Au reusit in afaceri: Clujeanul care are succes in trei domenii: auto, IT si carti

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 07:33
16833 citiri
Au reusit in afaceri: Clujeanul care are succes in trei domenii: auto, IT si carti
Foto: Victor Miron/Arhiva personala

E nevoie de multa munca si dedicare pentru a-ti transforma pasiunile in afaceri. Este si cazul unui clujean care a reusit sa demareze proiecte de succes in trei domenii care aparent nu au nicio legatura unul cu altul: masini, carti si IT.

Ziare.com a stat de vorba cu Victor Miron, un antreprenor din Cluj-Napoca care este implicat in afacerea familiei (un service auto), in dezvoltarea multor aplicatii IT, dar si intr-o campanie virala ce promoveaza lectura.

Au reusit in afaceri: Povestea celui care a revolutionat piata radio din Romania

Primii pasi

Victor Miron a inceput ucenicia inca din vacanta de vara a anului in care a implinit varsta la care iti scoti buletin. De atunci, in fiecare sezon estival al adolescentei, a pus umarul la treaba in cadrul service-ului deschis de tatal sau.

"Am lucrat ca ucenic de tinichigiu auto. Asa am invatat valoarea muncii fizice, am inteles care sunt provocarile activitatii in servicii si cat de importanta este o atentie activa pentru a putea 'fura' o meserie", ne-a marturisit antreprenorul.

Insa primul pas formal in lumea afacerilor a avut-o chiar dupa liceu, in "rolul" de angajat.

"Am muncit timp de 3 ani de zile. Am lucrat la doua companii in acea perioada, ambele in domeniul publicitatii. M-am ocupat de mai multe domenii, de la design si dtp pana la vanzari. Mi-a prins foarte bine aceasta perioada, deoarece am inteles ce inseamna sa ai un sef, un program si responsabilitati", a explicat Victor Miron.

Drumul catre antreprenoriat

Service-ul auto Iovi a fost prima afacere in care a fost implicat direct, iar provocarile au fost foarte multe.

"In primii ani in care m-am alaturat afacerii de familie am avut mari dificultati financiare, de cash flow, deoarece aveam un credit impovarator. Achizitionasem spatiul in care am fost in chirie si in acele timpuri bancile lucrau cu dobanzi de 22%. Iar cand ai ipoteca pe casa ta si pe a unei rude apropiate... nu prea ai voie sa nu reusesti", a sustinut antreprenorul.

Acest lucru l-a motivat sa gaseasca tot felul de solutii pentru a se apropia de clienti, inclusiv promovarea in social media, un domeniu mai putin utilizat de alte service-uri auto.

Lectii importante se invata si din esecuri. Prima afacere 100% a lui nu a avut o viata prea lunga. Motivul ni-l explica chiar Victor Miron: "Nu m-am ocupat de ea suficient, fiind foarte prins la Iovi".

Cum a ajuns Iovi service auto cu biblioteca?

Pasiunea pentru carti si-a pus amprenta si pe afacerile lui Victor Miron.

"La Iovi am facut mai multe campanii mai putin intalnite la alte service-uri. In 2012, de exemplu, am inceput campania de promovare a bunelor maniere in trafic - pedrumulcelbun.ro. Primele carti din biblioteca service-ului au fost de fapt carti despre bunele maniere luate pentru aceasta campanie. La acestea s-au adaugat mai multe carti tehnice despre masini. Ulterior, in februarie 2014, am mai completat cu inca 50 de carti din biblioteca personala.

Partea frumoasa la biblioteca de la service e faptul ca am legat imprumutatul cartii de practica occidentala de a da o masina la schimb oamenilor cat au propriul autovehicul in reparatie. Dam carti la schimb, deoarece ele ne pot duce in locuri, in lumi si in stari in care o masina, oricat de frumoasa, tot nu te poate duce", ne-a precizat Victor Miron.

IT-ul, o alta pasiune

Antreprenorul a fost pasionat de IT inca din liceu, unde era printre cei mai buni din clasa lui la programare. De asemenea, a participat in repetate randuri la olimpiada de profil, a creat prima versiune a site-ului scolii in Flash, precum si pagina web a service-ului auto Iovi.

