Schema prin care Ioan Nicolae lua gaze "pe caiet" de la Adriean Videanu

Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 21:30
10090 citiri
Schema prin care Ioan Nicolae lua gaze "pe caiet" de la Adriean Videanu
Adrian Videanu și Ioan Niculae sunt inculpați în dosarul Romgaz-Interagro FOTO Hepta

Un fost director al Romgaz în perioada în care societatea națională a livrat gaze „cu dedicație” companiei lui Ioan Niculae, Interagro, pe vremea când ministru al Economiei era Adriean Videanu, a depus mărturie despre cum funcționa „afacerea” despre care procurorii spun că a dus la prejudicierea statului cu aproape 300 de milioane de lei.

Pe scurt, Andrei Iancu Popescu, fost director al Serviciului Juridic al Romgaz în perioada 2005-2010, a declarat că firma privată a lui Ioan Niculae, Interagro, lua gaze „pe ochi frumoși” de la Romgaz, chiar dacă avea „datorii istorice”. Mai exact, în cazul livrărilor de gaze naturale pentru Interagro, comania națională Romgaz încheia niște așa-zise „contracte de tranzacție”, după ce gazele ajungeau la combinatele lui Ioan Niculae.

„Ce reprezentau aceste tranzacții? Ați avizat și dvs. niște contracte de tranzacție? Și care era diferența dintre ele și contractele comerciale?”, l-a întrebat judecătoarea pe fostul director al Romgaz, audiat ca martor la termenul din data 17 noiembrie.

„Contractele de tranzacție se încheiau de către Romgaz în situații excepționale, în care livrarea de gaze se realizase fără contract comercial, iar ulterior, prin contractul de tranzacție, se stabilea prețul și se consfiintea, în scris, operațiunea anterioară de livrare. Era recunoscută, astfel, și de beneficiar. Eu am avizat 3 contracte de tranzacție încheiate de Romgaz cu SC Interagro sa. Au existat și alte contracte de tranzacție încheiate între Romgaz și Interagro, dar nu îmi aduc aminte dacă astfel de convenții erau încheiată și cu alt beneficiar”, a declarat martorul Andrei Iancu Popescu.

„Dar nu era riscant, fără preț?”, a fost curioasă judecătoarea să afle de la fostul director Romgaz.

„Fiind întrebat în legătură cu procedura afirm că da, era riscantă procedura de livrare fără contract și preț de vânzare-cumpărare, dar atunci ne-am confruntat cu o situație care trebuia să își găsească o reglementare juridică. Nu știu care erau rațiunile. Mie mi s-a prezentat situația ca fiind deja creată. Era o situație post-factum, care trebuia reglementată.”, a răspuns martorul.

„Dar de convenții de reeșalonare vă mai amintiți? Care era efectul juridic al unei convenții de reeșalonare?”, a mai întrebat judecătoarea.

„Nu sunt 100% sigur, dar cred că ele au existat. Se realiza o amânare de plată a datoriei istorice pe care Interagro o avea la Romgaz”, a mai spus martorul.

Judecătoarea i-a „reîmprospătat” memoria martorului citindu-i declarațiile date la urmărirea penală, atunci când acesta a spus că existau niște condiții pentru ca beneficiarii să poată primi gaze mai ieftine de la Romgaz: să nu aibă datorii față de compania națională, iar dacă au – acestea să fie eșalonate.

Acuzațiile procurorilor DIICOT pentru Videanu și Niculae

Procurorii susţin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat împreună cu Marin Mirea, fost administrator al SC Interagro SA şi consilier pe probleme energetice al lui Niculae, şi Alpar Kramer, director comercial/marketing în cadrul Romgaz.

„Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, grupul infracţional organizat ar fi fost sprijinit şi de alţi inculpaţi care au acţionat la realizarea scopului grupului infracţional:

  • Dan-Victor Alesandru (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 şi ulterior reprezentant de facto al SC Interagro SA),
  • Adriean Videanu (ministrul economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010),
  • Viorel Pleaşcă (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007 - decembrie 2008)
  • Ioana Apan (funcţionară în cadrul Ministerului Economiei şi membru în cadrul AGA respectiv preşedinte CA Romgaz SA).

Grupul infracţional organizat a funcţionat până la sfârşitul anului 2010 şi a urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta - SC Interagro SA”, declară DIICOT.

DIICOT: Cum erau organizate palierele „de comandă” și cele „de execuție”

Astfel, grupul a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obţinerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine.

