Senatorii au votat in favoarea noii legi a achizitiilor publice: Pretul cel mai mic nu va mai fi criteriul principal

Marti, 09 Februarie 2016, ora 14:07

   

Senatorii au votat in favoarea noii legi a achizitiilor publice: Pretul cel mai mic nu va mai fi criteriul principal
Pretul cel mai mic nu mai este singurul criteriu care va dicta castigatorul unei licitatii de achizitii publice, au decis, marti, senatorii, care au votat in favoarea proiectului de lege aprobat de Guvernul Ponta in octombrie 2015.

In favoarea acestui proiect s-au pronuntat 88 de senatori, existand o singura abtinere.

"Venim cu praguri valorice noi pentru diverse tipuri de contracte, reducerea termenelor limita intre depunerea candidaturilor si deschiderea ofertelor, care pot ajunge si la 15 zile, in acelasi timp introducem obligativitatea realizarii procedurilor de achizitie prin mijloace electronice, va exista un singur criteriu de atribuire - cea mai buna oferta tehnico-economica, iar acest criteriu va avea mai multe subcriterii.

Deci criteriul pretului cel mai mic va disparea. Acum avem cel mai bun raport calitate-pret", a declarat presedintele Agentiei Nationale de Achizitii Publice, Bogdan Puscas.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

El a mai spus ca va fi introdusa si obligativitatea consultarii pietei inainte de lansarea unei proceduri de achizitie.

Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a spus ca legislatia trebuia modificata voluntar, nu la presiunea directivelor europene.

Ciolos vrea achizitii publice mai transparente: Fara proiecte care sa convina unora sau altora

"Achizitiile publice au fost robinetul principal prin care s-au scurs in diversele buzunare resursele acestei tari. (...) Problema este modul in care se aplica. Putem sa avem legea cea mai buna, daca nu normele de aplicare nu sunt extrem de precise, cu siguranta se vor gasi portite de a eluda aceasta lege, mai ales daca aceasta chestiune a pretului cade sau nu mai este atat de importanta", a adaugat senatorul PNL Nicolae Vlad Popa.

La randul lui, senatorul UNPR Bumbu a cerut celeritate in instantele de judecata, atunci cand sunt termene ale contestatiilor licitatiilor.

"Pe subiectul contestatii, am prevazut expres in lege doua elemente de noutate. Anume complete specializate la nivelul curtilor de apel, obligativitate asumata impreuna cu CSM, si exista o procedura administrative bazata pe notificari obligatorii prin care contestatorul intai trebuie sa parcurga aceasta procedura administrativa, care poate corecta lucrurile inainte de a contesta licitatia", a explicat presedintele Agentiei Nationale de Achizitii Publice, Bogdan Puscas.

Referitor la eliminarea criteriul unic, respectiv pretul cel mai mic, seful ANAP a spus ca se urmareste adoptarea unor "solutii inovatoare, bazate pe indicatori de performanta".

Potrivit amendamentelor propuse de Curtea de Conturi si preluate de ANAP si senatori, aplicarea sanctiunii cu amenda contraventionala se prescrie in termen de 36 de luni de la data savarsirii faptei, se arata in raportul Comisiei economice.

Amenzile sunt cuprinse intre 5.000 si 30.000 de lei.

Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni: neducerea la indeplinire a deciziilor CNSC, nepunerea la dispozitia ANAP in termenul solicitat a informatiilor cerute si orice incalcare a prevederilor acestei legi sau a actelor normative emise in aplicarea acesteia.

Tot marti, senatorii au adoptat alte doua proiecte, privind achizitiile sectoriale si concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, parti ale unui pachet legislativ privind achizitiile publice initiat de Guvernul Ponta.

Decizia finala urmeaza sa fie luata de Camera Deputatilor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de6267 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
FrumoasaTara
rank 5
O stire DRAMATICA !
Cale libera HOTIEI!!!
Acum sa vezi imaginatie pe cei ce sifoneaza banii publici, in a concepe caracteristici "tehnice" la care doar ofertele celor de la care primesc spaga corespunzatoare sa se potriveasca.
Ce for era mai reprezentativ pentru legalizarea HOTIEI LA DRUMUL MARE in achizitiile publice decat Senatul si ce declaratie mai sincera in favoarea hotiei vreti decat cea a senatorului LIBERAL Nicolae Vlad Popa, care a spus ca legislatia trebuia modificata voluntar (adica asa cum vrea muschii hotilor!), nu la presiunea directivelor europene!!! Poate acum vor intelege mai multi ce inseamna MCV ca instrument EUROPEAN ce mai poate frana coruptia si hotia generalizate din Romania!
De-aia trebuia si trebuie sa dam de pamant cu intreg Parlamentul si intreg Senatul, sunt purtatorii de cuvant si promotorii coruptiei si hotiei!
Dupa tragicele evenimente de la Colectiv, opiniilor ce militau pentru DIZOLVAREA Parlamentului si Senatului si reducerea drastica a numarului viitorilor parlamentari, li se opuneau pareri STIINTIFICO-FANTASTICE, potrivit carora doamne fereste, este daunator, aceste actiuni si alegeri anticipate ar fi doar in folosul "actualilor".
Dupa ce s-au vazut scapati de impotenta noastra, zdrentele politice care ne conduc si-au multiplicat imediat salariile, pensiile si alte privilegii, ca sa ne bage mintile-n cap!
Ne-am ... umplut pampers-ii nefacand nimic atunci cand am fi putut, ma mir si acum ca am reusit sa scapam de Puie Monta, rezultat la care au contriibuit atat STRADA, cat si mult mai important, Dragnea, caci scaunul de HOT SEF este numai unul!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor