Adriean Videanu este urmarit penal pentru de abuz in serviciu, dosarul vizand fapte savarsite in timpul mandatului de primar general al Capitalei.
Judecatoria Sectorului 5 i-a obligat pe procurorii de la Parchetul General sa redeschida un caz mai vechi, privind o dispozitie de demolare a unei cladiri, in care Adriean Videanu primise NUP, insa hotararea a fost contestata la instanta, care a decis redeschiderea dosarului, relateaza Realitatea TV.
Instanta a admis plangerea formulata de SC Ruxandra Trading SRL, in contradictoriu cu Adriean Videanu, si a desfiintat o ordonanta de clasare din 20 martie a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mentinuta in 6 mai, de un procuror ierarhic superior, detaliaza Mediafax.
Judecatoria a dispus trimiterea dosarului la Parchet, "in vederea completarii urmaririi penale sub aspectul savarsirii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave fata de suspectul Videanu Adriean". Decizia este definitiva, astfel ca dosarul va fi trimis procurorilor, dupa redactarea motivarii.
Este vorba despre o ancheta care a inceput, dupa ce reprezentantii societatii Ruxandra Trading au reclamat faptul ca primarul general Adriean Videanu a dat o dispozitie de demolare a unei constructii de pe un teren pentru care firma avea contract de inchiriere cu primaria.
Contractul fusese semnat in 1996, pentru aproape 10.000 de mp, pe care urma sa se construiasca un complex comercial pentru care compania Ruxandra Trading a obtinut, in 1999, o autorizatie de construire provizorie.
O parte din averea lui Videanu, pusa sub sechestru
Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv si irevocabil, in august 2000, obligarea primarului general la eliberarea unei autorizatii de constructie definitiva si obligarea la concesionarea terenului, dar incercarile de a pune in executare sentinta au ramas fara niciun rezultat.
Apoi, Ruxandra Trading a dat in judecata statul roman la CEDO. Dupa cinci ani, in aprilie 2005, Consiliul General hotaraste ca terenul in litigiu sa fie dat in folosinta Ambasadei Frantei.
In luna iunie a aceluiasi an, Videanu aproba desfiintarea tuturor constructiilor de pe terenul apartinand Ruxandra Trading. Pagubele companiei au fost evaluate la aproximativ un milion si jumatate de dolari.
In 2007, CEDO a dat castig de cauza societatii si a decis ca autoritatile romane au incalcat articolele care privesc dreptul la un proces echitabil si protectia proprietatii. Mai mult, ca statul roman nu a propus societatii Ruxandra Trading nicio masura compensatorie pentru pierderile suferite.