În zilele caniculare de vară există o mare tentație de a porni aerul condiționat de îndată ce porniți motorul.
Tactica recomandată de producătorii auto, care concluzionează cercetările din ultimii ani pe această temă, este să așteptăm câteva minute din momentul în care pornim motorul, înainte de a deschide sistemul de aer condiționat.
În plus, pe vreme caldă, interiorul mașinii este foarte fierbinte de îndată ce deschidem ușile. După ce au stat ore întregi la soare, materialele plastice din interior - în special în mașinile mai vechi - au eliberat milioane de microparticule dăunătoare.
În consecință, este necesar ca de îndată ce intrăm în mașină să deschidem geamurile și să facem primii kilometri cu geamurile deschise. Prin deschiderea imediată a aerului condiționat, aerul care iese din orificiile de ventilație accelerează procesul de inhalare a acestor microparticule periculoase, care includ chiar și vapori de combustibil.
De asemenea, căldura încălzește și sistemul de ventilație, iar dacă nu a fost curățat bine, împinge diverse tipuri de bacterii care provoacă infecții respiratorii. Pentru a scăpa de toate acestea, este mai ușor să deschideți ferestrele și să lăsați mai întâi aerul proaspăt să treacă prin sistemul de ventilație.
În același timp, deschiderea A/C imediat după pornirea motorului pune multă presiune pe acesta din urmă. Aerul condiționat este susținut de motor, iar fiecare motor cu ardere internă este puternic încărcat în momentul începerii să rotească arborele cotit.
Prin urmare, activarea imediată a aerului condiționat crește presiunile primite de motor, precum și bateria care cu câteva momente mai devreme fusese încărcată cu sarcina de a furniza energie electrică pentru pornirea motorului.
De fapt, dacă lăsați A/C-ul pornit tot timpul, s-a observat că în timp bateria își pierde din capacitate la fiecare pornire a motorului.
În cele din urmă, dorința de a răci cabina are efect asupra consumului de combustibil. În primele momente de funcționare a motorului, dacă sistemul de aer condiționat este deschis, consumul crește cu 25%. Iar când motorul merge la ralanti, consumul scade drastic.
Eu zic că in mașinile noi... Vezi tot