Au reusit in afaceri Micul atelier care aduce Craciunul: Povestea fabricii de globuri din Cluj

Luni, 14 Iulie 2014, ora 07:13
10751 citiri
Au reusit in afaceri Micul atelier care aduce Craciunul: Povestea fabricii de globuri din Cluj
Foto: ProdGlob

Pentru cei mai multi dintre noi, Craciunul este o perioada magica, ne inspira sa fim mai buni, mai darnici si sa ne inconjuram doar de lucruri frumoase. Tocmai de aceea aceasta sarbatoare nu ar mai fi la fel daca nu s-ar reflecta in globurile pe care le agatam in brad.

Un antreprenor din Cluj-Napoca s-a gandit ca traditia trebuie pastrata si a deschis, in urma cu 20 de ani, un atelier in care produce adevarate "minuni" de sticla.

Gheorghe Turcu a infiintat ProdGlob Clasic Glass in 1994, insa trecerea timpului i-a sters din minte motivele pentru care a infiintat aceasta firma.

"Am inceput acum 20 de ani, dar nu stiu sa va mai spun cum mi-a venit ideea. Este o afacere de familie, lucrez impreuna cu sotia, sora si baiatul", a marturisit antreprenorul clujean pentru Ziare.com.

"Totul se face manual, iar productia noastra este destinata cu precadere exportului. E un segment de nisa, astfel ca principala provocare a fost sa iesim pe piata din afara si sa gasim clienti de calitate pentru produsele noastre", a explicat Gheorghe Turcu.

De la 3 la zeci de angajati

ProdGlob avea doar trei angajati in 1994. Abia un an mai tarziu a reusit sa semneze contracte cu clienti externi, iar participarea la targurile de specialitate i-a permis sa castige notorietatea de care avea nevoie pentru a se extinde.

Odata cu cresterea comenzilor, Gheorghe Turcu a angajat tot mai mult personal. La un moment dat, a ajuns sa aiba 60 de oameni in subordine.

Totusi, in prezent, numarul lor s-a redus la aproape 40, din cauza schimbarilor care au intervenit in comertul international odata cu izbucnirea crizei economice.

Cum a luat startul si care au fost primele piedici

Intrebat cu ce probleme s-a confruntat la inceput de drum, domnul Turcu a mentionat, razand din toata inima, ca piedicile au fost mai usor de trecut atunci cand era "tanar si plin de elan". Ne-a povestit, totusi, o "boacana" facuta in primul an de afacere.

"Am angajat specialisti care sa faca globurile, ca eu nu stiam. Totusi, n-am reusit sa vand nici jumatate din productia pe primele patru luni. Mi-am dat seama unde e greseala - nu stiam sa le vand -, asa ca am fost in afara, la targuri de specialitate si m-am orientat spre exterior.

Investitia initiala a fost de 5-10.000 de euro, in banii de acum. Am putine utilaje, avand in vedere ca majoritatea proceselor se fac manual: unul pentru semifabricat, o instalatie de oxigen, turbosuflante si arzatoarele", ne-a mai spus omul de afaceri.

Astfel, cel mai mare "hop" pe care a trebuit sa il treaca a fost sa ajunga sa participe la targuri si evenimente internationale de profil. Motivul? Informatia in acele vremuri era mai dificil de gasit. De asemenea, un alt dezavantaj a fost si faptul ca Romania nu avea un renume in productia de globuri de Craciun.

"In acel moment, Germania era - ca sa zic asa - mama si tatal globurilor de Craciun pe piata europeana. In consecinta, ne-a fost greu sa ajungem la evenimente de acest gen. Unul foarte important e in Frankfurt pe Main, ChristmasWorld. Acolo participam deja de 17 ani.

A fost greu pana am reusit sa intram in acest 'club', sa ne facem un renume de producator la nivel international, in ciuda faptului ca am avut meseriasi. A doua problema a fost gasirea materialelor de calitate", a punctat Gheorghe Turcu.

