Primul city airport din România a fost finalizat. Cum arată singurul aeroport din lume construit sub formă de elice FOTO

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 10:56
10453 citiri
Primul city airport din România a fost finalizat. Cum arată singurul aeroport din lume construit sub formă de elice FOTO

România nu stă foarte bine la capitolul aeroporturi, însă, în curând, un nou aeroport urmează să fie dat în folosință în regiunea București-Ilfov.

UTI a anunţat marţi, 18 ianuarie, că a implementat cele mai avansate instalaţii şi tehnologii în cel mai vechi aeroport al României, Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa - Aurel Vlaicu (AIBB-AB). Este primul city airport din România şi a fost construit sub forma unei elice de avion. Proiectul are o valoare totală de aproximativ 13 milioane de euro fără TVA.

Înfiinţat în 1912, Aeroportul Băneasa ocupă locul al 3-lea în topul celor mai vechi autogări funcţionale de pe glob şi locul al 2-lea în Europa, fiind, de asemenea, primul city airport din România şi singurul din lume construit sub forma unei elice de avion. Din acest motiv, este încadrat ca monument istoric. Cu ani în urmă, în cadrul unui alt contract, UTI a modernizat una dintre «palele» elicei, transformând-o într-un terminal pentru avioane private (General aviation). Data de 14 ianuarie 2022 consfinţeşte finalizarea de către Bog’Art SRL şi UTI Construction and Facility Management SA a lucrărilor de reabilitare şi modernizare ca aeroport internaţional a celorlalte două elemente ale elicei, proiectul având o valoare totală de aproximativ 13 milioane de euro fără TVA”, anunţă UTI.

FOTO uti.eu.com

Provocarea cea mai mare pentru specialiştii UTI a fost să identifice şi să implementeze soluţii pentru introducerea în spaţiul limitat al unui aeroport vechi a întregii game de instalaţii şi sisteme apărute recent în domeniul aeroportuar, fără să afecteze statutul de monument istoric, precizează compania.

Sistemul de control şi transport al bagajelor a fost produs în România de către compania Self Trust, iar automatizarea şi softul de comandă şi control au fost dezvoltate de UTI.

”Parteneriatul cu compania Smiths Detection ne-a ajutat să găsim soluţia optimă, care s-a încadrat în arhitectura şi în scenariul de lucru impus de reglementările internaţionale, integrând în sistemul de benzi bagaje 2 echipamente de control bagaje cu raze X produse în SUA, cu tehnologia specifică computer tomograf. Acestea sunt modele unicat în România, fiind integrate într-un sistem de management pentru asigurarea unei creşteri a eficienţei benzilor atât din punct de vedere al capacităţii, cât şi al fiabilităţii. În acest fel, sistemul răspunde nevoilor de trafic ale aeroportului Băneasa atât din prezent, cât şi din viitor”, mai arată compania.

Soluţiile de securitate fizică implementate la Băneasa înglobează tehnologii de ultimă generaţie, care asigură cerinţele de securitate impuse de importanţa şi riscurile cu care s-ar putea confrunta acest obiectiv de transport internaţional. În urma lucrărilor de modernizare, sistemul de supraveghere video este unul cu gestionare şi operare unitare. Integrarea noilor echipamente cu cele existente deja în terminalul General Aviation a fost realizată de compania afiliată Altimate. În cadrul proiectului a fost implementată şi o soluţie de control al accesului bazată pe noile controlere din familia KGuard, dezvoltată integral de specialiştii companiei grupului, Softrust Vision Analytics.

FOTO uti.eu.com

”Aceasta presupune un plus de flexibilitate şi integrabilitate, precum şi un nivel superior de securitate informatică şi fiabilitate”, mai spun specialiştii UTI.

Ei vorbesc şi de o eficienţă energetică maximă pentru primul city airport din România. Agentul termic necesar pentru încălzire este produs cu ajutorul a 16 cazane murale în condensaţie, iar agentul de răcire este produs cu ajutorul unui chiller performant, cu capacitate de modulare a puterii. În cadrul sistemului HVAC s-au instalat echipamente performante şi eficiente energetic, dintre care amintim: centralele de tratare a aerului cu recuperare 100%, echipamentele de răcire în detentă directă, de mare precizie, cât şi ventiloconvectori care permit un control local sau zonal al temperaturii. Nu în ultimul rând, instalaţiile electrice au fost proiectate şi realizate în concordanţă cu ultimele standarde privind eficienţa energetică.

În data de 14 ianuarie 2022, CN Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a finalizat, conform prevederilor legale, ultima etapă a procesului de recepţie la terminarea lucrărilor la obiectivul de investiţii ”Reabilitarea şi refuncţionalizarea interioarelor clădirilor A, B şi Rotondă de la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu (AIBB-AB)”, lucrări demarate la data de 20 septembrie 2020. Din Comisia de Recepţie au făcut parte, pe lângă specialiştii CNAB, reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ai Comisiei de Cultură din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Lucrările s-au încheiat, conform planului iniţial, la data de 11 noiembrie 2021, iar valoarea contractului s-a cifrat la 66.629.040 lei fără TVA (inclusiv cheltuieli diverse şi neprevăzute). Antreprenorii acestor lucrări de anvergură au fost SC Bog’Art SRL (lider de asociere), UTI Grup SA (asociat), UTI FM (subcontractant), garanţia lucrării fiind de 73 de luni de la încheierea lucrărilor.

Pentru operaţionalizarea aeroportului, imediat după recepţia la terminarea lucrărilor, se vor finaliza activităţile pregătitoare de către instituţiile statului (Poliţia de Frontieră, Poliţia Transporturi, Brigada Antitero), redeschiderea terminalului pentru traficul de pasageri fiind programată să aibă loc odată cu debutul sezonului de vară 2022, estimându-se, pentru început, valori anuale de 400.000 de pasageri.

Citeste si:
Scandal ca la ușa cortului provocat de mai mulți romi într-un aeroport din apropierea Londrei VIDEO
Scandal ca la ușa cortului provocat de mai mulți romi într-un aeroport din apropierea Londrei VIDEO
Mai mulți romi au fost implicați într-un scandal în aeroportul Stanstead din apropierea Londrei. Potrivit paginii de Facebook Boarding Pass, scandalul a avut loc vineri, 13 mai. În...
Negociatorul şef al UE pentru Iran a fost reţinut pe aeroportul din Frankfurt. I s-a refuzat "orice explicaţie pentru ceea ce pare o încălcare a Convenţiei de la Viena"
Negociatorul şef al UE pentru Iran a fost reţinut pe aeroportul din Frankfurt. I s-a refuzat "orice explicaţie pentru ceea ce pare o încălcare a Convenţiei de la Viena"
Enrique Mora, coordonatorul Uniunii Europene pentru negocierile nucleare cu Iranul, a fost reţinut pentru scurt timp de poliţia germană pe aeroportul din Frankfurt vineri, 13 mai, când se...
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Aeropoarte pezte aeropoarte! Noro' că-n sfertu' de Țară de pe linea