Videanu despre cand s-ar putea reduce contributiile sociale

Duminica, 29 Mai 2011, ora 15:47
1624 citiri
Videanu despre cand s-ar putea reduce contributiile sociale

Guvernul lucreaza in prezent la un proiect de reducere a contributiilor sociale cu pana la 3,4%, in paralel cu majorarea salariului minim pe economie cu 130 lei, sustine Adriean Videanu.

"Masura de reducere a contributiilor este prinsa in memoradumul cu FMI, numai ca nivelul de reducere a contributiilor trebuie stabilit astfel incat sa nu produca dezechilibre majore in bugetul consolidat. Din punctul de vedere al PDL si al Guvernului, gasirea unor solutii alternative astfel incat impactul reducerii contributiilor sa fie cu efect zero pe bugetul consolidat se poate face prin majorarea salariului minim de la 670 la 800 de lei, corelat cu reducerea contributiilor sociale de la 44,4 la 41%. Deci, reducerea este de numai 3,4 puncte procentuale, astfel incat impactul pe bugetul consolidat sa fie o masura cu efect zero", a precizat fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Afirmatia a fost facuta in contextul in care Opozitia a propus reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, precum si eliminarea platii CAS datorate de angajatori pentru 1 an de zile, pentru crearea de noi locuri de munca.

Fostul ministru al Economiei a mai declarat ca este de acord cu reducerea contributiior sociale, deoarece "munca este impozitata prea mult", insa a adaugat ca acest lucru nu va fi posibil decat in momentul in care va exista stabilitate in mediul economic.

Fostul ministru considera ca reducerea CAS nu interconditioneaza cu cresterea impozitelor.

Pe de alta parte, Adriean Videanu a mai declarat ca reducerea treptata a TVA pana la 19%, asa cum a propus USL, nu va ajuta populatia, acesta declarandu-se partizanul unei relaxari fiscale de "tip soc".

"Ei vor sa reduca TVA cu cate un punct procentual in fiecare an. Acest lucru nu va aduce niciun fel de beneficii populatiei. Reducerea fiscalitatii atat de mica va fi luata ca un beneficiu de mediul de afaceri, fara sa se materializeze intr-un beneficiu pentru populatie. Credeti ca vreun comerciant in aceasta tara va sta daca reduc la TVA de la 24 la 23% sa refaca preturile la raft datorita reducerii cu un procent? Niciodata. Este o masura care din punctul meu de vedere va crea un gol in veniturile bugetului consolidat, cu atat mai mult cu cat stim ca veniturile din TVA sunt cele mai sigure venituri in bugetul consolidat, si cele mai importante", a afirmat Videanu.

Nu in ultimul rand, Videanu a criticat "cota progresiva" propusa de USL deoarece nu este "fundamentata" pe calcule economice reale.

Viziunea economica a USL prevede pastrarea plafonului de 16% si introducerea unui impozit diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale. Astfel, pentru venit salarial pana la 800 de lei pe luna se aplica o cota de 8%, pentru un venit intre 800-1600 de lei pe luna se aplica o cota de 12%, iar pentru venitul peste 1600 de lei - cota este de 16%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Videanu reducere contributii sociale, #majorare salariu minim economie , #stiri Adriean Videanu