Au reusit in afaceri: Povestea celui care a revolutionat piata radio din Romania

Miercuri, 06 August 2014, ora 07:37
21481 citiri
Au reusit in afaceri: Povestea celui care a revolutionat piata radio din Romania

Dan Chiuzbaian este exemplul viu ca, atunci cand munca, pasiunea si dorinta de a inova se intalnesc, rezultatul nu poate fi altul decat succesul.

Preocupat mereu de a gasi solutii nu doar pentru a usura munca, dar a o face si mai eficienta, mereu atent la schimbarile din piata, dar si la cerintele si nevoile consumatorilor, Dan Chiuzbaian este detinatorul Q Sound Soft, liderul de piata din Romania in furnizarea de software pentru statii de radio.

"Prima mea legatura cu lumea afacerilor am avut-o in clasa a XI-a (1994), cand un profesor de informatica - eu fiind licean la Colegiul National Gheorghe Sincai, Baia Mare - ne-a dus drept rasplata pentru rezultate bune la olimpiada de informatica in studioul de emisie al unui operator de cablu din Baia Mare. Am fost fascinat de echipamentele si tehnologia de acolo, mai ales ca in satul in care locuiam nu existau cablu sau alte optiuni TV, in afara canalelor TVR.

La acel moment, am observat ca lipsea o veriga in fluxul automat de transmisie a programelor TV ale canalului propriu al operatorului de cablu - anunturile publicitare - care trebuiau selectate si difuzate manual. I-am spus acest lucru profesorului meu si faptul ca as putea sa fac un program care sa faca asta automat. El i-a spus sefului sau, acesta a fost de acord sa-mi ofere o sansa, iar peste 4 luni eu ma intorceam acasa cu primii bani castigati din deprinderile mele informatice.

Sincer sa fiu am fost mai incantat de faptul ca in cele patru luni cat a durat proiectul am avut un calculator acasa primit de la operatorul de cablu, eu neavand un computer personal. Atunci computerele costau mai mult decat un set de mobilier pentru o camera de zi...", isi aminteste Dan Chiuzbaian primii pasi pe drumul spre lumea afacerilor.

Deschizator de drumuri - Primul soft de automatizare radio din Romania

La varsta de 20 de ani deja crease primul soft de automatizare radio din Romania, tot din dorinta de a eficientiza si usura munca celor care lucrau la radio.

"In toamna anului 1995, am intrat la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, sectia informatica, iar in toamna anului 1996 am devenit colaborator, cu functia de producator audio, la postul de radio Uniplus Cluj-Napoca. La acel moment, radioul se facea cu CD-uri si casete. Astfel, in emisia postului de radio, trebuia sa fie permanent un om care sa schimbe la fiecare 3-4 minute CD-ul cu muzica, iar la calupurile de publicitate se lucra de pe CD si caseta, manual, cu schimb de sursa audio la fiecare 30 de secunde.

Vazand acest mod de lucru rudimentar, am inceput sa lucrez la un soft care sa poata mixa automat doua inregistrari audio consecutive. Apoi, ajutat de un coleg din radio, am introdus cateva sute de piese in forma mp3 intr-un computer, am pus si reclamele si, fara sa stie conducerea postului, am inceput sa-l testam noaptea, ca sa vedem cum lucreaza in regim de emisie Live. Dupa un Revelion buclucas, conducerea postului a aflat de experimentele noastre LIVE, dar in loc sa ne concedieze ne-a dat un premiu si mi-a cerut sa perfectionez softul", ne-a povestit Dan Chiuzbaian.

Primul pas - Reteaua de clienti

Vestea experimentelor de la Cluj s-a raspandit repede in intreaga retea Uniplus Radio si in cateva luni tot mai multe posturi au solicitat produsul. "Acesta a fost momentul in care mi-am dat seama ca as putea sa fac o afacere cu acest produs. Aveam 20 de ani".

"Primul client din exteriorul retelei Uniplus, care a avut o influenta majora asupra produsului meu de radio Studio Q, a fost Radio Metronom - Ramnicu Valcea. Patronul lui, d-nul George Chirca, a venit la Cluj, mi-a spus ca a auzit de la directorul Uniplus Targu Mures despre soft si doreste sa-l vada. I-am prezentat softul, mi-a cerut niste imbunatatiri iar in doua saptamani, cu calculatorul desktop sub brat, am plecat la Ramnicu-Valcea sa instalez softul. Am castigat 400 USD. El m-a recomandat altor patroni de radio si incet-incet am inceput sa-mi construiesc baza de clienti", ne-a mai spus patronul QSoft.

