Achizitiile publice nu se mai fac prin SEAP. A fost lansat Sistemul Informatic Colaborativ

Marti, 03 Aprilie 2018, ora 14:35
8173 citiri
Achizitiile publice nu se mai fac prin SEAP. A fost lansat Sistemul Informatic Colaborativ
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a anuntat ca a fost lansat oficial Sistemul Informatic Colaborativ pentru mediu performant de desfasurare a achizitiilor publice - SICAP, avand in vedere ca vechea aplicatie SEAP este mult ramasa in urma fata de cerintele aplicatiei actuale.

Pentru a evita blocajele aferente inlocuirii vechii aplicatii SEAP cu SICAP, inca din luna mai a anului trecut, au fost facute peste 1.000 de scenarii de teste.

"Implementarea acestuia a avut ca fundament faptul ca vechiul Sistem Electronic de Achizitii Publice a ajuns la un grad de utilizare care nu mai era in concordanta cu propria capacitate tehnologica. De asemenea, s-a tinut cont si de faptul ca au trecut zece ani de cand aplicatia SEAP a fost data in functiune, perioada in care au avut loc nenumarate modificari ce au ajuns cu mult peste capacitatea admisa prin proiectarea vechii platforme", arata un comunicat al ministerului.

Mai mult, interfata, ergonomia, flexibilitatea vechii aplicatii SEAP sunt ramase mult in urma fata de cerintele aplicatiei actuale, in special pe achizitii directe, extrem de folosite de catre utilizatorii sistemului, iar dimensionarea si incarcarea de la nivelul anului 2006 nu mai sunt in concordanta cu nevoile actuale ale utilizatorilor.

"Noua aplicatie SICAP va contribui la cresterea eficientei serviciilor publice folosind mijloace electronice moderne, prietenoase ca interfata, bazate pe paradigme de interoperabilitate. Mai mult, aplicatia a fost gandita pentru a aduce beneficii cetateanului, persoanelor juridice, dar si administratiilor publice, prin reducerea costurilor administrative si a timpilor de raspuns la solicitarile petentilor", a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Solutia aleasa pentru noua aplicatie SICAP include controale si mecanisme de securitate, de la cele clasice, pana la nivele complexe.

"La nivel tehnic, arhitectura acestei aplicatii are la baza cele mai noi tehnologii IT, solutia implementata este una flexibila si cu mecanisme facile de redundanta si backup, fiind coroborata cu solutia de stocare de inalta performanta si cu echipamente inteligente de comunicatii, toate acestea reprezentand elementele de baza in asigurarea unui mediu tehnologic performant, necesar rularii functionalitatilor", a declarat Liviu Stoica, presedintele Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei.

Avand in vedere datele si functionalitatile implementate in cadrul proiectului, la care s-a adaugat si numarul mare de utilizatori care acceseaza serviciile peste retele publice, cum este Internetul, securitatea sistemului a reprezentat unul dintre aspectele tehnice si procedurale ale noului sistem.

Proiectul SICAP a inclus si o componenta de amenajare a DataCenter-ului Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), fiind vorba despre o camera tehnica moderna, la cele mai inalte standarde, obtinandu-se astfel unul dintre cele mai bine dotate centre de date din cadrul institutiilor publice din Bucuresti.

Pentru inlocuirea aplicatiei, "nu au fost neglijate nici testele de securitate si de performanta care au fost efectuate de catre prestator in etapele de pregatire a aplicatiei informatice si rulate final, inainte de lansare a proiectului", spun oficialii ministerului.

Testarea de performanta pe anumite functionalitati stiute a fi cele mai accesate, ceea ce presupunea si un grad mai mare de utilizare, a fost facuta in sediul Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei.

Dupa prima zi de lansare oficiala in productie a SICAP, la ora 17:00, au fost inregistrati 8.596 de utilizatori conectati de-a lungul zilei (intre 6:00 - 17:00) si au fost conectate 7.113 entitati. A fost raportat totodata un numar de initieri cumparari directe de 501. S-au efectuat si trei plati online prin intermediul sistemului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#SEAP achizitii publice sistem nou , #achizitii