Globurile de la Cluj ajung in brazii americanilor si europenilor

"Problema e urmatoarea: desi e un segment de nisa, piata externa este bine structurata si bine pozitionata. Noi ne adresam segmentului medium si premium, luam serii mici sau cel mult medii si avem nevoie de clienti unde preturile sunt pe masura. Exista clienti si in Romania, insa sunt dispersati. Un asemenea produs e greu sa-l vand intr-o retea mare de magazine, intr-un cash&carry, desi avem si acolo cateva produse, dar locul lor nu e in supermarketuri", a mentionat clujeanul.

El a spus ca are comenzi si in tara, in special in orase precum Bucuresti, Cluj si Iasi. Totusi, in prezent, doar 10 la suta din productie merge catre piata autohtona. 60 la suta ajunge in America, iar restul in statele europene.

"Facem si globuri personalizate pentru firme si companii din tara, cu sigla si toate cele, insa ele reprezinta un procent infim", a spus antreprenorul.

De ce cumpara materialele din import si care e procesul de fabricatie

Un glob poate costa intre un euro si 12-15 euro, insa acest lucru depinde de marime si complexitate.

"Un glob cu diametrul de 16 cm e aproape un tablou", a explicat Gheorghe Turcu.

Din pacate, toate materialele sunt din import. "Sunt aduse din Germania - teava, lacul, pigmentii, sclipiciul, margelele, glitterele -, pentru ca este tara de origine a globurilor si acolo a ramas si industria pe orizontala", a mentionat acesta.

Procesul de fabricatie pare simplu: din baghetele de teava de sticla se sufla cu gura semifabricatul si se face globul sferic sau figurina. Apoi, globul simplu poate sa fie pictat, lacuit sau argintat la interior si apoi colorat la exterior.

Ulterior, sunt pictate manual bucata cu bucata.

"Diferenta dintre globurile de acum 20 de ani: acum, ele sunt mult mai elaborate, modelele sunt complexe si au multe strasuri, margelute, cristale, chiar si cristale Swarovski", ne-a declarat omul de afaceri.

In ciuda procesului migalos, atelierul reuseste sa fabrice, in medie, jumatate de milion de produse intr-un an, avand in vedere ca angajatii lucreaza tot timpul anului, nu doar sezonier.

Mai mult, ProdGlob va livra in curand primele comenzi care au fost date inca din octombrie 2013.

Culmea ironiei - care e marea problema

"Daca acum 20 de ani visam frumos si cu perspectiva si am reusit sa ma dezvolt, planurile de viitor nu sunt foarte ambitioase, pentru ca am o mica problema care se dovedeste a fi una uriasa", a spus Gheorghe Turcu.

Mai exact, e vorba de costurile cu manopera, care sunt foarte mari si cresc de la an la an. De asemenea, e un indicator greu de stapanit.

"Noi am reusit in acesti 20 de ani sa ne facem un renume pe plan international si avem o structura de clienti de cativa ani buni, asa ca problema pentru mine va fi sa ma incadrez in costuri, pentru ca preturile sunt cam batute in cuie. Nu pot cere un pret mai mare, chiar daca si costurile de productie sunt din ce in ce mai ridicate.

Un factor foarte greu mai este si faptul ca echipa este neintinerita si greu de intinerit, imi trebuie timp sa formez o pictorita sau o suflarita si nu sunt doritori sa faca asa ceva", a subliniat clujeanul.

Potrivit datelor Ministerului de Finante, ProdGlob a avut, anul trecut, un profit de peste 80.000 de lei la o cifra de afaceri de aproape 1,5 milioane de lei.

Nu e usor sa definesti succesul sau sa-l cuprinzi intr-o reteta cu proportii perfecte de sansa, oportunitati si realizari. Exista totusi printre noi acei oameni care au reusit sa transforme o idee nascuta din pasiune si dorinta de mai bine intr-o afacere care nu aduce doar profit, ci si implinire.

Marturie stau povestile pe care le impartasim cu voi, in campania "Au reusit in afaceri".

CONTACTEAZA-NE pe adresa de mail aureusitinafaceri@ziare.com si VOM SCRIE despre pasiunea, perseverenta, curajul care au dus la AFACEREA TA de succes.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#atelier globuri Cluj, #fabrica globuri Cluj, #fabrica globuri Romania , #afaceri de succes
Comentarii
Poza Bacauanu
Bacauanu
rank 5
O afacere frumoasa, sper sa mearga in continuare!