Business "made in Romania". In ce afaceri isi investesc romanii banii

Joi, 21 August 2014, ora 21:08
6639 citiri
Business "made in Romania". In ce afaceri isi investesc romanii banii

V-ati intrebat vreodata cum reusesc unii oameni sa aiba succes in afaceri si altii nu? Cum de unii sunt capabili sa vada in viitor, sa dezvolte oferte de produse si servicii tocmai cand e mai mare nevoie de ele? Dincolo de fler, de intuitie, sta o analiza temeinica a mediului de afaceri.

In ce business-uri isi investesc romanii banii in prezent si care sunt domeniile cu potential pe viitor, aflati dintr-o analiza realizata de economistii de la compania de business information si credit management KeysFin, remisa Ziare.com.

Ca sa faci afaceri de succes, trebuie sa ai in minte cateva lucruri foarte clare. Trebuie sa vezi in primul rand care este cererea, sa cauti cea mai buna locatie, sa dezvolti o oferta competitiva, sa stii sa iti controlezi costurile la sange si sa iti pregatesti resurse pentru situatii de criza.

Sunt regulile esentiale pe care orice om de afaceri trebuie sa le respecte mai cu seama ca, la cum arata peisajul economic, conditiile de business par sa se fi inrautatit fata de anul trecut.

Dovada sunt datele de la Registrul Comertului, care arata ca in primul semestru s-au inregistrat mai putine companii fata de anul trecut (30.295 fata de 31.826).

Situatia este si mai clara daca ne uitam la statistica inregistrarii PFA-urilor si intreprinderilo familiale, forme de business folosita la scara larga.

In intervalul ianuarie-iunie 2014, numarul acestora a fost de 24.471, cu peste 15.000 mai putine decat in S1 2013. O asemenea scadere nu s-a mai inregistrat de la debutul crizei economice.

"Trecem printr-o perioada de incetinire a economiei, iar cauzele sunt multiple", spun expertii de la KeysFin.

"Scaderea cererii, afectata de cresterea preturilor si taxelor si modificarea comportamentului de consum, situatia meteo nefavorabila din primul semestru, cu multe ninsori si apoi inundatii, ezitarile bancherilor in a oferi credite pentru populatie si firme, acestea sunt doar cateva motive", explica acestia.

Comertul, cel mai cautat domeniu

Raspunsul, din punct de vedere statistic, il primim tot de la Registrul Comertului, de unde aflam ca cele mai multe afaceri s-au deschis in domeniul comertului si al repararii auto-moto.

Aici sunt incluse o gama larga de business-uri, de la magazine si fast-food-uri la service-uri auto. Numarul afacerilor noi este mai mare cu peste 3000 fata de S1 2013.

Pe locul secund se claseaza activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, cu peste 5.000 de firme, urmate de cele din domeniul constructiilor, cu 3998 de societati.

"Daca este sa privim pe ansamblu, vedem ca comertul si serviciile reprezinta, in continuare, domeniul preferat de business. Chiar si in conditiile scaderii puterii de cumparare, romanii isi investesc banii in activitati de retail, in servicii si activitati de suport (instalari, reparatii, dezvoltari de produse etc.) ", explica cei de la KeysFin.

Cand spunem comert in conditii de criza, se remarca mai ales retailul alimentar si sectorul fast-food-ului, care a cunoscut o adevarata explozie. Aproape la orice colt de strada a aparut macar un chiosc care sa vanda covrigi, saorma, hamburgeri sau alte produse fast-food.

Alte business-uri derulate in prezent sunt cele de proximitate, de la micile chioscuri de cartier la firmele care ofera servicii catre populatie, precum service-urile auto, spalatoriile auto sau atelierele de reparatii de orice fel.

De interes sunt si afacerile de nisa, dezvoltate de profesionisti pe diverse domenii, cu un target bine definit, de la consultanta in domeniul fiscal la start-up-uri pe internet.

Analistii remarca, pe de alta parte, declinul investitiilor din domeniul constructiilor, transportului si mai ales al agriculturii.

"Inghetarea investitiilor se resimte deja in economie. In conditiile blocajului financiar, al greutatii in obtinerea finantarilor, era de asteptat ca aceste business-uri sa nu mai fie in trend.

In ceea ce priveste domeniul transporturilor, scaderea afacerilor a fost influentata de scumpirea carburantilor, iar in declinul din agricultura trebuie sa citim conditiile meteo tot mai dificile", mai spun expertii.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#investitii bani romani, #investitii bani Romania , #afaceri de succes
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
În ce? În FNI!