Cum fiecare client venea cu solicitari noi pentru ca soft-ul sa raspunda problemelor pe care le intampina, produsul a devenit tot mai bun si mai competitiv.

"La sfarsitul anului 1999, erau sapte posturi de radio in Romania care lucrau cu produsul meu. Nu aveam un sediu de firma (stateam in camin), nu aveam serviciu de vanzari, marketing sau juridic. Eu vindeam, eu lucram la soft ajutat de doi colegi de camin, eu instalam si faceam suport tehnic.

Devenise un proces complex care diminua consistent timpul dedicat proiectelor pentru facultate. Intelegerea cu parintii mei a fost ca ma pot ocupa de orice in facutate, cat timp am medie de bursa (8.50). Si m-am tinut de aceasta promisiune 5 ani de facultate, cu exceptia unui trimestru din anul II", si-a amintit Dan Chiuzbaian.

Momentul 0 - inceputul afacerii

In anul 2000, a decis ca e momentul sa faca pasul in lumea business-ului. A infiintat QSound SOFT impreuna cu un student la Drept, unul la ASE, un coleg de an la UTCN si primul sau client. Regulile erau clare si simple, fiecare actionar avea parti egale si urma sa gestioneze un domeniu de activitate in care avea expertiza: juridic, administrativ-financiar, productie si vanzari.

"Rolul meu era de management, identificarea oportunitatilor din piata si perfectionarea produsului. Am investit atunci doar sumele necesare infiintarii firmei si am inchiriat o garsoniera la un parter de bloc. In afacere erau implicati la acel moment doar actionarii. In curand mi-am dat seama ca o afacere nu este usor de condus la 23 de ani, fara a avea experienta de viata si mai ales de business.

Produsul era bun, dorit pe piata de radio in plin avant, dar unii clienti mai 'uitau' sa plateasca, ignorau prevederile contractuale care pentru mine erau litera de lege, cheltuielile de operare erau mult mai mari decat inainte, unii actionarii doreau profit, dar fara sa se implice prea mult, intr-un cuvant lucrurile nu erau chiar atat de roze. Ma intrebam uneori daca am facut bine cand am facut firma si am renuntat la mica mea afacere personala", povesteste omul de afaceri primul contact cu aceasta lume.

Cum a crescut afacerea, ce a devenit acum si incotro se indreapta

Cum odata cu un business creste si cel care l-a pornit, Dan Chiuzbaian a decis ca este momentul sa isi dezvolte intai aptitudinile personale pentru a putea continua pe acest drum, asa ca s-a inscris, dupa terminarea facultatii, la Scoala academica de studii postuniversitare.

"Acolo am invatat despre marketing, comunicare, management strategic, legislatie comerciala, managementul proiectelor si al banilor. Am invatat de la profesori si lectori care au predat in SUA, unii aveau experienta de productie, altii conduceau firme si ne vorbeau despre siuatii concrete de business si cum au fost ele rezolvate.

Dupa doi ani de cursuri aveam o imagine mai clara asupra business-ului, stiam ce trebuie sa fac ca sa-l am sub control. Astfel am facut o oferta de rascumpare a partilor sociale catre actionarii din acel moment, am preluat controlul afacerii cu peste 90% din partile sociale si am angajat personal pe pozitiile ramase libere in firma.

Astfel am intarit controlul afacerii si business-ul a inceput sa mearga mai bine, castigand clienti in perioada 2003-2010 pe langa statii de radio independente din intreaga tara si marile retele de radio din Romania: ProFM, EuropaFM, Radio 21, Wibe, Radio ZU, Guerrila, studiourile regionale ale Societatii Romane de Radiodifuziune", ne-a povestit patronul Qsoft parcursul afacerii sale.

Astfel, in perioada 2003-2007, profitul anual era intre 20.000-70.000 de dolari. Apoi a venit criza si profitul s-a mai diminuat, insa Q Soft se mentine lider de piata, are 10 angajati si 10 colaboratori permanenti, doua divizii - soft pentru statii de radio si Instore Radio si multe planuri de viitor.

"Nu e usor sa-ti mentii pozitia in aceasta piata aflata pe un trend descendent. Avem doua linii de dezvoltare/imbunatatire pentru produsele de radio - incercam sa ascultam clientii mai bine si sa venim in intampinarea nevoilor lor de adaptare a aplicatiilor la modul lor de lucru si dezvoltam produse dupa propria viziune si incercam sa ne surprindem clientii.

Asa este ultima aplicatie, care conecteaza radioul, ascultatorii si retelele sociale intr-un mod de interactiune bidirectional, prin intermediul telefoanelor mobile. In curand vom deschide o noua divizie a firmei, dedicata segmentului de piata rezidentiala cu un proiect numit Ubiquitous Home", ne-a dezvaluit Dan Chiuzbaian proiectele sale de viitor.