DIICOT a stabilit că grupul a avut un lider, în persoana lui Ioan Niculae, şi o structură determinată, structurată pe paliere de comandă şi în unele cazuri şi de execuţie la nivelul fiecărei entităţi juridice implicate în cauză:

  • SC Interagro SA - palierul de comandă - Ioan Niculae, palierul de execuţie - Marin Mirea şi Dan Victor Alesandru;
  • Ministerul Economiei - palierul de comandă - Adriean Videanu, palierul de execuţie - Viorel Palaşcă şi Ioan Apan;
  • Romgaz SA - palierul de comandă - Alpar Kramer şi alţi doi suspecţi, în prezent decedaţi.

Gaze ieftine pentru Ioan Niculae

Conform DIICOT, membrii grupului au aplicat o strategie pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale de la Romgaz, fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi.

„S-a reţinut că scopul asumat al grupării infracţionale iniţiate, constituite şi coordonate de către Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC Interagro SA, a fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producţia internă la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz SA cu ceilalţi parteneri de afaceri, delapidând Romgaz SA prin însuşirea pentru SC Interagro SA a unei cantităţi de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate”, mai spun procurorii.

DIICOT mai arată că grupul constituit şi condus de Ioan Niculae, ca reprezentant al SC Interagro SA, ar fi avut ca scop obţinerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1.000 mc de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pe 1.000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu).

Anchetatorii explică faptul că Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri la nivelul conducerii Ministerului Economiei, acţionar majoritar la Romgaz SA, pentru a obţine ordine şi memorandumuri în încercarea de a se crea o aparenţă de legalitate.

Un prejudiciu de peste 300 de milioande de lei

„Prin emiterea ordinelor de ministru şi prin elaborarea de memorandumuri s-a încercat crearea unei aparenţe de legalitate a faptului că reducerile comerciale se acordă în mod egal şi nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din România. În realitate aceste prevederi din ordine, memorandumuri, au fost emise pentru a susţine realizarea scopului pentru care grupul infracţional organizat a fost constituit. Dovada faptului că aceste facilităţi au fost acordate exclusiv pentru susţinerea interesului SC Interagro SA, facilităţi care s-au întemeiat pe influenţele inculpatului Ioan Niculae în rândul funcţionarilor guvernamentali, rezultă şi din împrejurarea că ceilalţi doi consumatori industriali similari, respectiv Azomureş SA Târgu Mureş şi Electrocentrale-ELCEN-Bucureşti SA, nu au beneficiat, necondiţionat, de reduceri de preţ în aceeaşi perioadă, deşi datoriile restante ale acestora erau cu mult mai reduse decât ale SC Interagro SA”, mai arată DIICOT.

Anchetatorii subliniază faptul că în domeniul gazelor naturale, în perioada în care Adriean Videanu a fost ministru al economiei (decembrie 2008 - octombrie 2010), a fost iniţiată şi aprobată în Guvern OUG 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009, prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import.

„Prin actele emise (ordine, memorandumuri), sub aparenţa legalităţii şi opozabilităţii erga omnes, s-au creat modalităţi de realizare a scopului infracţional, acordându-se reduceri comerciale, precum şi posibilitatea/dreptul de achiziţionare de gaze naturale doar din producţia internă la care a avut acces SC Interagro SA, aproape în mod necondiţionat, fără îndeplinirea cumulativă şi efectivă a condiţiilor prevăzute în acestea”, mai precizează DIICOT.

Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridică la suma de 282.630.330 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Deepfake cu Sebastian Burduja pe rețelele sociale. Ministrul Energiei a sesizat DIICOT "Astfel de acţiuni pot avea efecte devastatoare asupra economiei naţionale"
Deepfake cu Sebastian Burduja pe rețelele sociale. Ministrul Energiei a sesizat DIICOT "Astfel de acţiuni pot avea efecte devastatoare asupra economiei naţionale"
Sebastian Burduja, a sesizat joi, 11 aprilie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în legătură cu un videoclip de tip deepfake şi un...
Percheziții la gruparea care și-a creat o adevărată rețea de cerșetori în Gara de Nord. Suspecții ar fi comis și acte de cămătărie
Percheziții la gruparea care și-a creat o adevărată rețea de cerșetori în Gara de Nord. Suspecții ar fi comis și acte de cămătărie
Procurorii şi poliţiştii fac miercuri, 10 aprilie, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Argeş şi Dâmboviţa, la suspecți de camătărie şi trafic de persoane. Gruparea acorda...
#Adriean Videanu, #Ioan Niculae Interagro, #DIICOT, #grup infractional organizat, #gaze naturale , #Romgaz