Cunoscutul arhitect Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și urbanism, consideră că aeroportul din Cluj a dus la dezvoltarea orașului, însă, sunt și anumite lipsuri în ceea ce privește infrastructura.
A lăudat beneficiile pe care le aduce aeroportul, “Un motor de dezvoltare, un atu, s-a dezvoltat surprinzător. Probabil la un moment dat peste așteptări”, a spus Țigănaș, potrivit Media9. Acesta a remarcat însă și lipsurile aeroportului și a întregii zone de est a orașului.
“Nu este un mod intermodal autentic. Transportul în comun este, în opinia mea, la limita minimă a fragilității lui și mai ales acele ore când sunt cursele cele mai multe nu sunt și orele de vârf ale transportului în comun, nu îl văd bine deservit, capacitatea de parcare este de departe insuficientă și legătura cu calea ferată este inexistentă. Practic este foarte mult de lucru de aici. Unde e parcarea de biciclete?
Sunt foarte multe lucruri care lipsesc și care țin de conectare și ne arată că, de fapt, instituția aeroport nu colaborează suficient cu orașul și cu regiile și așa mai departe. Sau invers.
Nu s-a atins aici o sinergie care este necesară ca un aeroport să funcționeze bine. (…) Lucrurile să fie făcute până la capăt și integrate între ele”, a spus Țigănaș.
Tot el a tras și concluziile: “Dacă avem o privire de ansamblu asupra a tot ce înseamnă conectarea la mobilitate a acestui pol, eu cred că este evidentă lipsa de colaborare inter-instituțională, asta e problema cea mai mare, care poate fi motivată de lipsa de obiective convergente, de rațiuni politice, și bineînțeles de bad management. Cum să-i spunem altfel?”
Sunt mulți clujeni deranjați de zgomotul produs de avioane, mai ales cei din zona de est a municipiului.
Conducerea aeroportului s-a angajat față de cetățeni și față de autoritatea de mediu că va redirecționa majoritatea zborurilor spre Apahida, dar nu s-a ținut de cuvânt. Să luăm exemplul aeroportului Schiphol, din Amsterdam: acolo avioanele nu mai decolează și nu mai aterizează între 23 și 7, pentru a-i lăsa pe locuitori să doarmă. Există țări unde nici trenurile nu circulă pe timpul nopții.
În același timp, să observăm că există pe website-ul Primăriei un plan de reducere a zgomotului din municipiu, care însă nu studiază problema avioanelor. O ignoră pur și simplu.
“Îmi aduc aminte de două lucruri, acel moment în care se vorbea despre dezvoltarea aeroportului (în urmă cu mai bine de zece ani n.r.).
(1) Despre a survola sau nu Clujului. Or țin minte că atunci se discuta că nu vor survola Clujul decât acele curse care vor fi obligate de vânt sau de condițiile meteo și că va fi obligată toată lumea să decoleze în direcția opusă și după aceea să facă manevre, care se știe că sunt foarte costisitoare și că zborurile low-cost nu vor face niciodată așa ceva. Nici nu o fac. S-a renunțat la acest lucru, a fost o poveste menită să închidă atunci niște voci.
(2) Mai este o poveste, legată de zgomot. Eu stau în centru, pe culoarul de zbor. Trebuie să mărturisesc că auzeam avioanele, dar nu le mai aud. Părerea mea este că nu le mai aud la fel de intens ca acum zece ani pentru că nivelul de zgomot al Clujului a crescut atât de mult încât aceste surse punctuale și numai la anumite ore nu mai sunt sesizabile.
Clujul este extraordinar de agitat din cauza traficului rutier, zgomot de fond și zgomot continuu, mai sunt și autoutilitarele, salvările, poliția, SMURD-ul, toate acele mașini care au un nivel de zgomot mult mai mare decât avioanele, la nivelul solului, și eu nu le mai aud în halul în care le auzeam înainte”, a spus Șerban Țigănaș.