O nouă afacere care face senzație: 90% dintre români vor folosi acest serviciu inovator

Autor: Dan Stan
Luni, 13 Mai 2024, ora 12:33
4423 citiri
O nouă afacere care face senzație: 90% dintre români vor folosi acest serviciu inovator
Livrările la lockere au crescut începând din perioada COVID FOTO freepik.com

Livrările la lockere au crescut enorm în ultimii ani, în România, în special din perioada COVID. De asemenea, potrivit operatorilor din domeniu, încă e mult loc de creștere în această afacere. Există suficiente motive pentru ca tendința să continue.

În prezent, în România există în jur de 6.000 de lockere, deci la „dulapurile" montate în spațiile publice.

„Pe baza cererii și a nevoii existente în piață, estimăm că necesarul de lockere în România se va situa undeva în jurul valorii de 15.000 de unități în următorii ani. Estimăm că interesul clienților pentru această metodă de livrare va ajunge undeva la 75-80%”, a declarat pentru Panorama Bogdan Dumitriu manager la FAN Courier.

Argumentele pentru creșterea numărului de lockere se referă, printre altele, la eficiența curierilor. Mai puțini curieri efectuează mai multe livrări. Un curier poate livra între 100-150 de expedieri la ușă. Același curier poate livra în rețeaua „FANbox" (Fan Courier) între 600 și 1.000 de expedieri pe zi. La „Easy-Box" (SameDay), un singur curier poate încărca 600 de colete pe zi în regim de lucru normal, față de 100-120 de livrările la adresă.

Ridicarea unui colet în drum spre casă sau spre locul de joacă a devenit deja parte din rutina cotidiană. Astfel, în loc să plătești 20 de lei pentru curier, achiți anticipat 10 lei la locker.

„Livrările la easybox sunt mult mai sustenabile, iar structura lor de costuri este mai puțin afectată de factori externi datorită eficienței operaționale net superioare față de livrarea tradițională”, a declarat Mihai Trăistaru, de la SameDay.

Magazinele online care vor să-și optimizeze costurile pot încărca coletele, chiar și noaptea, direct la locker. În mai puțin de un an de la lansarea serviciului, 400.000 de colete au fost puse în lockerele Sameday, de către comercianții români.

Cel mai mare câștig când e vorba de volume este reducerea timpului de livrare, dar și a numărului de mașini necesare pentru a face aceste livrări, mai susțin specialiștii.

În plus, atunci când mergem la easybox să ridicăm comanda, pe ecran apare mesajul prin care ni se spune că prin alegerea acestei variante am generat cu peste 90% mai puține emisii CO2 pentru coletul livrat.

Numărul curierilor va scădea

Nu vor dispărea curierii, dar o bună parte dintre cumpărăturile online vor fi livrate în dulapurile inteligente. Curierii vor veni, în schimb, la adresă, cu produse voluminoase.

Potrivit lui Robert Berza, fostul șef al celui mai mare retailer online de îmbrăcăminte din România, în orașele mari se va ajunge în următorii trei ani la o rată de livrare la „dulapurile inteligente" de 90-95%, pentru produse precum îmbrăcăminte, jucării sau cărți.

Mișcare-surpriză pentru Dedeman. Frații Pavăl renunță la afacerea în care au investit deja 8 milioane de lei
Mișcare-surpriză pentru Dedeman. Frații Pavăl renunță la afacerea în care au investit deja 8 milioane de lei
Schimbare de plan pentru cei mai bogați români, Frații Pavăl. Afaceriștii din Bacău renunță la o mare investiție în Iași, pentru care au plătit o chirie de 8 milioane de lei, de-a...
Paradoxul reducerii banilor cash în România. Avem în piață de 4 ori mai mult numerar decât în anii 2000
Paradoxul reducerii banilor cash în România. Avem în piață de 4 ori mai mult numerar decât în anii 2000
Deși utilizarea plăților digitale a crescut considerabil în România, volumul numerarului în circulație a ajuns la un nivel record, de patru ori mai mare față de acum 15 ani. Potrivit...
#afaceri, #idei afaceri, #bani, #livrari, #easybox , #stiri afaceri
  1. Ce se întâmplă cu Shein și Temu pe piețele europene și americane în noua eră Trump. Vor reuși giganții din China să reziste?
  2. Ordonanța "trenuleț" nu se abrogă, se interpretează. Concluzia discuțiilor dintre Guvern și sindicaliști
  3. România, aproape de rating-ul economic „înger căzut”. Soluția guvernului pentru a stopa creșterea costurilor de împrumut
  4. Un iPhone cu aplicația TikTok instalată se vinde în SUA la prețul unui apartament în București
  5. Cel mai mare atac DDoS din istorie zguduie lumea. Un semnal de alarmă pentru securitatea cibernetică globală
  6. Decizia-surpriză a Guvernului Bulgariei, privind aderarea la moneda euro, din 2026
  7. Surse: Amendă uriașă pentru rețeaua X. Ancheta în cazul platformei lui Elon Musk s-a încheiat
  8. Cum îi vor influența pe români măsurile economice anunțate de Trump: ”Vine sfârșitul globalizării și începutul suveranității”
  9. YouTube pregătește funcții noi pentru abonații Premium: Ce opțiuni sunt testate acum
  10. Abia lansată, Apple elimină o funcție de AI integrată în iPhone-uri. Care este motivul