Pericolul neștiut descoperit de experți în interiorul locuințelor: Este mai primejdios decât credem, ne poate ucide

Marti, 16 Ianuarie 2024, ora 01:19
13977 citiri
Pericolul neștiut descoperit de experți în interiorul locuințelor: Este mai primejdios decât credem, ne poate ucide
Lumânările parfumate pot fi nocive pentru sănătatea oamenilor FOTO: Daily Mail

Un studiu internațional, Global Connected, efectuat de către compania Dyson a descoperit un lucru șocant pentru oameni, un pericol neștiut aflat în interiorul caselor și apartamentelor noastre. Astfel, experții au constatat că în locuințe există un aer poluat mai primejdios decât în exterior din cauza produselor obișnuite de uz casnic, care ne poate provoca boli grave, precum boli de inimă și demență.

Cercetările au descoperit că lumânările parfumate se numără printre poluanții gravi găsiți în casele noastre, care te pot ucide. În plus, savanții au aflat că și produsele de curățare și deodorantele se numără printre poluanții din interiorul caselor, ce pot fi toxici pentru sănătate, potrivit Daily Mail.

Poluarea aerului a fost mai gravă în interiorul caselor britanice decât a fost afară timp de 11 luni pe an în 2022, potrivit unui studiu global al companiei de tehnologie Dyson. Datele de la peste 2,5 milioane de purificatoare de aer Dyson din întreaga lume au fost colectate în cadrul cercetării pentru primul său studiu Global Connected Air Quality.

Surprinzător o băutură e benefică pentru creier și inimă: Conține o substanță miraculoasă pentru organism, spun experții

S-a concentrat pe nivelurile a două tipuri de poluanți: PM2,5 – particule cu 1/25 din diametrul unui fir de păr uman tipic – și compuși organici volatili (COV). Dacă PM2.5 sunt inhalate și intră în sânge, dovezile sugerează că pot provoca boli grave, inclusiv boli de inimă și demență.

Ele provin în principal din arderea lemnului și a cărbunelui în focare deschise și sobe cu combustibil solid.

COV-urile sunt gaze poluante care pot fi emise de produsele de curățare sau de gătit cu gaz, precum și de la spray-uri, deodorante, lumânări parfumate și chiar mobilier tratat cu substanțe chimice ignifuge.

Studiul a arătat că cea mai proastă lună pentru poluarea interioară în casele din Marea Britanie a fost martie, iar ora de vârf a fost între 19:00 și 22:00.

Criza lovește catastrofal într-o țară cu mulți români: 3 milioane de locuri de muncă dispar, pierderi de 30 de miliarde

Hugh Montgomery, profesor de medicină intensivă la University College London, a declarat: „Cu toții ne gândim la poluarea aerului ca fiind o problemă în aer liber sau pe marginea drumului. Descoperirile lui Dyson ne oferă o perspectivă valoroasă asupra nivelurilor reale de poluare din case și ne ajută să înțelegem tiparele de poluare.”

În China, Australia, Franța, Austria, Canada și Spania, PM2,5 în interior a depășit nivelurile în aer liber în fiecare lună în 2022. Dar în casele din India, Norvegia, Polonia și Finlanda, nivelurile de PM2,5 au fost sub nivelurile exterioare timp de șase luni pe an.

La nivel de oraș, nivelul mediu anual de PM2,5 la interior în casele din Milano a fost de peste 2,5 ori cel exterior – o discrepanță mai mare decât orice alt oraș studiat.

Deși efectul poluării aerului asupra plămânilor este bine documentat, un studiu recent al experților de la Universitatea Harvard a arătat că ar putea exista și un impact asupra sănătății creierului.

S-a descoperit că expunerea la niveluri mai ridicate de PM2,5 i-a determinat pe voluntari să obțină rezultate slabe la testele cognitive. Alte cercetări au arătat că copiii expuși la o calitate slabă a aerului din interior în școli au rezultate mai proaste la testele de matematică și de înțelegere a cititului.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Un fost ministru liberal critică politica economică a partidului. Care era ultima linie roșie pe care PNL spunea că nu o va trece
Un fost ministru liberal critică politica economică a partidului. Care era ultima linie roșie pe care PNL spunea că nu o va trece
Începutul anului 2024 a fost marcat de noi taxe și impozite, chiar dacă este an electoral. Bugetul de stat trebuie să suporte cheltuieli care presupun și asumarea unor reforme asumate, dar și...
Pe cine avantajează candidatura lui Piedone la Primăria Capitalei. Analist: ”Mă îndoiesc că in corpore votanții PNL ar vota-o pe Gabriela Firea”
Pe cine avantajează candidatura lui Piedone la Primăria Capitalei. Analist: ”Mă îndoiesc că in corpore votanții PNL ar vota-o pe Gabriela Firea”
Au mai rămas 100 de zile până la alegerile locale, iar cursa pentru Primăria Capitalei pare în continuare incertă. Gabriela Firea a anunțat că PSD București a votat pentru desemnarea ei...
#aer poluat, #interior cladiri, #locuinte, #poluare aer, #poluare interior remedii, #risc boli inima, #lumanari parfumate, #deodorante naturale, #plastic efecte organism , #stiri externe