A demisionat si si-a pornit afacere cu 1.500 de lei - Povestea primei vopsitorii de biciclete Interviu

Joi, 01 August 2013, ora 07:28
16915 citiri
A demisionat si si-a pornit afacere cu 1.500 de lei - Povestea primei vopsitorii de biciclete Interviu
Foto: Bita Color

Ati visat vreodata sa va dati demisia de la actualul loc de munca si sa va porniti propria afacere? Un antreprenor roman a facut acest lucru, dupa ce a decis ca e cazul sa-si urmeze visul, acela de a reconditiona biciclete.

Am stat de vorba cu Madalina Oprisan despre proiectul Bita Color, fondat de Lucian, un tanar care a renuntat la jobul de la un ONG de mediu si cu ultimul salariu, de 1.500 de lei, a investit in primele unelte de vopsit, dupa ce a facut putina practica la un atelier specializat.

Din aprilie 2012 si pana in prezent, ei au vopsit 80 de biciclete. Procesul dureaza o saptamana si costa cam 600 de lei.

Personalizarea mijlocului de transport pe doua roti se face si prin implicarea clientului, care isi poate alege modelul, culoarea si aspectul general.

De asemenea, atelierul se ocupa si cu reconditionarea anumitor parti din biciclete si repararea lor.

Cum si cand a inceput proiectul Bita Color? Cum v-a venit ideea infiintarii primului atelier de vopsit biciclete din tara? Cine l-a "botezat"?

Proiectul nostru s-a nascut din dorinta de a avea biciclete mai frumoase. In 2011, Lucian mergea de cativa ani cu bicicleta la serviciu si intr-o zi i-a venit ideea sa o personalizeze. Si pentru ca in oras nu exista niciun atelier unde sa-ti poti duce bicicleta la personalizat, s-a apucat sa o transforme-n singur, in bucatarie. A lipit stickere taiate-n patratele pe toata bicicleta si a transformat-o astfel intr-o tabla de sah. Asa ne-a venit ideea sa personalizam si bicicletele altor prieteni.

La cateva luni dupa ce ne-a venit ideea, Lucian si-a dat demisia (pana atunci lucra intr-un ONG de mediu) si s-a apucat sa invete sa vopseasca cu adevarat biciclete. A facut practica neplatita intr-un atelier de vopsit masini si a invatat acolo toate tehnicile de vopsire pe care le utilizam acum pentru vopsirea bicicletelor.

Ideea numelui i-a venit lui Lucian si a fost una dintre primele optiuni, desi ne-am dat cu totii cu parerea. Bita este un regionalism si inseamna bicicleta in zona Ardealului. Ne-am gandit ca am putea sa-l reintroducem in uz.

Pana sa ne gasim un nume si sa ne pregatim de lansare, deja vopsisem cateva biciclete si avusesem deja primele comenzi. Ne-am lansat in Parcul Izvor pe 28 aprilie 2012. Am adus portocale si ne-am invitat prietenii.

Cum ati reusit sa obtineti primii bani pentru proiect? La cat se ridica investitia (aproximativ) si in cat timp estimati ca se va amortiza?

Singurii nostri bani cu care am pornit la drum au fost banii din ultimul salariu al lui Lucian, respectiv 1.500 de lei. Din banii acestia si-a cumparat un pistol de vopsit si un compresor si alte materiale. S-a apucat sa vopseasca biciclete intr-o debara in apartamentul in care locuiam impreuna cu alti trei prieteni.

In acest moment nu putem vorbi de profit, avem insa venituri constante care ne ajuta sa crestem si sa ducem povestea bicicletelor noastre mai departe.

Spuneti-ne povestea primei biciclete vopsite in atelier.

Prima bicicleta vopsita a fost cea a lui Lucian, o cursiera cu buline argintii pe un fundal albastru. A vopsit-o in debara si a pus-o la uscat in dormitor. Inca merge cu ea si inca mai fura priviri.

Cat costa (estimativ) vopsirea unei biciclete? Clientii pot veni cu idei?

Vopsirea unei biciclete ajunge undeva la 600 de lei. Cei care ajung la atelierul nostru isi pot alege orice model, culoare, model. Lucram cu un graphic designer si putem colora orice idee.

Spre exemplu, daca vii la atelierul nostru si vrei sa-ti vopsesti bicicleta portocalie si vrei sa adaugi si mici detalii personalizate (flori, frunze, cirese, numele tau, orice), noi iti putem sugera 2-3 variante de modele din care tu poti alege ce ti se potriveste.

Realizam toate detaliile din vopsea (logo-uri, forme, modele), deci nu lucram cu stickere lipite pe bicicleta.

Inainte...

...si dupa

Cate biciclete ati vopsit pana acum si cate estimati ca vor mai fi pana la finalul anului?

Pana acum, am vopsit vreo 80 de biciclete (incluzand biciclete noastre si ale prietenilor). Pana la finele anului nu ne-am propus sa vopsim un anumit numar de biciclete pentru ca n-avem niciun target de vanzari. Noi vopsim cam 4-5 biciclete pe luna.

