Adriean Videanu: Masurile PSD pentru economie ar arunca Romania in haos

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 16:04
1608 citiri
Adriean Videanu: Masurile PSD pentru economie ar arunca Romania in haos

Masurile propuse de Partidul Social Democrat nu au nici o relevanta economica si, mai mult, unele sunt nelegale si ar duce la cresterea deficitului bugetar la 10,5 - 10,7 la suta din produsul intern brut, a declarat prim vicepresedintele PD-L Adriean Videanu.

"S-a dorit sa fie un simplu mesaj cu impact mediatic, cu rezultate anticipate electorale. Nu exista niciun fel de viziune si corelare intre masurile pe care PSD le-a propus. Din pacate, unele sunt nelegale", a spus Videanu, intr-o conferinta de presa sustinuta duminica dupa-amiaza.

Potrivit spuselor sale masurile PSD ar adauga la deficitul bugetar convenit cu FMI, de 4,4 la suta din PIB, alte 6,1 - 6,3%.

"Deficitul bugetar consolidat in 2011 ar fi intre 10,5% si 10,7% din PIB, ceea ce ar arunca Romania in haos. Un deficit de peste 10% inseamna ca ar fi imposibil ca Romania sa se mai poata imprumuta, ar elimina orice acord cu FMI, UE si Banca Mondiala. Inflatia si cursul nu ar mai putea fi controlate. Acest pachet de masuri ar duce la saracirea tuturor romanilor, fara nici un fel de speranta pentru niciun roman", a comentat Videanu.

Prim vicepresedintele PD-L a calculat impactul pe care masurile PSD le-ar avea asupra bugetului. Astfel, aducerea salariului, din prima zi, la nivelul de dinainte de taieri, ar crea un deficit de -1,1% din PIB, in timp ce eliminarea obligatiei de a plati contributii sociale pentru drepturi de autor ar insemna o pierdere de 0,1 la suta.

Potrivit lui Videanu, cresterea salariului minim la peste 750 de lei, asa cum reiese din masurile PSD-ului, ar insemna pierderea a 100.000 de locuri de munca in economia reala si scaderea competitivitatii in sectorul privat.

"Cresterea salariului minim trebuie sa aiba un element de echilibru. Si noi sustinem acest lucru, dar trebuie sa atingem acel nivel de echilibru, care sa nu afecteze competitivitatea mediului de afaceri", a spus Videanu.

O alta masura propusa de PSD, reducerea impozitarii muncii, ar insemna o pierdere de 0,5%, in timp ce cota progresiva pe 4 trepte ar insemana pierderi de 0,5 - 0,7% din PIB.

De asemenea, cresterea valorii punctului de pensii ar insemna un deficit de 1,3 la suta, modificarea legii salarizarii, 0,6%, iar compensarea medicamentelor in mod real cu 90 la suta, ar aduce pierderi de 0,2 la suta.

Adriean Videanu sustine ca multe din cele 100 de masuri se repeta, iar altele au fost deja implementate de Guvern, cum ar fi scutirea de impozitare a profitului reinvestit si reducera numarului de taxe parafisale.

"Din pacate, lipsa de profesionalism, seriozitate si preocupare a PSD face ca intregul pachet de masuri sa nu faca decat sa arunce Romania intr-un haos. Romania este stabilizata fiscal, ale toate premisele pe toate componentele relevante sa credem ca suntem pe trendul cel bun. Putem plati si pensii si salarii si sa realizam si investitii", a incheiat Videanu.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...