Au reusit in afaceri Fabrica din Maramures: de la sopron la exportator de mobila in Germania si Canada

Luni, 07 Iulie 2014, ora 08:25
16550 citiri
Au reusit in afaceri Fabrica din Maramures: de la sopron la exportator de mobila in Germania si Canada
Foto: Stejar Masiv

Un sopron improvizat intr-un sat din Maramures la inceputul anilor '90 s-a transformat in doar cativa ani in exportator de mobila pentru tari mari din Europa si chiar pentru Canada.

Povestea fabricii de mobila Mobserv incepe in 1993. Vasile Pop avea 53 de ani si o experienta de peste 20 de ani in fabricarea pieselor de mobilier pentru export cand s-a hotarat sa mearga pe propriul drum.

Despre experienta intinsa pe doua decenii a formarii, cresterii si supravietuirii afacerii ne-a vorbit nepotul de frate al mesterului, Calin Pop, absolvent al Universitatii Politehnica din Timisoara.

"A inceput intr-un sopron improvizat, cu scule putine, cu cativa oameni langa el, care, tot asa, au simtit la momentul respectiv ca fostele structuri si fabrici de pe vremea comunismului incet-incet incep sa se inchida.

Foto: Stejar Masiv

Unchiul meu a ales sa tina langa el oameni care deja stiau meserie si isi doreau sa mearga mai departe si sa faca ce stiau cel mai bine: produse pentru export", ne-a spus inginerul.

Calin Pop s-a alaturat afacerii de familie din Mocira in 2012, preluand partea de comercial si online. Se ocupa de fabrica si verii sai, Florin Opris si Romeo Pop.

In primii zece ani, firma a crescut in ritmul lent si precaut impus de Vasile Pop.

"Stilul vechi al unchiului meu a fost sa creasca cu pasi foarte mici, sa apeleze cat mai putin sau deloc daca se poate la banci si a avut rabdare in zece ani sa construiasca incet-incet business-ul, pana cand, dupa cei zece ani, a inceput sa fie mai semnificativ", a continuat nepotul sau.

Banii necesari i-a strans de la familie, una destul de numeroasa. A apelat si la un credit bancar, cu dobanda de 100%, de la o institutie care astazi nu mai exista, dupa ce a fost cumparata de o banca greceasca. Imprumutul l-a rambursat in scurt timp, a completat Calin Pop.

Primul client important l-a gasit pe meseriasul din Maramures in Pagini Aurii

Un moment de turnura in activitatea fabricii a avut loc prin 1997-1998, cand la usa unchiului sau a aparut un potential client.

"Primul client adevarat, un olandez, a ajuns din Pagini Aurii, mergand cu cartea in mana la usa unchiului meu. Din acel moment, olandezul a participat foarte activ alaturi de toata fabrica la dezvoltarea unor colectii de mobilier", a spus inginerul.

Pana atunci, fabrica era axata doar pe productia de mobilier mic, precum cuiere sau suporturi de flori. Ulterior, s-a trecut la produse de mobilier pentru livinguri, iar astazi obiectul principal de activitate se axeaza in jurul meselor si pieselor de mobilier.

Intreaga productie, piese simple si traditionale, se duce catre export, in momentul de fata asigurand parte din colectiile unor firme mari din Germania, Olanda, Italia. Acestea vin cu modelul, iar fabrica din Romania se ocupa de productie. Produce insa si modele proprii. Fabrica exporta si in Canada, iar lemnul este asigurat din zona locala.

Foto: Stejar Masiv

"Au fost cativa ani in care s-a castigat consecutiv locul intai la Camera de Comert si Industrie din Maramures", a precizat Calin Pop. In ceea ce priveste partea financiara, "important este ca este de lucru si cat este de lucru se fac si bani".

La 73 de ani, Vasile Pop, care a fost inainte de 1993 sef de sectie la o firma de export din Baia Mare, este la fel de activ si participa in aceeasi masura la activitatea fabricii, chiar daca nu mai face partea de munca fizica.

"In schimb, experienta si priceperea lui sunt uneori greu sau imposibil de compensat", ne-a mai spus nepotul sau.

Secretele longevitatii

"Principalul atu al afacerii noastre este faptul ca oamenii care au lucrat de la bun inceput sunt si in momentul de fata. Avem oameni cu 20 de ani vechime, nu s-au pierdut oameni, conducerea a fost intotdeauna la nivel cu angajatii in comunicare, in efort.

In momentul de fata, vreo patru sau cinci angajati din totalul de 50 au venit de pe bancile scolii, sunt specializati la locul de munca si lucreaza si astazi mai departe", a mentionat Calin Pop.

Pe langa echipa stabila, continuitatea se datoreaza concentrarii si perseverarii intr-o directie, chiar daca au existat in trecut discutii vizand diversificarea.

"S-a insistat sa ramanem pe segmenul la care ne pricepem", a adaugat acesta.

Foto: Stejar Masiv

Promovarea - intre vechi si nou

Calin Pop a lansat in 2012 un blog pentru promovarea pieselor produse in fabrica familiei sale, transformandu-l apoi intr-un instrument de educare pe tema lemnului masiv.

Aparitia cu ani in urma in Pagini Aurii, idee a fiului sau, a fost acceptata cu retinere de Vasile Pop. De-a lungul timpului, a ramas sceptic cu privire la metode de promovare altele decat cele traditionale. Chiar daca blogul are in prezent 1.000 de vizitatori pe zi, mesterul din Maramures considera ca este vorba de noroc.

Oricum, la inceputul anilor '90, clientii externi au fost cei care au cautat meseriasi romani, dupa experientele pozitive de dinainte de 1989, iar putinii dintre cei care au continuat activitatea erau cunoscuti.

De asemenea, Vasile Pop a avut cunostinte directe cu care a reluat legatura dupa 1993. S-au recomandat unul pe celalalt, formandu-si, astfel, reteaua de clienti.

In prezent, generatia tanara ca a venit din spate completeaza cu cunostinte actuale principiile de baza care s-au pastrat pe parcursul ultimilor 20 de ani, intr-un "cocktail favorabil si norocos", considera Calin Pop.

Nu e usor sa definesti succesul sau sa-l cuprinzi intr-o reteta cu proportii perfecte de sansa, oportunitati si realizari. Exista totusi printre noi acei oameni care au reusit sa transforme o idee nascuta din pasiune si dorinta de mai bine intr-o afacere care nu aduce doar profit, ci si implinire.

Marturie stau povestile pe care le impartasim cu voi, in campania "Au reusit in afaceri".

CONTACTEAZA-NE pe adresa de mail aureusitinafaceri@ziare.com si VOM SCRIE despre pasiunea, perseverenta, curajul care au dus la AFACEREA TA de succes.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#fabrica mobila Maramures, #afaceri succes, #mobilier comanda Maramures , #afaceri de succes