Cat dureaza procesul de vopsire si ce implica el?

Procesul de vopsire nu dureaza foarte mult, mananca timp insa pregatirea si curatarea pieselor, pregatirea cadrului pentru vopsea, aplicarea modelelor si finisajul de dupa.

In medie, in functie si de complexitatea, dureaza cam 1 saptamana sa transformam o bicicleta.

Pe scurt, dupa ce ajunge bicicleta in atelierul nostru se demonteaza fiecare piesa si se curata si se pregateste cadrul pentru vopsire (se da cu grund, filler, se repara imperfectiunile). Dupa aplicarea stratului de filler se da primul strat de vopsea, se aplica modele si apoi se da cu un lac. La final se monteaza toata bicicleta si se fac reglajele finale.

Bineinteles, avem si comenzi speciale de reconditionari pentru biciclete foarte vechi (cea mai veche bicicleta pe care o readucem acum la viata este din 1947) si lucrul la acestea dureaza mai mult. O alta bicicleta foarte veche a fost a unui domn care a vrut sa-si readuca la viata prima bicicleta pe care si-a cumparat-o in facultate.

Ce alte servicii mai oferiti?

Daca ajungi la atelierul nostru te putem ajuta cu tot ce are legatura cu bicicleta. Facem revizii, reconditionari pentru biciclete vechi, vopsim cadre, jenti, spite si ajutam alti oameni sa-si gaseasca biciclete (le recomandam locuri de unde sa le cumpere sau mergem cu ei sa si le cumpere in targuri, magazine sau la mici comercianti). Nu de putine ori oamenii ne cer sfaturi cand vor sa-si cumpere o bicicleta.

Ce imbunatatiri s-ar putea face in Romania pentru a facilita mersul pe bicicleta?

Siguranta biciclistilor, soferilor si a pietonilor ar creste daca pistele pentru biciclisti ar fi amplasate pe carosabil, pe prima banda. Ar fi cea mai usoara varianta si credem ca oamenii ar fi incurajati sa mearga mai mult cu bicicleta.

Deja, cei mai multi biciclisti pedaleaza pe carosabil si sunt participanti in trafic - ca biciclist e mult mai usor sa mergi pe strada (nu intalnesti stalpi sau alte obstacole, n-ai gropi sau alte masini parcate si daca respecti regulile de circulatie este pur si simplu mai usor). Pistele pe carosabil n-ar face decat sa creasca siguranta biciclistilor in trafic.

Cum stau romanii la mersul pe bicicleta in raport cu alte tari europene?

Conform primului ciclo-barometru european, Romania se situeaza pe penultimul loc in ceea ce priveste mersul pe bicicleta, cicloturismul, volumul de piata si puterea grupurilor de advocacy. Avem un punctaj de 30 de puncte. Mai jos de noi sunt cei din Malta. Vecinii nostri din Ungaria au 91 de puncte, iar polonezi 47. Pe primele locuri se situeaza Danemarca si Olanda cu 125 de puncte fiecare.

De ce considerati ca multi romanii vad masina ca pe un obiect necesar pentru deplasarile zilnice, iar bicicleta doar ca pe un mijloc de recreere?

Pentru noi, romanii, masina este un simbol al statutul social. Cu toate acestea, in ultimii ani, tot mai multi oameni prind curaj sa mearga cu bicicleta la serviciu, la scoala, la piata sau oriunde au treaba. Fie ca autoritatile recunosc sau nu, sunt tot multi biciclisti in trafic.

Ce avantaje are mersul pe bicicleta pentru romani si Romania?

Intr-un oras aglomerat si sufocat de masini, mersul pe bicicleta te ajuta sa te deplasezi mai usor si sa te mentii sanatos. Bineinteles, o populatie mai sanatoasa va cheltui mai putini bani pe medicamente si asigurari de sanatate. Din pacate, in multe orase din Romania autoritatile isi concentreaza politicile de dezvoltare urbana pe incurajarea transportului auto.

Aveti de gand sa va implicati in campanii sociale care promoveaza mersul pe bicicleta?

Pentru noi, mersul pe bicicleta este un mod de viata. Mergem peste tot cu bicicleta, in orice anotimp si sunt din ce in ce mai multi oameni care fac acelasi lucru. Suntem implicati si sustinem Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti si militam pentru mersul pe bicicleta si o infrastructura mai sigura.

Credem ca viitorul apartine oamenilor pe doua roti si tocmai de aceea ne dorim ca toti mai multi oameni sa mearga pe bicicleta.

De Craciun, am facut o campanie numita "Ofera-n dar o bita" si am convins o multime de oameni sa ne ajute sa cumparam biciclete pentru 14 copii de la Asociatia Invingem Autismul. L-am convins atunci pe artistul Dan Perjovschi sa deseneze o bicicleta pe care noi am scos-o la concurs.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Bita Color atelier vopsit biciclete, #atelier vopsit biciclete Bucuresti, #atelier vopsit biciclete , #afaceri de succes