Videanu: Cea mai mare tentativa de frauda va fi cu voturile nule. Monitorizam tot!

Joi, 26 Iulie 2012, ora 07:26
7106 citiri
Videanu: Cea mai mare tentativa de frauda va fi cu voturile nule. Monitorizam tot!
Foto: B1TV

Adriean Videanu, liderul interimar al PDL Bucuresti, sustine ca USL pregateste fraudarea referendumului din 29 iulie, inclusiv prin introducerea in urne a mai multor buletine de vot nule astfel incat sa se atinga pragul de participare cerut de CCR.

Contactat de Ziare.com, Adriean Videanu a declarat ca sectiile de votare organizate de Guvernul Ponta in statiuni, hoteluri si restaurante sunt sectii speciale, daca ele nu au existat si la alegerile locale.

Ce statut au si cine supravegheaza sectiile de votare din hoteluri, restaurante sau de la malul marii

"E un tertip in interpretarea legii, stim foate bine ca de la un ciclu electoral la altul, fie ca e vorba de referendum la interval de o luna (de la alegerile locale, n.red.), toate sectiile care sunt infiintate in plus sunt sectii de votare suplimentare. Evident ca cei care sunt responsabili sunt prefectii si primarii. Ei poarta responsabilitatea. Autoritatea Electorala Permanenta si Biroul Electoral Central trebuie sa se raporteze la prevederile legale", ne-a declarat Adriean Videanu.

Mai mult, acesta a afirmat ca toate masurile adoptate de guvern dupa data de 16 iulie in vederea organizarii referendumului sunt, din punctul de vedere al PDL, nelegale.

"Din punctul nostru de vedere, conform Legii 3/2000, orice masura tehnico-organizatorica care vizeaza sectii de vot, care vizeaza toate aspectele, se putea lua in termen de zece zile de la data declansarii referendumului in Parlament, care a fost 6 iulie. Deci toate aceste masuri se puteau lua pana in data de 16 iulie. Din punctul nostru de vedere, orice masura luata dupa 16 iulie este nelegala", a declarat Adriean Videanu.

PDL va ataca masurile USL "la toate instantele abilitate, inclusiv la BEC"

Intrebat ce are de gand sa faca PDL, Videanu a raspuns ca democrat-liberalii ataca aceste masuri "la toate instantele abilitate, inclusiv la Biroul Electoral Central".

"Banuiesc ca se va judeca cu celeritate, termenul nu va fi dincolo de 29 iulie", a adaugat democrat-liberalul.

"Oricum, noi ne-am luat masuri suplimentare de siguranta in ideea de a monitoriza fiecare sectie de vot, fie ca o denumim speciala, suplimentara sau normala. In plus, toti militantii PDL vor fi duminica in strada si vor incerca sa sesizeze orice potential abuz care va aparea inainte de sectia de vot. In interiorul sectiei avem reprezentanti, iar in afara toti reprezentantii PDL vor fi mobilizati in ideea de a sesiza si a preintampina si turismul electoral si orice tentativa de frauda", a anuntat liderul PDL Bucuresti.

"De ce nu au facut sectii de vot in toate carciumile din Romania"

Intrebat daca PDL va avea militanti si in cele 21 de hoteluri si 7 restaurante de pe litoral unde se va putea vota duminica, Adriean Videanu a raspuns: "Obligatoriu!".

"Este absolut incredibil. Nu stiu de ce nu au facut sectii de vot in toate carciumile din Romania. Lasand gluma la o parte, mi se pare absolut de domeniul absurdului ceea ce au facut. Dar acest lucru nu este decat o mica parte a scenariului de frauda pe care il pregatesc in momentul de fata.

Stim ca vor sa bage voturi nule in urnele de vot, probabil va fi tentativa cea mai mare de furt, pentru atingerea pragului. O sa monitorizam inclusiv acele voturi nule in fiecare sectie de vot. Vor lua un snop de buletine, vor profita de un moment de neatentie si, probabil, le vor introduce in urnele de vot. Stim, ne pregatim pentru toate aceste lucruri, sa le monitorizam. Le vom prezenta publicului si in ziua votului si dupa referendum", a mai declarat Adriean Videanu pentru Ziare.com.

Acesta a reamintit apelul facut de PDL, ca, indiferent de rezultatul din 29 iulie, "cel mai important lucru pentru viata de dupa referendum a Romaniei este corectitudinea organizarii lui".

