Schema prin care Mitulețu-Buică a revenit la șefia AEP într-o funcție ”călduță” imediat după demisie

Sambata, 18 Februarie 2023, ora 03:40
8336 citiri
Schema prin care Mitulețu-Buică a revenit la șefia AEP într-o funcție ”călduță” imediat după demisie
Constantin Mitulețu-Buică revine în instituția din care a demisionat FOTO Hepta

După ce a demisionat de la șefia Autorității Electorale Permanente (AEP) ca urmare a problemelor din justiție, Constantin Mitulețu-Buică revine într-o funcție de conducere la AEP, drept secretar general, printr-un truc folosit în trecut și de alți politicieni.

Buică a anunțat pe 11 ianuarie 2023 că demisionează de la șefia AEP după ce Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul general pentru că acesta și-ar fi angajat nelegal cumnata în funcția de consilier la cabinetul vicepreședintelui AEP. Demisia acestuia a intrat în vigoare pe 13 februarie, iar la doar câteva zile Buică s-a întors de unde a plecat, într-un birou mai mic. Concret, acesta a cerut repunerea sa în funcția de secretar general al AEP, funcție pe care a ocupat-o din 2018 până în 2019, când a fost promovat în rolul de președinte.

La momentul saltului, acesta și-a suspendat vechea funcție, pentru ca acum să ceară Guvernului revenirea în fotoliul de secretar general. Executivul este astfel obligat să-i dea dreptate lui Buică”, se arată într-o decizie luată de premierul Nicolae Ciucă pe 16 februarie. În motivarea acestei decizii se precizează că s-a avut în vedere o adresă din 25 ianuarie a AEP.

Potrivit legii, președintele AEP are rang de ministru, iar mandatul său poate înceta înainte de termen prin demisie, revocare ”pentru motive temeinice” sau deces. Dacă forul legislativ votează o Hotărâre privind demiterea șefului AEP, aceasta poate să fie contestată la Curtea Constituțională.

Scaunul lui Mitulețu-Buică a început să se clatine încă din 2021, de pe vremea vechii coaliții de guvernare, însă partidele nu au reușit atunci să găsească o procedură potrivită.

Pe lângă sesizarea ANI la Parchet pe numele său, Buică a mai fost implicat și în alte scandaluri. În 2021 lucrarea acestuia de doctorat a fost declarată plagiată, iar în 2020, de Ziua Unirii Principatelor, Buică s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, pentru a discuta despre o colaborare privind „organizarea proceselor electorale din cele două țări”.

Fost membru al PSD, Constantin Mitulețu Buică a fost numit președinte al AEP în 2019, pentru un mandat de 8 ani, cu susținerea declarată a lui Liviu Dragnea și cu votul majorității parlamentare PSD-ALDE de atunci.

În urmă cu o săptămână, Birourile Permanente ale parlamentului au decis depunerea până pe 17 februarie a candidaturilor pentru șefia AEP, urmând ca votul final să fie dat într-o ședință de plen pe 21 februarie. Cele mai mari șanse pentru a prelua funcția le are actualul prefect al Capitalei, Toni Greblă. Acesta este fost senator PSD, judecător CCR și secretar general al guvernului Dăncilă.

Eveniment Quarterly Report

Explicația lui Mircea Geoană pentru scepticismul generalizat: ”Nu e legat de capacitatea noastră de a scrie strategii”
Explicația lui Mircea Geoană pentru scepticismul generalizat: ”Nu e legat de capacitatea noastră de a scrie strategii”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a susținut luni, 2 octombrie, un discurs la festivitatea de deschidere a anului universitar la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești....
Primele discuții între PSD și PNL privind liste comune la alegerile din 2024. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Primele discuții între PSD și PNL privind liste comune la alegerile din 2024. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a dat de înțeles luni, 2 octombrie, că PSD și PNL urmează să aibă în următoarea ședință a coaliției de guvernare o discuție despre posibilitatea listelor...
#AEP, #mituletu buica, #autoritatea electorala permanenta, #impartire functii, #Toni Grebla , #pnl-psd