Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Videanu: Romania nu a fost invitata la South Stream

Joi, 21 Mai 2009, ora 21:04
2100 citiri
Videanu: Romania nu a fost invitata la South Stream
Foto: 1235.ro

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat joi ca solicitarea partii ruse in privinta acordarii de catre Romania a suportului tehnic pentru foraj in Marea Neagra in vederea construirii South Stream "nu inseamna in niciun caz invitarea Romaniei in acest proiect".

Ministrul Videanu a explicat ca intelegerea convenita la Moscova cu reprezentantii Gazprom nu implica in niciun fel participarea Romaniei la gazoductul South Stream si nici renuntarea la "obiectivul principal al tarii noastre, care este in continuare conducta Nabucco".

Ministerul condus de Adriean Videanu a dat publicitatii un comunicat in care afirma, la finalul discutiilor avute la Moscova cu reprezentantii Gazprom, ca acestia "au solicitat Romaniei suportul tehnic pentru activitatile de foraj in Marea Neagra in vederea construirii conductei South Stream, primind asigurarile ministrului roman al Economiei cu privire la disponibilitatea acordarii acestuia".

Adriean Videanu precizeaza ca sensul comunicatului ME nu poate fi interpretat ca o invitatie adresata Romaniei la construirea si nici la tranzitarea South Stream. "Probabil, ei au cerut Romaniei aceleasi detalii tehnice pe care le-au cerut si Turciei si Ucrainei, ca sa isi termine studiile in diverse variante", a spus Videanu.

South Stream va trece pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, unde se va imparti intr-o aripa Nord-Vest spre Austria si una sudica, spre Grecia si Italia. Proiectul este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european care va lega Marea Caspica de Austria, tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta Europei de gazul rusesc.

Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, si va ajunge pana in apropierea Baumgarten (vestul Baumgarten) - avand o lungime totala de 3.300 km. in prezent, actionarii consortiului sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS si RWE. Capacitatea planificata pentru etapa finala de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi. Investitiile totale cumuleaza, in prezent, 7,9 miliarde euro. Nabucco ar putea fi dat in folosinta in 2014.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Adriean Videanu, #Romania invitatie, #South Stream, #participare Nabucco , #South Stream