Felix Tataru, GMP Group: Creativitatea in afaceri te duce la solutii mult mai ieftine - Interviu

Marti, 18 Februarie 2014, ora 17:33
2866 citiri
Felix Tataru, GMP Group: Creativitatea in afaceri te duce la solutii mult mai ieftine - Interviu
Foto: wall-street.ro

Pe 19 februarie, la conferinta Creativitatea in Business, destinata oamenilor de afaceri, ce se va tine la Hotel Ambassador, este invitat si Felix Tataru, de la GMP Group, care va vorbi despre creativitatea aflata in fiecare dintre noi, despre resursele interioare si capacitatea de a debloca barierele din calea ideilor inovatoare.

In afaceri, creativitatea inseamna, cel mai simplu spus, eficienta si economie de bani, crede Felix Tataru, care intr-un interviu pentru Ziare.com, spune care sunt riscurile atunci cand nu te gandesti mereu la pasul urmator. "Se poate, daca cineva se incapataneaza sa nu fie creativ, poate sa nu fie creativ, dar il costa mai mult. Creativitatea te duce la solutii mult mai ieftine, nu mai scumpe", a declarat Felix Tataru.

La ce va ganditi cand vorbiti de creativitate in afaceri?

In primul rand, creativitatea inseamna sa fii liber si sa ai acces la propriile tale resurse interioare, si sa legi punctele la nivel neuronal. Daca e sa translatam chestia asta la nivel de business, eu cred ca toti oamenii sunt facuti de Dumnezeu creativi, numai ca nu toti reusesc sa ridice barierele pe care le au si sa aiba acces la acest potential pe care il au si care este in fiecare dintre noi.

Vorbind de creativitatea in afaceri, in acest mediu concurential dificil, poti sa rezisti fara creativitate? Chioscul de la colt sau multinationala sigura de nisa ei se pot dispensa de creativitate?

Practica ne arata ca se poate, insa costurile sunt foarte mari. Se poate, daca cineva se incapataneaza sa nu fie creativ, poate sa nu fie creativ, dar il costa mai mult. Creativitatea te duce la solutii mult mai ieftine, nu mai scumpe. In momentul in care vii cu o solutie creativa de business, si nu numai de comunicare, de fiecare data asta inseamna "Wow, uite, cum de nu m-am gandit la asta! E si mai ieftin si are si impact mai mare!".

Criza a adus o deprimare in atmosfera generala, probabil si economica, a ultimilor 4 ani. Este terenul perfect pentru afirmarea celor creativi, sau ideile scaparatoare au lipsit?

Intr-adevar, exista o stare de stres. Ma gandesc la faptul ca raspunsul devine simptomatic plecand de la individ la societate. In momentul in care esti stresat, nu poti sa fii creativ si nu ai acces la acele resurse de care spuneam. De aceea trebuie sa gasesti resorturi interioare ca sa deblochezi creativitatea. Cu bani, toata lumea poate. Sa vad cum poti fara bani. La fel a fost si acuma.

Pe timp de viata buna, cu bugete nelimitate, cu o stare de spirit extraordinara, toata lumea poate sa fie creativa. Hai sa vedem cum e in perioade grele. Atunci se vede si taria de caracter si forta interioara de autogenerare si regenerare, pentru ca, intr-adevar, orice criza se lasa cu lovituri si dureri.

Dar ce ati observat in Romania? Cum ati caracteriza peisajul ultimilor 5 ani de criza? Au gasit firmele solutii? Nu le-au gasit?

Vorbind despre Romania, mi se pare ca, in pacate, fiind o societate mai conservatoare, mai orientata catre comunitate, nu catre individ, mai dependenta de trendurile de afara, de faptul ca noi reactionam cand ne ajunge cutitul la os, ca nu avem o anticipare a problemelor, in general vorbind nu s-au gasit solutii creative.

Pot sa spun insa ca, in alte tari si culturi, criza potenteaza creativitatea la maxim. Un exemplu, dupa parerea mea, este Israelul, care este intr-o perpetua criza, in razboi de atata vreme, si cu toate acestea, creativitatea este la maxim. Cele mai mari investitii in cercetare si dezvoltare sunt in Israel, in foarte multe domenii. Asta are legatura cu progresul, cu investitiile in descoperiri noi. Si pot sa mai dau si alte exemple.

Si japonezii sunt asa. Sunt culturi in care criza e vazuta ca o oportunitate. Din fericire, si acum restrang spectrul businessului, exista pe lume antreprenori. Antreprenorii sunt cei care reusesc cel mai usor sa se adapteze, pentru ca spiritul antreprenorial e prezent cel mai adesea in business-urile flexibile, nu foarte mari, nu foarte greoaie, unde inertia e mai mica, si atunci si adaptarea, si jocul de picioare sunt mai rapide. Nu cred ca gresesc cand spun ca in business, creativitatea este apanajul antreprenorilor.

Poate fi pusa si Romania in ierarhia tarilor creative? S-au facut progrese in ultimii 20 de ani?

Sa nu uitam ca avem cateva industrii creative unde Romania este printre primele din lume, si aicea ma refer la IT. Sa nu uitam de softistii din Romania, unde exista enorm de multa creativitate, ceea ce este un lucru extraordinar. Mai este zona arhitecturii, zona designului. Chiar si in zona din care vin eu s-a dovedit, cel putin in regiunea din centrul si estul Europei, ca agentiile de comunicare din Romania au ajuns sa fie o voce respectata.

Dar atentie: industria de comunicare, ca si cea de IT, este destul de impactata de mediul antreprenorial. E o legatura. Sunt foarte multi antreprenori care si-au pornit un business in IT, apoi si-au vandut brandul la supercorporatii internationale. Acolo e vorba de creativitate. Eu cred ca noi, ca popor, suntem fundamental un popor creativ.

Cat reprezinta creativitatea in cadrul unui produs, serviciu, brand? Se poate cuantifica?

Asa cum exista oameni care isi exploateaza creativitatea mai mult, si altii mai putin, asa se intampla si cu brandurile si cu produsele, pentru ca ele se adreseaza oamenilor. Atunci trebuie sa tii cont de cei isi doresc si sunt pregatiti oamenii sa primeasca. Sa nu mai spun ca exista, in cazul multinationalelor, acelasi brand din UK cu o cu totul alta pozitionare in Romania.

Pentru ca te adaptezi oamenilor de aici. Poate ca nu sunt tot atat de deschisi, sau poate ca sunt mult mai deschisi in anumite situatii. De exemplu, romanii sunt foarte deschisi la nou. Noi imbratisam foarte repede lucrurile care vin din strainatate. Comunismul ne-a facut asta.

Evident ca, stiind acest lucru, cei care lanseaza campanii pentru lucruri noi sau deja existente tin cont de acest lucru si atunci creativitatea e pe un teritoriu foarte bun. Dar nu pot sa spun ca exista o reteta de succes in care 30% trebuie sa fie creativitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Felix Tataru creativitate business conferinta, #Felix Tataru creativitate economie business, #Felix Tataru afaceri economie eficienta , #afaceri de succes