Videanu: O crestere a TVA cu 5% ar fi crescut inflatia cu 9%

Luni, 24 Mai 2010, ora 07:19
1769 citiri
Videanu: O crestere a TVA cu 5% ar fi crescut inflatia cu 9%

Adriean Videanu a afirmat duminica seara ca o crestere a nivelului fiscalitatii ar fi afectat intreaga populatie aproape in aceeasi masura in care vor fi afectati bugetarii de preconizatele reduceri.

Ministrul Economiei a spus ca decizia reducerii cheltuielilor bugetare a fost luata in defavoarea celei de crestere a taxelor, dupa efectuarea unei analize cu specialistii BNR si cu specialistii din Academia Romana.

"Din punctul de vedere al analizei facute in cadrul guvernului cu BNR, cu specialistii din Academia Romana, solutia majorarii taxelor nu face decat sa ia din puterea de cumparare a intregii societatii cam la acelasi nivel si amana relansarea economica cu patru ani.

Cresterea TVA de la 19% la 24% induce o inflatie de 0,7% pentru fiecare punct de crestere. Deci am 4 si cu 5, care este majorare, asta face 9%", a declarat duminica Videanu in cadrul unei emisiuni Realitatea TV.

Videanu a mai apreciat ca reducerea cheltuielilor bugetare se impune si prin prisma programelor de asistenta sociala.

"Eu as vedea modernizarea statului in sensul de a-l pune pe om sa munceasca. Este absolut inadmisibil ca venitul minim garantat sa se dea, nu vreau sa dau numele comunei, la doua mii si ceva din 3.700 de locuitori si, la un control facut de prefect, o mie si ceva sunt plecati in Spania", a spus ministrul Economiei.

#TVA crestere inflatie , #stiri Adriean Videanu