"A fost aproape o intamplare ca am ajuns sa lucrez in publicitate deoarce, dupa liceu, mai dadusem un interviu si la o firma de web development si am fost primit si acolo, insa acceptasem deja oferta postului in publicitate pe cand am primit raspunsul", si-a amintit Victor Miron.

Cu proiectele sale in IT, clujeanul a incercat sa faca o schimbare in bine pentru romani si Romania.

"Cu UseTogether am incercat sa ii conving pe oameni ca cele mai importante lucruri in viata nu sunt lucruri materiale si ca multe din obiecte se pot imprumuta de la alte persoane (fie ca e vorba de o carte sau de o masina de gaurit) ", a sustinut acesta.

Pentru a construi aceasta platforma, el a obtinut o finantare de 30.000 de euro de la un fond de investitii din Bulgaria.

appFavorit.es este aplicatia de mobil care functioneaza ca un asistent personal pentru relatia cu cei mai importanti oameni din viata ta.

De asemenea, el a mai "mosit" cateva platforme (doitfor.co sau frumosa.com) si a mai participat la dezvoltarea altora (autoeconom.ro).

Cel mai recent proiect al clujeanului este site-ul verificmasina.ro, care ajuta oamenii sa verifice masinile second-hand la cumparare si sa evite sa fie pacaliti la achizitie.

"Masina, pentru majoritatea oamenilor, este a doua cea mai importanta investitie in viata dupa o locuinta. Din pacate, de prea multe ori ajung in service la noi oameni dupa ce au cumparat o masina cu multe probleme (accidente reparate rau, probleme grave la motor etc) ", a explicat Victor Miron.

Cel care a dat "Cartile pe fata"

"Cartile pe fata" este o campanie care are ca scop promovarea cititului, o activitate vazuta de clujean ca o hrana pentru suflet.

Citeste aici mai multe despre aceasta campanie: Cultura, mai interesanta decat culturismul: Metoda inedita de promovare a cititului - Interviu

"Cartile pe fata este un proiect de suflet care imi permite sa imi pun in valoare creativitatea si imi aduce satisfactii foarte mari. Putine bucurii se compara cu reactia oamenilor fata de actiunile noastre. Suntem foarte incantati ca avem peste 12.000 de fani (pe Facebook - n.red.) si e foarte frumos ca ajungem sa interactionam cu oameni pe care ii admiram (cum ar fi Andi Moisescu sau Horia-Roman Patapievici).

Insa cea mai mare satifactie pentru mine a fost faptul ca, dupa examenul de Bacalaureat de anul acesta, cinci elevi ne-au trimis mesaje spunand ca au scris la examenul de limba romana despre campanie", a spus Victor Miron.

Planuri de viitor

Pe viitor, el are de gand sa transforme "Cartile pe fata" intr-o forma de antreprenoriat social.

"Va fi un ONG care as vrea sa reuseasca sa fie auto-sustenabil prin: vanzarea de produse (cartea Cartile pe fata, tricouri cu mesajele 'Book selfie is the new selfie' si 'Esti ceea ce citEsti') si prin realizarea de evenimente (happening-uri) in parteneriat cu o serie de institutii care ne-au contactat", a mentionat Victor Miron.

Service-ul auto Iovi a avut un profit de 14.515 de lei la o cifra de afaceri de 422.042 de lei, conform bilantului depus pe anul 2009 la ANAF.

Nu e usor sa definesti succesul sau sa-l cuprinzi intr-o reteta cu proportii perfecte de sansa, oportunitati si realizari. Exista totusi printre noi acei oameni care au reusit sa transforme o idee nascuta din pasiune si dorinta de mai bine intr-o afacere care nu aduce doar profit, ci si implinire.

Marturie stau povestile pe care le impartasim cu voi, in campania "Au reusit in afaceri".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#service auto Iovi, #poveste succes roman Cluj, #poveste succes afaceri online , #afaceri de succes