O afacere foarte rentabila: ferma de struti. Ai curajul?

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 07:20
54957 citiri
O afacere foarte rentabila: ferma de struti. Ai curajul?
Foto: Bigpicture

Este sigur ca, pentru o afacere rentabila, se cere curaj, pricepere, dar trebuie si capital. Nu poti obtine rapid foarte mult, plecand de la foarte putin. Lucrurile sunt prea serioase, ca sa le tratezi simplist.

In primul rand, iti trebuie "materialul genetic". Dintr-o singura pereche de struti, nu se naste un septel cat ai bate din palme, stiind ca nou-nascutii pot deveni, la randul lor, reproducatori abia dupa 2-3 ani.

Afacerea poate insa demara cu 10 femele si un mascul sau, mai bine, doi. Este de retinut ca strutii accepta poligamia, iar riscul de rivalitate intre ei este minim. Cu 15 femele si cu doi masculi demarezi si mai bine, daca te tin curelele.

In Romania, oscileaza mult preturile la asa ceva, dar, in alte tari din UE, preturile sunt clare: un strut de reproducere se poate obtine, chiar si prin Internet, de la 2.000 de euro in sus.

Deci, numai pentru primii struti, patriarhii viitoarelor generatii ale afacerii tale, trebuie sa ai vreo 30.000 de euro cash.

Capital mai pui si in ceva mijloace fixe, nu multe, dar obligatorii. Cu privire la teren, parerile specialistilor sunt impartite. Multi apreciaza ca strutul este, de felul lui, o pasarea alergatoare si n-ar fi de conceput sa nu zburde pe cel putin un hectar, plantat din abundenta cu iarba, flori si tufaris.

Altii socotesc ca nu merita sa-i facem strutului atatea toane, cand el se poate multumi si cu un tarc bine inchis, unde sa i se serveasca hrana "ca la botul calului".

Se poate asa ceva, dar tot specialistii sunt de parere ca, in asemenea conditii, femela oua mai rar, iar masculul nu-si mai face datoria la fel de prompt, pentru ca, din respectivele oua, sa iasa pui.

Avantajele cresterii strutilor

Puii vor ajunge maturi dupa doi-trei ani, dar abia de atunci incolo trebuie sa mai astepti alti doi-trei ani, pana se fac maturi puii puilor, pana incep sa se reproduca spectaculos si iti vei permite sa comercializezi generatia mai veche.

Una peste alta, abia peste 5-6 ani va incepe valorificarea investitiei din plin. Pana atunci, iti recuperezi o parte din cheltuieli, comercializand ceva din acei pui, care au avut nenorocul sa fie masculi.

Merita sa ai rabdare, pentru ca, odata trecut de aceasta faza, vei simti cum vin in cascada toate avantajele. In primul rand, carnea de strut se valorifica incomparabil mai bine decat chiar cea de vita, fiind dietetica: este saraca in colesterol. Contine grasime 2%, in timp ce carnea de vita poate ajunge chiar si la 15%.

Apoi, nu poti trece cu vederea pielea strutului, pretuita pentru confectionarea posetelor si multor accesorii vestimentare. Putina lume stie ca pielea de strut este mai rezistenta chiar decat cea de elefant.

Foarte pretuite sunt si penele de strut. Le cauta marile case de moda, iar nababii din emirate si alte tari nu numai ca isi impodobesc numeroasele sotii cu asemenea raritati, dar isi pun uneori una chiar si pe propriul turban.

Unde exista avantaje, sunt si riscuri

Primul risc este acela de a avea o rata scazuta de supravietuire a puilor. Una de 50%-65% se considera buna. Unii nici nu ies din gaoace, altii nu se acomodeaza cu mediul si cu mancarea.

Daca te situezi sub 50%, afacerea schioapata. Daca esti la 40%, e ca si ratata. Nu poti preveni dezastrul decat respectand riguros instructiunile din lucrarile de specialitate privind cresterea strutilor.

Al doilea risc este acela de a supralicita afacerea, sacrificand pasarea mai devreme decat a sosit momentul. Strutul se poate comercializa sau sacrifica inca de la varsta de 6 luni, dar nu acesta este scopul in prima perioada a investitiei.

Femelele trebuie pastrate, in orice caz, pentru reproducere, ele vor face investitia prospera, ouale lor sunt viitorul investitiei.

Al treilea risc este sa gresesti alimentatia. Strutul este foarte putin pretentios si prefera sa-si culeaga singur hrana din iarba de pe jos, din tufisuri sau de pe pom, alegandu-si cu grija frunzele sau fructele.

Carne cu 18 euro/kg. Nu la Obor, in UE

Dar strutul nu suporta decat hrana ecologica. Poti sa-i dai graunte, fan sau alte vegetale, numai daca n-au fost tratate chimic. Altfel, risti sa se imbolnaveasca, femelele sa rareasca ouatul, iar masculii sa se uite cam indiferenti la ele.

Indeplinind toate conditiile tehnice "ca la carte" cresterea strutilor poate fi una din cele mai rentabile investitii din cate exista in zootehnie.

Calculul e simplu: un strut matur ajunge la 155 kg, o femela la 135 kg, iar carnea de strut in UE este 18 lei/kg. Daca la asta mai adaugi pielea, penele si chiar o parte din oua, deodata vezi ca a meritat si efortul si rabdarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#ferma struti, #crestere struti, #afaceri zootehnie , #afaceri de succes