Cu greu vom mai afla ce se cumpara din banii publici: Guvernul a modificat Legea achizitiilor

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 19:39
7633 citiri
Cu greu vom mai afla ce se cumpara din banii publici: Guvernul a modificat Legea achizitiilor

Guvernul a modificat si completat legislatia achizitiilor publice, prin ordonanta de urgenta. Scopul modificarilor este, potrivit Executivului, de a simplifica, clarifica si corela unele prevederi, precum si de a reduce termenele in procesul de atribuire a contractelor publice.

Insa dupa aceste modificari ce par date cu dedicatie autoritatilor locale, de acum pentru achizitiile directe mici va fi posibila incheierea de contracte fara publicarea prealabila in SEAP a anuntului si documentatiei.

"Un element de noutate al acestei ordonante este crearea cadrului legal care va permite, ulterior, prin detalierea in legislatia secundara, incheierea de contracte fara publicarea prealabila in SEAP a anuntului si documentatiei. Este vorba aici despre achizitiile directe mici realizate de autoritatile contractante, in cazul carora utilizarea platformei electronice actuale s-a dovedit a nu aduce eficienta, ci mai degraba o birocratizare inutila", se arata intr-un comunicat al Guvernului citat de News.ro.

Potrivit Profit.ro, procedurile de atribuire reglementate de Legea achitiziilor publice vor fi aplicate de la pragul de 929.089 lei, fara TVA, pentru contractele de achizitii publice sau acordurile-cadru de produse si de servicii atribuite de autoritatile contractante locale, precum si de cele aflate in subordinea acestora.

Prin modificarile aduse de Guvern sunt clarificate conditiile si modalitatile de aplicare a procedurii simplificate, stabilindu-se clar ca aceasta procedura se aplica pentru atribuirea contractelor de achizitie publica, a acordurilor-cadru si a concursurilor de solutii a caror valoare estimata este mai mica decat pragurile prevazute de lege.

Procedura simplificata reprezinta modalitatea de realizare a achizitiilor publice sub pragurile impuse de legislatia europeana, prin publicare numai la nivel national si cu utilizarea de termene mai scurte si cerinte minimale necesare pentru indeplinirea contractului.

De asemenea, este clarificata situatia de exceptie de la art. 19 din Legea nr. 98/2016, astfel incat autoritatea contractanta sa poata aplica procedura simplificata sau, dupa caz, achizitia directa, pentru loturi individuale, atunci cand sunt indeplinite conditiile prevazute de lege. Este precizat dreptul autoritatii contractante de a solicita operatorilor economici participanti in comun la procedura de atribuire sa adopte sau sa constituie o anumita forma juridica numai dupa declararea ofertei castigatoare si sub rezerva ca aceasta conditie sa fi fost prevazuta fie in documentatia de atribuire, fie in anuntul de participare.

Liber la subcontractare, dispare criteriul pretului cel mai mic si se scurteaza procedura de contestare

Se introduce obligatia autoritatii contractante de a solicita ofertantului/candidatului sa precizeze, in oferta sau in solicitarea de participare, datele de identificare ale subcontractantilor propusi, numai daca acestia din urma sunt cunoscuti la momentul depunerii ofertei sau solicitarii de participare.

"O noua prevedere specifica faptul ca nu poate fi aplicat criteriul costului/pretului cel mai scazut in cazul atribuirii contractelor de achizitie publica/acordurilor-cadru de proiectare si executie. Clarificarea legislativa este necesara pentru a aduce un aport mai mare calitatii in raport cu pretul pentru contractele de lucrari care implica si partea de proiectare", se arata in comunicatul citat de News.ro.

O alta clarificare vizeaza textul de lege in sensul ca persoana care se considera vatamata se poate adresa atat Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, cat si instantei de judecata.

De asemenea, va fi mai explicita prevederea privind modul de curgere a termenului de solutionare a contestatiei, prevazandu-se expres ca acesta este de 20 de zile lucratoare de la data primirii copiei dosarului achizitiei publice de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, in urma transmiterii acestuia de catre autoritatea contractanta odata cu punctul sau de vedere asupra contestatiei, pentru a se evita prelungirea artificiala a termenului de solutionare a contestatiei. Se va aplica un termen unitar, respectiv 5 zile lucratoare, de comunicare a intampinarii catre instanta de judecata de catre intimat, intrucat cele 5 zile calendaristice pot implica si zile libere, astfel se poate reduce in practica la 3 zile lucratoare.

"Adoptarea in regim de urgenta a masurilor de flexibilizare si armonizare a sistemului achizitiilor publice va reduce riscul diminuarii gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv a fondurilor europene, si al amanarii/intarzierii implementarii unor proiecte de investitii majore, cu impact social si economic la nivel national sau local", conchide comunicatul.

Citeste si:
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a declarat, sâmbătă, 4 decembrie, că şi-ar fi dorit ca preşedintele Klaus Iohannis că nu s-a implicat în numirea unor miniştri în guvernele conduse de...