Un proiect inovator - InfoTrafic - Radioul de pe strada ta!

Probabil ati remarcat daca ati trecut prin Cluj-Napoca ca, atunci cand astepti autobuzul, la radio auzi informatii legate de zona in care va aflati, sunteti informati daca mijloacele de transport intarzie, ce spectacole sunt in oras si alte astfel de date care sa faca asteptarea mai placuta. Acesta este InfoTrafic - Radioul de pe strada ta!

"In 2005 am mers si am discutat aceste idei cu conducerea Regiei de transport in comun Cluj si cu Serviciul mass-media al primariei Cluj-Napoca si au fost de acord sa facem o incercare. In aprilie 2005 am instalat prima locatie InfoTrafic - Radioul de pe strada ta!. Am semnat un acord de colaborare cu Regia autonoma de transport urban prin care urma sa suportam noi toate investitiile, sa asiguram operarea sistemului si sa oferim serviciului mass media al primariei spatiu de emisie pentru a comunica deciziile consiliului local cetatenilor.

Pentru RATUC trebuia sa asiguram un mod de comunicare intre dispeceratele sale si fiecare punct dotat cu sistemul InfoTrafic, pentru a putea anunta blocaje, intarzieri, devieri de trafic. Noi am primit exclusivitatea gestionarii spatiului de publicitate al acestui sistem. Pana in 2007 am dezvoltat 16 locatii. In acest moment, in urma extinderii pe baza unui proiect european, InfoTrafic opereaza 28 de locatii in Cluj Napoca", povesteste Dan Chiuzbaian cum a luat fiinta Radioul de pe strada ta.

Si principiul dupa care se ghideaza este unul extrem de pragmatic - masoara audienta calator cu calator - "Conform numarului de calatorii cumparate in locatiile in care emite InfoTrafic, in fiecare zi, programele noastre sunt ascultate de peste 100.000 de oameni. Investitia in locatii si sistemele din nodul central a fost de 150.000 de euro, o parte fiind asigurata prin finantarea proiectului european din 2011".

Publicul a primit cu drag acest proiect, precum si autoritatile locale, insa nu la fel de receptivi au fost cei de la CNA.

"CNA s-a opus in prima faza acestui nou canal de comunicare. A fost destul de complicat sa explicam ca noi nu emitem in eter, nu suntem un post de radio clasic si ca noi facem radioficare. Editorial nu emitem opinii. Noi prezentam fapte.

InfoTrafic nu se implica in campanii electorale si nu difuzeaza mesaje politice. Chiar daca pierdem 10.000 de euro in fiecare moment electoral si avem solicitari peste solicitari, noi pezentam doar informatii vitale pentru clujeni", ne-a explicat Dan Chiuzbaian.

Cat despre cum crede ca va evolua piata radio in viitor, acesta e convins ca nu va disparea daca va exista creativitate, aplecare catre nevoile si dorintele consumatorilor si interactiune cu acestia.

"Radioul nu inseamna doar muzica, el este in principiu o sursa vie de informatii. Din pacate, in virtutea inertiei, el s-a prezentat si este fixat in mentalul colectiv doar ca o sursa unidirectionala de informatii, cu un public care-l asculta mai mult in masina.

Daca directorii de programe si-ar pune problema cum sa-si creasca interactivitatea, sa urmareasca mai mult asteptarile ascultatorului, nu prin sondaje de piata cu delay-ul rezultatelor de 4 saptamani, ci printr-un feed-back acum si aici, cred ca radioul ar intra din nou in gratiile ascultatorilor tineri. Publicul tanar alege social media, site-urile de streaming, pentru ca-i ofera informatia de care are nevoie acum, ii ofera o interactivitate mai bogata decat batranul apel telefonic", a conchis Dan Chiuzbaian.

Nu e usor sa definesti succesul sau sa-l cuprinzi intr-o reteta cu proportii perfecte de sansa, oportunitati si realizari. Exista totusi printre noi acei oameni care au reusit sa transforme o idee nascuta din pasiune si dorinta de mai bine intr-o afacere care nu aduce doar profit, ci si implinire.

Marturie stau povestile pe care le impartasim cu voi, in campania "Au reusit in afaceri".

CONTACTEAZA-NE pe adresa de mail aureusitinafaceri@ziare.com si VOM SCRIE despre pasiunea, perseverenta, curajul care au dus la AFACEREA TA de succes.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#Infotrafic radio strada ta Cluj, #soft radio Dan Chiuzbaian , #afaceri de succes