Reorganizarea energetica a lui Videanu va face gaura in bugetul Nuclearelectrica

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 07:48
2010 citiri
Reorganizarea energetica a lui Videanu va face gaura in bugetul Nuclearelectrica

Nuclearelectrica va ramane fara principalul sau activ, reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda, in urma reorganizarii energetice gandite de ministrul Adriean Videanu.

Insa, compania va trebui sa plateasca in continuare creditul de 860 de milioane de euro luat pentru reactorul 2, desi nu va mai avea din ce sa returneze acesti bani, informeaza Jurnalul National.

"Contractul de creditare externa prevede o clauza prin care se spune ca in cazul in care Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN SA), beneficiarul creditului schimba forma juridica sau isi schimba calitatea fata de CNE Cernavoda, noua entitate trebuie sa faca dovada bancilor finantatoare ca este in continuare bancabila, daca nu, se anuleaza esalonarea platilor si este executata garantia suverana a statului in maximum sase luni", se arata intr-o scrisoare trimisa Jurnalului National de Niculae Rosu, liderul Sindicatului Liber Energetica Nucleara '90 Cernavoda.

Compania Energetica 1 se va infiinta prin fuziunea celor trei complexuri energetice din Oltenia, Turceni, Craiova si Rovinari cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), sucursalele hidro Valcea si Slatina si cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda, se arata intr-un proiect de urgenta obtinut in exclusivitate de Jurnalul National.

Nuclearelectrica va exista in continuare potrivit proiectului, ca si Termoelectrica, in timp ce Hidroelectrica va fi desfiintata.

Potrivit sindicalistilor, cei 860 de milioane de dolari contractati pentru Unitatea 2 sunt, conform acordului, platiti din surse proprii de Nuclearelectrica pana in 2024.

"Stiti cu ce ramane SNN SA daca U1 si U2 (unitatile 1 si 2 - n.r.) de la Cernavoda "pleaca" in noua companie? Cu Head Office-ul de la Bucuresti si cu 400 salariati la Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti, structura care nu va putea returna creditul", spune Niculae Rosu.

Citeste si:
Se împart funcții în PNL. Pentru ce poziții candidează Lucian Bode și Virgil Popescu
Se împart funcții în PNL. Pentru ce poziții candidează Lucian Bode și Virgil Popescu
Conducerea PNL se reuneşte, vineri, într-o nouă şedinţă, la Consiliului Naţional, după Liga Aleşilor Locali de joi. În cadrul şedinţei vor fi aleşi secretarul general al partidului,...
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...