri structurale prin programul operational sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS-CCE).

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri actioneaza in calitate de autoritate de management pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", iar Marmosim, firma lui Videanu, este cel mai mare producator de roci ornamentale din Romania.

"Dat fiind ca doresc neaparat sa evit probleme de orice natura, as aprecia daca ati putea sa va exprimati opinia asupra acestei chestiuni, in conditiile in care ar putea avea conotatii delicate", se spune in scrisoarea trmisa comisarului european de catre ministrul Videanu.

Scrisoarea este trimisa de Videanu in calitate de ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si poarta antetul Guvernului Romaniei.

Potrivit legislatiei romanesti (Legea 161/2003, actualizata), prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative, se arata in lege.

Persoana care exercita functia de membru al Guvernului este obligata sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu ia sau sa nu participe la luarea unei decizii in exercitarea functiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I, in caz contrar actele administrative emise sau actele juridice incheiate fiind lovite de nulitate absoluta.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...