Mostenirea lui Adriean Videanu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Iunie 2008, ora 12:41
6130 citiri
Mostenirea lui Adriean Videanu

Pentru Adriean Videanu acestea sunt ultimele zile ca primar general al Capitalei. Ma indoiesc ca este cuprins de mari nostalgii, ci, mai degraba, avand in vedere obstinatia cu care a refuzat o noua candidatura, trebuie sa fie nerabdator sa scape de corvoada care nu i-a prea adus beneficii, dar i-a provocat multa bataie de cap si mari prejudicii de imagine.

Ce fel de primar a fost Adriean Videanu? Slab, vor fi tentati sa raspunda spontan majoritatea soferilor din Bucuresti, toti cei care au fost muscati de caini vagabonzi, toti cei care au luptat iarna cu nametii, iar vara cu gunoiul, dar si toti cei oripilati de haosul urbanistic din Bucuresti.

Si probabil ca, in felul lor, au toti dreptate. Dar pentru a fi cu adevarat corecti ar trebui sa ne gandim ce a facut totusi si ce putea face actualul primar general.

Bilantul sau spune ca in timpul mandatului lui Adriean Videanu au fost reabilitate 225 de strazi principale printre care Soseaua Stefan cel Mare, Soseaua Oltenitei, Calea Mosilor, Soseaua Colentina, Calea Floreasca.

Mai sunt in lucru Calea Vacaresti, Soseaua Mihai Bravu, Drumul Sarii si bulevardul Mircea Eliade care au termen de finalizare in toamna acestui an.

Tot in mandatul actualului primar au debutat lucrarile la Pasajul suprateran Basarab, a inceput proiectul de management al traficului, bazat pe "semafoare inteligente", si au fost realizate 84.000 de locuri de parcare.

Traduse, cifrele acestea spun ca Adriean Videanu a declansat cu adevarat modernizarea Bucurestiului, adica, de fapt, mai mult decat a facut insusi Traian Basescu.

A scurmat Capitala pentru ca alta metoda de reabilitare a infrastructurii nu s-a inventat. Sigur ca strategia aleasa, cu foarte multe lucrari in acelasi timp si putine rute alternative, a fost deficitara, insa rezultatele suferintelor din ultimii ani se vor vedea mai tarziu, iar roadele le va culege viitorul primar, indiferent cine va fi el.

Bucurestenii l-au hulit pe toate vocile, insa trebuie sa admitem ca lucrarile acestea atat de enevante erau absolut necesare.

Tot in mandatul lui Videanu, primaria Generala a platit bani buni unei firme britanice ca sa gaseasca o solutie pentru traficul din Bucuresti. Studiul a conchis ca in centrul Capitalei traficul ar fi trebuit inchis sau cel putin permis doar in schimbul unei taxe, la fel ca Londra.

Ar fi acceptat bucurestenii asa ceva? Videanu s-a temut ca nu si a uitat de studiu.

De fapt, ce i se poate reprosa cu adevarat lui Videanu este tocmai faptul ca nu a dus lucrurile pana la capat si a abandonat neterminat proiectul pentru Bucuresti. A lasat balta si efortul care mai trebuia facut, dar si beneficiile, nestiind cum sa gaseasca mai repede iesirea din Primarie.

Un proiect atat de amplu ar fi impus inca un mandat sau, macar, incercarea de a-l obtine. Plecarea precipitata aminteste de Emil Constantinescu, doar ca pe Videanu l-au invins santierele si bordurile, iar pe fostul presedinte serviciile.

Deficit de comunicare

Am pronuntat cuvantul magic "borduri", cea mai recenta dintre obsesiile bucurestenilor. Lucrurile sunt amestecate. Borduriada a fost preponderent a primariilor de sector, chit ca i-a fost mereu imputata lui Adriean Videanu.

Problema este insa ca 1% din bordurile schimbate proveneau de la firma lui Adriean Videanu. E mult? E putin? Nu stiu. Stiu doar ca beneficiul lui din borduriada nu a fost zero si prea putin conteaza ca prejudiciul constatat de Curtea de Conturi a fost acoperit rapid.

"Altii nu se mai opresc din furat si noi ne luam acum de 1%?" vor intreba, probabil, unii dintre simpatizantii actualului primar. Da, ne luam! Pentru ca dl. Videanu face parte din conducerea unui partid care si-a obtinut voturile pe o platforma anticoruptie.

Asta l-ar fi obligat in mod special sa se fereasca de orice urma de conflict de interese.

Salubritatea si deszapezirea sunt in cea mai mare masura in responsabilitatea primariilor de sector, de unde si diferentele foarte mari dintre zonele Capitalei.

Problema cainilor vagabonzi este insa un esec real, iar celebra, de-acum, lege Marinescu, care interzice eutanasiera maidanezilor, abia a intrat in vigoare. Adevarul e ca primaria nu a avut solutii viabile pentru aceasta problema si nici n-a vrut sa-si asume atitudinea transanta a lui Traian Basescu.

Mai mult decat atat, un recent raport al Curtii de Conturi a aratat ca Primaria Generala a platit mult prea mult pentru un teren din afara Bucurestiului, destinat amenajarii unui adapost pentru cainii fara stapan.

Haosul urbanistic din Capitala nu-i este imputabil lui Adriean Videanu decat in mica masura. Legislatia este atat de incalcita, incat practic primarul general nu are absolut nicio parghie legala pentru a sanctiona derogarile admise de primariile de sector de la PUZ.

Prea putine insa dintre lucrurile acestea se stiu. Primarul inca in functie este un slab comunicator. N-ar fi trebuit sa descalece in cizme de cauciuc pe santiere sau strazi inundate, dar ar fi trebuit sa explice mult mai bine actiunile si necesitatea lor.

Poate ca Videanu a facut mai multe pentru Bucuresti decat Traian Basescu, dar acesta a fost un comunicator incomparabil mai bun.

De altfel, de la Traian Basescu a mostenit si cel mai mare scandal al mandatului sau - Parcul Bordei.

De fapt, probabil ca ne vom convinge daca Adriean Videanu a fost sau nu un bun primar abia pe la mijlocul mandatului viitorului primar. Un lucru e cert de pe acum, Adriean Videanu nu are stofa de luptator.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...