Firea cumpara exclusiv electronic 600 de autobuze, troleibuze si tramvaie noi

Joi, 22 Decembrie 2016, ora 07:48
4377 citiri
Firea cumpara exclusiv electronic 600 de autobuze, troleibuze si tramvaie noi

Bucurestenii doresc mijloace noi de transport in comun, asa ca Primaria Capitalei va cumpara 400 de autobuze, 100 de troleibuze si 100 de tramvaie.

Hotararea a fost aprobata miercuri de consilierii municipali, la propunerea edilului Gabriela Firea, care a subliniat ca parcul auto actual al RATB este unul "imbatranit", "depasit ca uzura si morala si fizica".

"Avem specialisti foarte buni in mobilitate care si-au spus punctul de vedere si au afirmat ca mai este nevoie in continuare si de investitii la uzina, pentru ca si propria uzina a RATB poate sa construiasca tramvaie, dar nu are in acest moment capacitatea tehnica sa o faca. Dar, impreuna, vom contribui pentru ca URAC sa beneficieze de investitii si sa poata sa fabrice tramvaie romanesti.

De asemenea, vom continua si cu achizitiile pana la punctul in care vom putea sa afirmam cu totii ca ne-am realizat mandatul fata de bucuresteni si ca transportul public in comun este o alternativa viabila", a declarat Gabriela Firea, in cadrul sedintei de consiliu.

Ea a adaugat ca achizitia trebuie completata cu masuri precum realizarea benzilor unice, construirea de parcari la intrarea in Capitala si langa statiile de metrou, o colaborare mai eficienta cu Politia pentru fluidizarea traficului.

"Sunt masuri care s-au luat in toate marile capitale europene si au dat rezultate. Noi nu trebuie sa inventam alte tipuri de solutii, pentru ca ele exista. Trebuie doar sa le aplicam pe acestea, bineinteles, avand foarte mare grija la transparentizarea acestor proceduri, la achizitiile care se vor realiza doar prin metode electronice, fara interventie umana, fara subiectivism, la verificarea tuturor specificatiilor tehnice care vor trebui sa fie asumate de specialisti", a afirmat Firea.

Consilierul municipal PNL Ciprian Ciucu a anuntat ca liberalii voteaza in favoarea acestei achizitii, avand in vedere ca este necesara o innoire a parcului auto.

El a adaugat, insa, ca o astfel de achizitie ar trebui sa rezulte dintr-o strategie. In opinia sa, se pune un accent prea mare pe achizitionarea de autobuze, care sunt poluante.

Conform hotararii adoptate, dintre cele 400 de autobuze, 320 sunt din gama 12 metri, 50 din gama de zece metri, iar 30 de autobuze articulate fac parte din gama de 18 metri.

Atat autobuzele, cat si troleibuzele urmeaza sa fie achizitionate in baza unui program multianual, pe o durata de patru ani, incepand cu 2017.

Potrivit celui de-al doilea proiect de hotarare, PMB ar urma sa achizitioneze 100 de tramvaie, dintre care 90 de marime medie din gama de 36 de metri si zece tramvaie bisens cu doua cabine, din gama de 27 de metri, in cadrul unui program multianual, pe o durata de patru ani, incepand cu 2017.

In cazul ambelor proiecte, finantarea se va asigura din bugetul Primariei Capitalei, iar sumele necesare vor fi cuprinse in bugetele anuale.

Gabriela Firea: 30% din noile autobuze achizitionate de RATB vor fi electrice

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Fostul premier Florin Cîțu a declarat joi, 2 decembrie, că este exclus să fie schimbat de la conducerea PNL, amintind că a fost votat de 60% dintre colegi. Liderul PNL a precizat că...