Videanu: Ponta joaca rolul de Mister Romania, in timp ce Guvernul amana totul

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 15:20
3489 citiri
Videanu: Ponta joaca rolul de Mister Romania, in timp ce Guvernul amana totul

Adriean Videanu a facut miercuri un "bilant negru al balbelor, erorilor si abuzurilor" inregistrate de Guvernul Ponta in prima luna de la instalare, criticandu-l pe Victor Ponta ca umbla prin tara in campanie, in loc sa se ocupe de guvernare.

"Nu am gasit nimic care sa ne dea posibilitatea sa mentionam ca realizare", a mai punctat Videanu, intr-o conferinta de presa tinuta miercuri la sediul PDL.

Adrian Videanu a subliniat faptul ca efectele proastei guvernari a Executivului condus de Victor Ponta sunt o devalorizare accentuata a leului si o scumpire la "bunurile de consum, benzina, ratele la banca, facturile romanilor".

In plus, democrat-liberalul a criticat faptul ca USL "a dezlantuit o ploaie de taxe si impozite anuntate de toti ministrii din actualul Cabinet, fara niciun fel de coerenta, fara studiu de impact", bulversand mediul de afaceri.

Videanu a precizat ca PDL a analizat 22 de masuri economice, 5 masuri cu caracter social si 12 masuri cu caracter politic promise de USL si Guvernul Ponta.

"Realizari zero intr-o luna de guvernare", a subliniat Videanu, adaugand ca pune la dispozitie presei raportul PDL.

"USL nu a inteles inca in ce moment greu se afla Romania. Stabilitatea macroeconomica s-a castigat cu efortul tuturor romanilor si nu trebuie pusa in pericol. Anuntarea de introduceri de noi taxe discriminatorii, fara niciun fel de calcule, doar din populism ieftin poate pune in pericol echilibrul economic", a mai atentionat acesta.

Guvernul care amana totul

Adriean Videanu a mai tinut sa precizeze ca inainte de investirea Guvernului Ponta, in primul trimestru al lui 2012, investitiile au inregistrat un nivel record fata de aceeasi perioada a anului 2011, crescand cu 18,8%.

In schimb, Guvernul Ponta nu face decat sa amane toate masurile care ar putea sa fie privite cu ochi buni de investitori, a spus Videanu, amintind ca reducerea TVA la produsele agricole se amana, CAS redus pentru angajator se amana, salariul minim de 850 lei se amana, reducerea numarului de taxe inutile se amana, suprataxarea veniturilor exceptionale a companiilor petrol se amana, posibila introducere a taxei de solidaritate se amana - motiv de disputa in interiorul USL -, alte balbaieli considerate de PDL fiind taxa pe fast-food sau "propunerea de aberatie fiscala" impozit zero pe diferenta de profit.

Videanu a mai avertizat si asupra "pericolului" in care se afla cota unica prin anuntarea introducerii impozitului diferentiat, fie regresiv, fie progresiv.

"Daca ar fi aplicate, toate aceste masuri ar avea un impact de 3,8% puncte procentuale, dar nu si-ar atinge efectul asupra crearii de locuri de munca(...) Nu s-a luat nicio masura pentru stimularea economiei reale. Totul se amana", a subliniat Videanu.

In aceste conditii, democrat-liberalul a remarcat ca efectele guvernarii Ponta incep sa fie resimtite de romani, lucru dovedit de evolutia cursului valutar si evolutia bursei, care arata neincrederea pietei si investitorilor.

Videanu a criticat faptul ca Guvernul este condus de un premier cu o "imagine aroganta", iar Cabinetul nu este format dintr-o echipa de profesionisti.

"Uitati-va la seturile de propuneri pe care le fac! Ministrul Economiei spune una, prim-ministrul alta, ministrul Economiei se repliaza retoric(...) Ce credeti ca spun investitorii care sunt interesati de Romania despre aceste balbe in 24 de ore?", a intrebat retoric Videanu.

Mai mult, acesta a criticat faptul ca "in spatele intregului potential de incompetenta" Victor Ponta face un turneu de imagine electoral, uitand ca este prim ministru al unei tari care trebuie guvernata".

"Joaca rolul unui 'Mister Romania', fara sa se preocupe de problemele majore ale acestei tari. E o gestiune iresponsabila a Romaniei", a mai criticat Videanu.

Democrat-liberalul a anuntat si un set de propuneri ale PDL, printre care reducerea contributiilor sociale concomitent cu cresterea salariului minim, astfel incat sa nu fie afectate veniturile bugetului consolidat, sau reducerea tuturor taxelor, tarifelor si impozitelor pentru care costul de administrare e mai mare decat beneficiul obtinut.

Ponta vrea devansarea alegerilor ca sa ii minta inca o data pe romani

In ceea ce priveste devansarea alegerilor, sustinuta in ultimele zile de Victor Ponta, Videanu a explicat ca acesta se teme de fapt sa adopte bugetul inainte de alegeri pentru ca romanii si-ar da seama ca sunt mintiti cu propuneri nerealizabile.

"Pentru ca din tot ceea ce a promis inainte de a fi prim-ministru nu a realizat nimic, vrea sa ii mai pacaleasca inca o data pe romani, vrea sa aprobe bugetul dupa alegeri pentru ca stie ca tot ceea ce promite trebuie sa se regaseasca in bugetul pe 2013. Adoptand bugetul dupa alegeri, nu mai are nicio obligatie fata de romani. Legea cere ca pe 10 octombrie sa se prezinte legea bugetului in Parlament", a explicat democrat-liberalul.

Intrebat de jurnalisti daca Ponta s-a consultat pe aceasta tema si cu PDL, Videanu a raspuns ca nu are astfel de informatii.

"Din punctul meu de vedere, fara sa am pretentia ca sunt un constitutionalist, alegeri in octombrie inseamna alegeri anticipate. Ma tem ca este foarte greu sa se realizeze acest lucru, nu stiu daca o luna in plus inseamna mult pentru cetatenii Romaniei, dar e o minciuna pe care USL o foloseste pentru a-i minti pe romani (...) In decembrie, nu mai ai niciun fel de obligatie", a conchis Adriean Videanu.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...