Program de investitii la Aerostar cu fonduri europene

   

Utilaje de inalta precizie si productivitate

Societatea Aerostar Bacau are in derulare inca de la jumatatea lunii iunie 2012 Proiectul "Crearea unei noi capacitati de fabricatie pentru diversificarea productiei si cresterea exportului". Proiectul face parte din Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" si este cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza unui contract incheiat cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - Autoritatea de Management.

Programul Operational Sectorial "Cresterea competitivitatii Economice" cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Investitii pentru viitorul dumneavoastra" pleaca de la ideea ca aderarea la Uniunea Europeana presupune noi provocari pentru intreprinderile romanesti, impuse de cerintele Pietei Unice, dar in acelasi timp creeaza noi oportunitati de dezvoltare prin accesul acestora la asistenta financiara nerambursabila din Fonduri Structurale.

Valoarea totala a Proiectului derulat la Aerostar Bacau este de 21.976.768 lei, din care 8.692.728 lei asistenta financiara nerambursabila, 7,5 milioane lei de la FEDR si 1,2 milioane lei de la Bugetul National. "Acest nou proiect de investitii, cu finantare partiala cu fonduri europene, este deja angajat de AEROSTAR si se afla in faza de initere. Proiectul trebuie sa respecte mai multi pasi, mai multe etape, absolut obligatorii prin program, despre vor vorbi colaboratorii mei. Obiectivul general al proiectului este cresterea productivitatii AEROSTAR prin extinderea si diversificarea productiei, cresterea cifrei de afaceri, a volumului exportului, a competitivitatii pe piata, cu conditia crearii sau mentinerea locurilor de munca", a declarat presei Grigore Filip, directorul general al societatii.

Principala destinatie a noii capacitati de productie are in vedere fabricarea de repere cu geometrie si configuratie spatiala complexa de dimensiuni medii ss mari, componente hidraulice si pneumatice (inclusiv pentru pompe hidraulice, motoare hidraulice, cilindri hidraulici si pneumatici, valve hidraulice si pneumatice), dar echipamente hidraulice / hidrostatice de transmisie etc.

"Proiectul propus are doua componente principale, una de prelucrari mecanice, care necesita achizitia a doua Centre de prelucrari mecanice CNC multitasking si a unei masini de prelucrari prin electroeroziune cu fir si organizarea de Celule tehnologice pentru prelucrari mecanice de inalta precizie, iar a doua se refera la implementarea de procese speciale, privind tratarea si acoperirea metalelor", a preciza dr.ing. Anton Pal - sef Departament Dezvoltare Programe din cadrul Aerostar.

Achizitionarea masinilor si utilajelor de inalta performanta se va face prin licitatii publice internationale. "La licitatii se pot inscrie societati din tara si din strainatate, insa dupa informatiile noastre, in lume sunt doar 4-5 asemenea producatori, ceea ce va conduce ca dotarea noastra sa fie de inalt nivel calitativ, absolut necesara pentru cresterea gradului de competitivitate, a productivitatii si al volumului productiei destinata exportului", a declarat si dr.ing. Eduard Ciucescu - managerul proiectului.

Studiul de fezabilitate arata ca aceste cresteri vor fi semnificative, daca se iau in calcul o crestere a productiei cu 15 la suta si a exporturilor cu 27 la suta. Durata de implementare a importantului proiect de investitii este de 24 de luni si are ca tinta imbogatirea portofoliului de clienti prin accesare de noi piete, asigurandu-se astfel o perspectiva favorabila de stabilitate a locurilor de munca si chiar cresterea numarului acestora.

SC Aerostar SA Bacau si-a reconfigurat portofoliul de lucrari, fiind acum profilata pe fabricarea de avioane de antrenament si scoala, componente de aviatie si mentenanta aparatelor de zbor de mare capacitate.

Gheorghe Baltatescu
Luni, 16 Iulie 2012, ora 09:03
Sursa: Desteptarea.ro
Cele mai citite stiri
VIDEO Preotul din Bacau care si-a batut sotia pe strada, trimis "sa se pocaiasca". Ce spun autoritatile
Directia pentru Protectia Copilului Bacau a anuntat ca nu a reusit deocamdata sa ia masuri in acest ...
Focar de COVID, la Moinesti! Nu mai putin de 29 de persoane pozitive, la un azil de batrani
Dupa focarul de Covid 19 inregistrat acum doua saptamani la azilul Primariei Moinesti si stins intre ...
COVID-19 in Bacau. 68 de infectari, in ultimele 24 de ore!
In judetul Bacau, in ultimele 24 de ore, s-au inregistrat 68 de noi cazuri persoane care au ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor