Opinii: Cum pot sa ne lase rusii cu buza umflata ?

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 22:10
4622 citiri
Opinii: Cum pot sa ne lase rusii cu buza umflata ?

Acum cateva zile, ministrul Economiei Adriean Videanu a anuntat ca vicepresedintele Gazprom Alexandr Medvedev a facut Romaniei propunerea surprinzatoare sa participe la gazoductul rusesc South Stream.

Tentant la prima vedere si putand fi folosita de ambele parti ca varianta de rezerva, daca ne gandim ca Romania e partizana proiectului concurent si anti-rusesc pe nume Nabucco. Singura noastra problema ar fi aceea ca sunt sanse demne de luat in seama ca Romania sa se aleaga cu exact nimic, adica sa piarda participarea la ambele proiecte.

Cum am pierde Nabucco?

Orice ar spune oricine, Nabucco e un proiect nascut tocmai din teama de Rusia. Asta dupa ce compania energetica Gazprom, controlata de statul rus, a fost folosita de nenumarate ori ca brat inarmat al politicii Kremlinului.

In ultimii ani, Moldova, Georgia, Belarus si mai ales Ucraina au simtit pe propria lor piele ce inseamna sa te opui Rusiei lui Putin. Ultimul dintre aceste state a avut gazele taiate timp de zile bune in trei din cele cinci ierni scurse de cand "revolutia portocalie" a schimbat regimul pro-rus de la Kiev.

Si odata cu Ucraina, nici ea nevinovata la urma urmei, a avut de suferit intreaga Europa, care s-a vazut cu fluxul de gaze mult diminuat. Un pericol pentru bunastarea economiilor europene si un element distrubator pentru viata de zi cu zi a consumatorilor casnici.

Nabucco, destinat sa aduca gaze din Asia Centrala si Caucazul de Sud in Europa ocolind Rusia, a aparut ca solutia logica. Moscova, constienta ca poate pierde controlul celei mai importante arme de politica externa pe care o are, a contraatacat imediat.

Daca in primii ani cand se vorbea despre Nabucco Rusia protesta vehement, acum situatia s-a schimbat. Desi in fata declara ca Nabucco nu e concurrent South Stream, ci complementar, Rusia incearca sa il submineze tocmai in punctual cel mai important. Adica sa-l lase fara gaz.

Spre exemplu, in 2009 Gazprom a anuntat o intelegere cu Turkmenistanul prin care accept sa plateasca 340 de dolari pe mia de metri cubi pana in 2028. Trebuie sa ne gandim ca in acel moment mia de metri cubi era exportata in Uniunea Europeana la un pret mediu de 280 de dolari si la 240 in Ucraina.

Rezulta ca cel putin pentru gazul turkmen rusii au acceptat sa piarda in urmatoriii ani cateva zeci de milioane de dolari numai din dorinta de a-l aconta pe termen lung inaintea altora. Ori Turkemenistanul era considerat principalul furnizor de gaze pentru Nabucco. Desi abilii turkmeni asigura ca e destul gaz, concurenta rusilor si faptul ca au inceput recent sa exporte gaz si in China face nesigura aprovizionarea cu gaze.

Rusia curteaza intens si celalalt mare producator de gaze din zona, Azerbaidjanul, caruia i-a propus sa-i cumpere intreaga cantitate de gaze produsa. Cum celelalte optiuni, adica aprovizionarea din Iran sau chiar Egipt nu sunt viabile la ora asta, putem concluziona ca Nabucco e un proiect dificil de realizat.

Nu imposibil, dar decizia finala se va lua la sfarsitul acestui an. Iar pentru Romania, sustinatoare infocata a proiectului, ar fi bine sa se concretizeze, pentru ca varianta South Stream e improbabila.

Cum am pierde South Stream?

La prima vedere, data fiind relatia noastra plina de asperitati cu Rusia, nu vedem unde e interesul rusilor in a construi un gazoduct cu noi. Interesul nu e neaparat sa-l construiasca, ci sa ne propuna.

Sunt sanse mici ca noi sa participam la South Stream. In schimb, jongland cu noi, ei isi pot convinge prima optiune, adica Bulgaria, ca ar fi bine sa accepte conditiile, altfel folosesc optiunea Romania.

Bulgaria are pretentii mari la aceasta data, dar e putin probabil sa refuze oferta, de pe urma careia ar avea numai de castigat la urma urmei. Mai ales tinand cont ca Nabucco, daca se face, ar strabate tot teritoriul vecinilor de la sud de Dunare, pe care nu i-ar deranja sa incaseze taxe pentru ambele conducte si sa devina un nod energetic european.

Pentru Romania in schimb, cea mai buna varianta politico-economica ramane totusi Nabucco. In cele din urma, ne-am multumi si cu South Stream, desi e posibil ca tara noastra sa se trezeasca in situatia in care vorm ramane cu mana goala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania South Stream Nabucco, #Rusia Nabucco , #South Stream