Guvernul modifica legea achizitiilor publice, pastrand pragul de 15.000 de euro

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 14:59
4027 citiri
Guvernul modifica legea achizitiilor publice, pastrand pragul de 15.000 de euro
Foto: Arhiva

Guvernul a aprobat marti ordonanta de urgenta prin care modifica legea achizitiilor publice, insa nu va ridica la 30.000 de euro pragul pentru achizitiile directe, au declarat surse oficiale.

"Ordonanta de urgenta referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica a fost aprobata in sedinta de marti, cu patru amendamente fata de textul propus de ANRMAP. In primul rand, pragul ramane la 15.000 de euro, nefiind acceptat cel de 30.000 de euro propus de Autoritate", au explicat sursele citate. Potrivit acestora, Guvernul a considerat ca e mai bine sa ramana la actualul nivel.

De asemenea, nu a fost acceptata nici "lista neagra" a agentilor economici. O alta modificare care a ramas doar la nivel de intentie este cea privind mandatele presedintelui CNSC, care pot fi consecutive in continuare.

Textul de ordonanta pentru modificarea si completarea OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii a fost intocmit de ANRMAP si discutat saptamana trecuta in sedinta de guvern, in prima lectura.

ANRMAP a propus modificarea art.19, astfel incat pragul de achizitie direct sa fie majorat de la 15.000 de euro la 30.000 de euro fara TVA.

"Autoritatea contractanta achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei, estimata conform prevederilor sectiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depaseste echivalentul in lei al sumei de 30.000 euro fara TVA pentru fiecare achizitie de produse, servicii ori lucrari. Achizitia se realizeaza pe baza de document justificativ ", propunea ANRMAP.

De asemenea, Autoritatea a propus introducerea unui nou alineat la articolul 281, asa zisa "lista neagra a agentilor economici".

"Pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, Consiliul publica pe pagina de Internet proprie operatorii economici care, in cursul anului precedent, au depus contestatii si le-au retras fara ca autoritatea contractanta sa adopte masuri de remediere in conformitate cu dispozitiile art. 2563 alin. (1), precum si acei operatori economici care au avut mai mult de zece contestatii respinse. In aceasta din urma situatie, Consiliul nu publica numele acelor operatori economici pentru care contestatiile respinse reprezinta mai putin de un sfert din numarul total al contestatiilor formulate in anul respectiv", propunea ANRMAP. Cele doua prevederi au fost insa respinse de catre Guvern.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#ordonanta Ponta achizitii publice, #prag achizitii publice , #achizitii