Videanu il acuza pe Ponta ca face presiuni pe justitie si ii reaminteste de Grivco

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 13:08
3946 citiri
Videanu il acuza pe Ponta ca face presiuni pe justitie si ii reaminteste de Grivco

Adriean Videanu a raspuns miercuri acuzatiilor care i-au fost aduse in ultimele zile de catre premierul Ponta pe tema "Hidroelectrica-baietii destepti", anuntandu-l si ca va sesiza organele competente in legatura cu modul in care si-a exercitat atributiile cand era sef al corpului de control.

Intr-o conferinta de presa tinuta miercuri la sediul PDL, fostul ministru al Economiei a condamnat public faptul ca este tinta unei campanii de denigrari si calomnii fara precedent orchestrata de premierul Ponta si sustinuta prin intermediul unor organe de presa care recurg la metode specifice unei perioade "demult apusa".

Videanu a atras atentia asupra "tentativei incalificabile" a lui Victor Ponta de "a pune presiune, folosindu-se de functia publica pe care o detine, asupra justitiei", lucru total inacceptabil intr-un stat democrat, in 2012.

"Nu sunt un om santajabil si voi continua sa critic fara rezerve incompetenta si aroganta pe care o afiseza actualul guvern", a subliniat democrat-liberalul.

Adriean Videanu s-a referit pe larg apoi la 3 subiecte pe care a fost indelung atacat in ultimele zile.

Primul s-a referit la un contract de export pe care Videanu l-a avizat si care, dupa cum le-a aratat jurnalistilor, nu are legatura cu Hidroelectrica, asa cum s-a spus, ci cu Electrica SA.

Fostul ministru a reamintit ca acel contract, avizat ca exceptie, a fost dat in favoarea companiei Electrica, detinuta in proportie de 100% de statul roman, pentru a putea efectua un export de energie in conditiile in care, in 2010, Romania avea o foarte mare rezerva de energie, stocurile de carbune de la sfarsitul lunii august ajungeau la 100%, iar temperaturile ridicate riscau sa duca la autoaprindere.

In conditiile in care la Turceni, Rovinari, Craiova "trebuiau trimisi toti oamenii acasa", in urma unei intalniri care a avut loc la Targu Jiu cu managementul companiilor si reprezentantii sindicatelor, s-a luat aceasta decizie.

"Consumul intern nu putea sa absoarba aceasta cantitate de energie produsa suplimentar. Energia nu e un produs stocabil, se produce si se consuma instantaneu", a mai adaugat Videanu.

In plus, acesta a precizat ca acuzatiile pe care i le aduce in aceste zile Victor Ponta nu au la baza informatii noi, decizia de a exporta energie electrica de la complexurile energetice din Oltenia a fost o decizie anuntata public intr-o conferinta de presa tinuta chiar atunci la Targu Jiu.

Adriean Videanu a mai spus ca raportul lunar al ANRE referitor la preturile practicate pe piata de energie arata foarte clar ca preturile de vanzare practicate de Electrica au fost peste cel al pietei si a dat si exemple in acest sens.

"Niciodata nu s-a pus problema ca Electrica sa vanda sub pretul pietei! Nu as fi vrut sa ma cobor la nivelul vocabularului domnului Ponta, dar aveti posibilitatea sa vedeti cine este mincinosul", i-a replicat Videanu lui Ponta.

"Baietii destepti" si Grivco

Cat priveste contractele cu "baietii destepti", Videanu a spus ca toate au fost semnate in perioada 2003-2004, pe cand Victor Ponta detinea functia de sef al corpului de control si antifrauda.

"Este o mare problema, in oricare dintre situatii va trebui sa raspunda. Ori a stiut de contracte si va trebui sa raspunda in instanta, ori n-a stiut si este neglijenta in serviciu, conform atributiilor pe care le avea", a spus fostul ministru PDL.

"Am sa sesizez organele abilitate ale statului, ceea ce ii sugerez si dansului: sa depuna toate documentele pe care le are, altfel il voi acuza de tainuire", a declarat acesta.

Videanu a reamintit si de acuzatiile pe care Ponta i le aducea in 2006 fostului ministru conservator Codrut Seres.

"In 2006, domnul Ponta il acuza public pe domnul Seres de contractele pe care ministerul le-a incheiat cu compania Grivco(...) Sper ca are posibilitatea acum sa dovedeasca (sic!) ca e consecvent cu ceea ce a atacat si sper ca a avut argumente cand l-a atacat", a mai afirmat Adriean Videanu.

Citeste si:
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban s-a înscris în PNL în urmă cu 29 de ani, urcând pas cu pas scara de putere a statului: a fost consilier local, apoi viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor,...
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Deși a intrat în politică abia în 2016, Florin Cîțu, actualul contracandidat al lui Orban la șefia PNL, a avansat foarte rapid în funcțiile politice. Intrat la invitația Alinei Gorghiu,...
Sursa: Ziare.com