Sustenabilitatea în business, o problemă mai degrabă spirituală. Ce-i de ales între un comportament ”curat” și supraviețuirea companiei?

Autor: Paul Badea - antreprenor, presedinte al Asociatiei Romane pentru Mobilitate Sustenabila
Luni, 09 Mai 2022, ora 13:17
3705 citiri

Paradigma care a alimentat progresul tehnologic și social al ultimelor secole prin lozinca “mai mult e mai bine” și-a atins limita. Nevoia de tranziție către un mod de viață și un climat economic sustenabil este evidentă, dar barierele către această tranziție sunt intangibile și au rădăcini adânci.

Se numește generic Marea Accelerare, și ca să nu încarc eu articolul va invit să căutați termenul pentru a înțelege mai bine ritmul dramatic în care accelerează creșterea simultană a unor indicatori care variază de la cei economico-sociali de genul ”populație globală” și “consum de energie primară” până la cei de mediu ca “acidificarea oceanelor” și “dispariția pădurilor tropicale”. Antropocen (Anthropocene) - un cuvânt încă inexistent în limba română și care așteaptă acreditarea din partea Comisiei Internaționale a Stratigrafiei ca epoca geologică- definește epoca în care trăim ca fiind cea în care intervenția omului impactează ecosistemul planetar de manieră ireversibilă.

O problemă reală, la nivel planetar

Nimic din cele prezentate mai sus nu sunt noutăți. Cu toții am citit un articol, urmărit un documentar sau asistat la o prezentare pe aceste teme. Iar dacă nu, meme-urile cu Greta Thunberg ne-au ajuns cu siguranța în feed. Problema este clară la nivel planetar, dar soluțiile nu. Trebuie să privim cu acceptare și deschidere momentul în care suntem și să realizăm că ce ne-a adus aici nu ne va duce mai departe, dar în același timp că această conștientizare a nevoii de a “merge mai departe” nu putea veni decât prin a duce această paradigmă la limita ei.

Soluțiile ierarhizate sub formă unor “Green Deal-uri” și a unor norme de aplicare a acestora sunt încadrate în această paradigmă mecanicistă, și, deși sunt absolut necesare tranziției, nu sunt suficiente. Natura nu acționează de sus în jos. Nu există un comitet de conducere a unei păduri, sau a unui ocean. Entitățile care compun un sistem natural se autoreglează în funcție de informațiile pe care le percep din jur. Problema noastră este că majoritatea informațiilor care ne sunt prezentate, servește aceleași interese care alimentează paradigma “mai mult”. Unii dintre noi au făcut măcar un pas în direcția sustenabilității, fie prin reciclarea deșeurilor, achiziția unei mașini electrice, instalarea de soluții de încălzire cu energie solară… Și probabil ne-am simțit bine făcând-o.

În același timp, cu cât devenim mai conștienți de situația în care ne aflăm ca societate globală, cu atât suntem mai copleșiți de anvergura schimbărilor pe care trebuie să le facem la nivelul vieții noastre de zi cu zi. Dar soluția nu este în acțiuni fracturate încadrate într-un sistem care și-a atins limita. Ci o schimbare de conștiință la nivelul fiecăruia dintre noi. Greu.. dar nu imposibil. Mediul de business este un factor crucial de acțiune concertată. Ca atare poate influența tranziția către sustenabilitate în mod decisiv. Însă și mediul de business este încadrat în aceeași paradigmă de competiție și creștere continuă. Nu știu ce procent din business-urile lumii în acest moment sunt concentrate pe altceva decât a avea rezultate mai bune decât competitorii și mai bune decât ceea ce au realizat cu un an în urmă.

Iar realitatea este că, indiferent de teoriile macro-economice, strategiile de business și mecanismele de control al capitalului NU POATE EXISTA O CREȘTERE CONTINUĂ PE O PLANETĂ CU RESURSE FINITE.

Greenwashing-ul (fenomenul prin care anumite corporații mimează un comportament sustenabil în scopuri de marketing) este cea mai bună dovadă a capacității “nevoii de mai mult” să saboteze inițiative aflate în competiție directă. Sunt din ce în ce mai mult companii, printre ele și cea pe care o conduc, care încearcă să facă pasul în direcția sustenabilității. Provocările sunt mari. Este foarte dificil să joci un joc în care regulile sunt respectate doar de cei care au conștiința să le respecte. E o provocare să recrutezi oameni care să înțeleagă cu adevărat direcția asta și să poată performa la nivelul celor mai buni. Este cu atât mai provocator să o faci atunci când nu ai o poziție dominantă în piața. Și este uneori confuzant să milităm pentru un comportament sustenabil în business, văzând câte compromisuri suntem nevoiți să facem pentru a asigura supraviețuirea companiei.

Modelele care ne-au fost prezentate în cultura populară: acela al eroului care pleacă de jos și învinge în pofida tuturor greutăților au fost puse și ele în slujba acestui mecanism de “mai mult”. E nevoie de modelul înțeleptului care înțelege că aici și acum este tot ce avem de fapt și că nimic din ce vom obține în viitor nu ne va aduce bunăstarea pe care nu putem să o percepem aici și acum. E nevoie că mințile luminate și oamenii orientați către acțiunea să fie puși în slujba unui țel mai nobil decât acela de a face “mai mult”, anume acela de a lăsă generațiilor care vor urmă un mediu în care prosperitatea și sustenabilitatea să nu fie termeni antitetici. Atât spiritul de competiție cât și conexiunea autentică sunt adânc înrădăcinate în genetică noastră, iar echilibrul dintre cele două a fost mereu scopul oricărui sistem de perfecționare umană.

În continuare există pe planetă orori create de aceeași frică ce alimentează și competiția dusă la extrem așa cum există minuni create de această capacitate magică a oamenilor de a se aduna către un scop comun. În orice decizie personală există opțiunea să acționăm din frică și separare sau din acel sentiment de conexiune pe care unii îl numesc iubire. La fel și în orice decizie de business. Deși, a vorbi despre sentimente ca sursă a deciziilor de business este un subiect tabu, fiecare dintre noi știe adevărul. E nevoie de o anumită determinare pentru a suporta efectele unei decizii luate în detrimentul avantajului competitiv, al câștigului personal imediat, mai ales într-o paradigmă în care valoarea percepută a unui individ sau business este determinată în mare măsură de capacitatea acestuia de a câștigă. Dar e nevoie ca paradigmă să se schimbe, iar această schimbare nu va veni de la guverne sau comisii și nu prin legi sau norme. Ea nu poate veni decât din interiorul fiecăruia dintre noi.

...............

Paul Badea este antreprenor in domeniul auto de mai bine de 10 ani, fiind responsabil pentru reorganizarea si reabilitarea unui dealership auto. Astfel, face parte din procentul de sub 3% al antreprenorilor romani care sfarsesc cu succes un proces de reorganizare.

Este promotor al sustenabilitatii in business si al rolului pe care comunitatea de business trebuie sa si-l asume in evolutia sociala.

Ca atare este membru fondator si presedinte al Asociatiei Romane pentru Mobilitate Sustenabila, fiind de asemenea implicat in mai multe proiecte de invatamant practic.

Considera practica ca fiind singurul mod sustenabil de a dezvolta noi abilitati si autenticitatea ca fiind cea mai importanta caracteristica a unui bun leader.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#afacere, #sustenabilitate, #mediu, #business, #greenwash , #sustenabilitate