Tranzactie de 9,7 miliarde de euro: Detalii despre cea mai mare achizitie industriala a GE

Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 23:04
5845 citiri
Tranzactie de 9,7 miliarde de euro: Detalii despre cea mai mare achizitie industriala a GE
Foto: Arhiva Ziare.com

GE a anuntat, marti, finalizarea achizitiei activitatilor legate de energie si retele ale companiei Alstom. Tranzactia a fost evaluata la 9,7 miliarde de euro.

Achizitia a avut nevoie de aprobari din partea autoritatilor de reglementare din peste 20 de tari si regiuni, inclusiv statele UE, SUA, China, India, Japonia si Brazilia.

Aceasta este cea mai mare achizitie industriala din istoria GE, informeaza un comunicat remis Ziare.com.

In 2014, GE a incheiat un acord pentru a achizitiona activitatile energetice si de retele ale Alstom pentru 12,35 miliarde euro. Adaptarea la noua structura comuna anuntata in iunie 2014 (in domeniul energiei regenerabile, retelelor si energiei nucleare), modificarile la nivelul structurii tranzactiei, ajustarea pretului ca urmare a reconcilierilor, lichiditatile nete la finalizarea tranzactiei si impactul cursului valutar, determina un pret de achizitie de 9,7 miliarde euro (aproximativ 10,6 miliarde dolari), a transmis grupul.

Suma include si utilizarea capitalului de lucru de aproximativ 0,6 miliarde euro in luna octombrie. GE estimeaza ca tranzactia va genera castiguri de 0,05 - 0,08 dolari pe actiune in 2016 si 0,15 - 0,20 dolari pe actiune pana in 2018.

GE vizeaza sinergii de costuri in valoare de 3 miliarde dolari, in termen de cinci ani, si un randament puternic al investitiei. Considerentele economice si strategice de baza raman cele anuntate de GE in aprilie 2014.

"Finalizarea achizitiei Alstom Energy reprezinta un nou pas semnificativ in transformarea GE", a declarat Jeff Immelt, presedinte si CEO al GE.

"Tehnologia complementara, capabilitatile globale, baza instalata si talentele de care dispune Alstom vor stimula dezvoltarea noastra industriala. Suntem pregatiti de actiune si gata sa prezentam clientilor nostri una dintre cele mai cuprinzatoare oferte tehnologice din sectorul energetic", a adaugat acesta.

Compania care a creat jocul Candy Crush, achizitionata cu aproape 6 miliarde de dolari

Cine a acordat asistenta juridica

Potrivit informatiilor Ziare.com, Tuca Zbarcea & Asociatii a acordat asistenta juridica pentru General Electric (GE) in ceea ce priveste achizitia diviziilor de energie si retele de la conglomeratul francez Alstom.

Procesul de preluare, accelerat in ultimele luni ale acestui an, s-a derulat simultan pe piete din Uniunea Europeana, dar si in jurisdictii precum Brazilia, India, sau Africa de Sud. In Romania, tranzactia a implicat preluarea de catre grupul GE a participatiilor Alstom in Alstom General Turbo SA si Alstom Grid Romania SRL.

Implementarea simultana a acestei tranzactii globale a necesitat o corelare a procedurilor corporative in fiecare jurisdictie, sub coordonarea consultantului legal coordonator Slaughter and May.

Din Romania, surse apropiate tranzactiei au precizat ca a fost implicata echipa Tuca Zbarcea & Asociatii, care a acoperit in principal aspectele societare ale tranzactiei, constand in structurarea, adaptarea si derularea etapelor necesare pentru preluarea societatilor-tinta din tara noastra. Proiectul a fost coordonat de Stefan Damian (Deputy Managing Partner), alaturi de avocatii Horia Ispas (Managing Associate) si Sergiu Cretu (Senior Associate).

Preluarea participatiilor a avut loc la data de 2 noiembrie 2015, urmand ca o serie de proceduri post-closing sa fie realizate in perioada imediat urmatoare.

Cu ce diviziii ramane Alstom

Grupul industrial francez Alstom a activat pana acum in domeniul productiei si transportului energiei electrice, dar si in infrastructura feroviara. Ca urmare a tranzactiei incheiate cu GE, compania va ramane doar cu divizia din urma.

"Concentrandu-se exclusiv pe sectorul feroviar, compania Alstom va deveni mai puternica si mai flexibila. Produse inovatoare vor completa gama existenta a Alstom, iar clientii si partenerii nostri din Romania vor beneficia din ce mai mult de avantajele conferite de colaborarea cu singurul producator care acopera toate domeniile acestui sector", a transmis Gabriel Stanciu, director general al Alstom pentru Romania si Bulgaria, intr-un comunicat remis Ziare.com.

C.P.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#tranzactie GE, #achizitie GE , #achizitii