Coca Cola sau cum se naste o afacere stralucita dintr-o simpla intamplare

Duminica, 31 Martie 2013, ora 22:03
8323 citiri
Coca Cola sau cum se naste o afacere stralucita dintr-o simpla intamplare

Putina lume stie ca, initial, Coca Cola s-a lansat ca bautura alcoolica. La inceputul inceputului, nici nu fusese bautura. Fusese medicament. L-a nascocit chirurgul John Pemberton din Atlanta, veteran de razboi, care fusese ranit intr-o confruntare si isi administra morfina, pentru calmarea durerilor.

Cautand un mijloc de detoxifiere treptata, Pemberton a preparat, prin 1885, un fel de bautura, avand la baza vinul francez de Bordeaux, extractul din frunzele plantei coca si nuci kola. Rezultatul l-a numit "French Wine Coca".

N-avea pretentii de bautura racoritoare. Avea pretentii de medicament, dar considera ca e mai mult un vin, arata Infoniac.

Vin de vanzare la farmcie

Vinul a fost pe placul celor din jur, s-a pus in vanzare la farmacia Iacov din localitate, cu numai 5 centi paharul si cu explicatia atragatoare ca, la acest pret, ai si vin, si medicament, la un loc.

Succesul initial n-a fost de proportii, in primele luni farmacia Iacov reusind sa vanda doar noua pahare pe zi. Totusi Pemberton nu s-a descurajat, a distribuit licoarea la mai multe farmacii si a declansat o afacere in toata regula, pentru producerea si vanzarea vinului.

Afacerea insa era sa se prabuseasca la 25 noiembrie 1885, cand primarul din Atlanta, in baza unui referendum local, a instituit prohibitia, interzicand fabricarea si vanzarea de bauturi alcoolice.

Daca nu intervenea prohibitia, poate ca noul vin se confunda prin multimea de alte vinuri, mai cu pretentii, mai bune si mai de prestigiu. Murea in anonimat.

Pemberton insa nu s-a lasat. S-a asociat cu contabilul Frank Robinson si, impreuna, au modificat reteta, transformand vinul in bautura racoritoare. Asa au nascocit impreuna viitorul brand Coca Cola si logo-ul sau, ambele inregistrate de Pemberton la 6 iunie 1887.

Tatal bauturii si tatal Companiei

Un an mai tarziu, Pemberton a inchis ochii pentru totdeauna. Murea lefter, fiind ingropat de municipalitate la cimitirul saracilor.

In urma lui ramanea o femeie vaduva, care s-a grabit sa vanda afacerea unui imigrant din Irlanda, Assa Grigs Candler, la pretul de 2.300 dolari. Cu aceasta suma, inspiratul imigrant punea mana pe ceea ce urma sa fie una din cele mai stralucite afaceri ale secolului XX.

Spirit intreprinzator, Candler a fondat imediat "Compania Coca Cola", iar daca astazi lumea il recunoaste pe Pemberton ca fiind tatal bauturii, aceeasi lume admite ca Assa Grigs Candler este tatal companiei - respectiv al stralucitei afaceri.

Un secol mai tarziu, Compania Coca Cola constata ca produsese nu mai putin de 35 miliarde galoane bautura racoritoare nealcoolica devenind una din cele mai profitabile afaceri de pe mapamobd.

Dupa cat se pare, bautura a ajuns in Europa imediat dupa Primul Razboi Mondial, printr-o conjunctura intamplatoare. In 1918, soldatii americani aflati in tranzit pentru a pleca spre patrie se regrupau in Franta. Aici, omul de afaceri american Raymond Linton, a avut ideea sa aduca de peste ocean si sa vanda compatriotilor sai bautura cu care acestia erau obisnuiti de acasa.

Drumul spre glorie si secretele lui

N-a gresit contand pe efectul psihologic si pe sentimentul lor de nostalgie. Conturile lui Raymond Linton au inceput sa se umfle imediat. Succesul bauturii americane s-a extins rapid in Franta, unde in 1921 a inceput prima productie de Coca Cola din Europa.

In ultimele decenii, managerii afacerii si-au dat seama ca succesul se cupleaza bine si cu marile evenimente sportive. Coca Cola a inceput sa devina partener al campionatelor sportive si al Jocurilor Olimpice. Poate nu inamplator, cele din vara 1996 s-au organizat chiar la Altanta, locul de nastere al bauturii.

Este greu sa apreciem astazi in cate tari din lume se vinde Coca Cola. Poate chiar in toate, cu exceptia Coreii de Nord, a Iranului, Cubei, respectiv zonelor supuse unor embargouri americane.

Intre timp, reteta bauturii conceputa de Pemberton in secolul XIX a ajuns de domeniul public, dar reteta actuala, cea cu care se fabrica produsul, este la fel de bine pazita ca un secret militar. Timp de un secol, ea a fost depozitata intr-un seif al bancii SunTrust, o institutie fiananciara din Atlanta, actionara a Companiei.

Doar trei angajati bine verificati si instruiti au acces la lada, cu conditia ca, in cazul cand se verifica reteta, sa fie toti trei prezenti. Identitatea acestora este, bineinteles, secreta si ea.

N-ar fi exclus ca si identitatea lor sa fie ascunsa tot intr-o lada din seiful unei banci, la care n-au acces decat trei persoane a caror identitate este, bineineles, tinuta in mare secret.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#afacere prospera Coca Cola, #Coca cola brand, #brand de succes , #afaceri de succes