"Din pacate, toate premisele de la care au plecat organizatorii sunt ale unei fraude fara precedent", a punctat inca o data Videanu.

"In realitate, fata de ce se declara, procentul celor care se prezentau la vot e mult mai mic"

Cat priveste prezenta care va fi inregistrata duminica la referendum, acesta a apreciat ca pragul de 50% plus 1, cerut de Curtea Constitutionala pentru validarea scrutinului, nu va fi atins.

"Daca veti lua toate sondajele de opinie realizate in decursul celor 23 de ani de firava democratie in Romania veti constata ca, in realitate, fata de ceea ce se declara, procentul celor care se prezentau la vot era mult mai mic.

Mai mult decat atat, luati in calcul ca cei care sunt intervievati pentru realizarea sondajelor in legatura cu prezenta la vot sunt cei din tara, cei din afara nu pot fi. Daca veti face calculele, numarul celor care se vor prezenta nu va fi cel care sa asigure validarea unui referendum, plecand si de la considerentul ca in cei 60% pe care ei ii reclama ei acum sunt si votantii PDL", a mai afirmat Adriean Videanu.

Ponta: E iresponsabil sa strigi inainte de referendum ca se fraudeaza votul

Premierul Victor Ponta a prezentat, miercuri, in sedinta de Guvern, stadiul pregatirilor pentru referendumul de pe 29 iulie.

Ponta a declarat ca democrat-liberalii au luat o decizie iresponsabila atunci cand au hotarat sa boicoteze referendumul. Primul ministru sustine ca nu poti face acuzatii despre fraudare in conditiile in care voturile nici macar nu au inceput.

"Mi se pare iresponsabil sa strigi inainte de referendum ca se fraudeaza votul. Probabil aceleasi suspiciuni vor exista si in ziua votului si dupa vot", a declarat Victor Ponta.

Ponta: Mi se pare iresponsabil sa strigi inainte de referendum ca se fraudeaza

Totodata, Victor Ponta a mai anuntat ca sectiile de vot nu vor fi dotate cu aparate de supraveghere pentru ca, spune el, astfel de camere video nu au fost folosite pana in prezent decat in sectiile speciale, iar la referendumul pentru demiterea presedintelui nu vor fi amenajate sectii speciale.

Ponta nu este primul care a reactionat la acuzatiile de tentativa de fraudare facute de PDL. Saptamana trecuta, ministrul de Externe Andrei Marga a explicat ca vrea sa previna situatiile din trecut, cand s-au facut sectii de votare in sediile unui partid, in strainatate, pentru votul la referendum.

Marga: Vrem sa prevenim fraudele care au avut loc in strainatate, in trecut

"Purtam responsabilitatea evitarii tuturor acelor fraude care s-au produs in strainatate, trebuie sa le prevenim. Ca minister ne-am asumat aceasta raspundere. Am asigurat peste 301 sectii de votare, ceea ce este mai mult decat oricand, s-au luat masuri sa se previna situatiile din trecut cand au fost facute sectii si in sediile unui partid", a comentat atunci Marga, facand trimitere chiar la PDL.

Eveniment Quarterly Report

Simion, la un eveniment în Italia: „Să sperăm că, din 2024, partidele suveraniste vor avea un număr mai mare de europarlamentari”
Simion, la un eveniment în Italia: „Să sperăm că, din 2024, partidele suveraniste vor avea un număr mai mare de europarlamentari”
Preşedintele AUR George Simion a participat sâmbătă, 2 decembrie, la dezbaterea cu tema „The first ecologists. The role of farmers, breeders and fishermen in the link between nature and...
Când ar putea fi următoarea șansă a României pentru aderarea la Schengen. Consiliul JAI din decembrie a decis că nu va exista un vot
Când ar putea fi următoarea șansă a României pentru aderarea la Schengen. Consiliul JAI din decembrie a decis că nu va exista un vot
Eurodeputatul român Nicu Ştefănuţă, afiliat la grupul Verzilor, a declarat că lipsa unei decizii pozitive privind aderarea României la spaţiul Schengen în Consiliul Justiţie şi Afaceri...
#Videanu fraudare referendum 2012, #sectii speciale referendum 2012, #Videanu voturi nule referendum, #Videanu PDL monitorizare referendum , #PDL