Tinerii din tarile emergente, viitorul economiei mondiale

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 09:15
3519 citiri
Tinerii din tarile emergente, viitorul economiei mondiale
Foto: business.outlookindia.com

Faptul ca tarile emergente vor intineri pe masura ce lumea bogata va imbatrani nu este o noutate. Potrivit studiilor demografice, in 2020, varsta medie din India va fi de 28 de ani, in timp ce in SUA va fi de 38, in vestul Europei va fi de 45, iar in Japonia, de 49 de ani.

Acest lucru se va vedea si in economie datorita culturii antreprenoriale pe care tinerii o promoveaza, tendinta lor de a schimba ordinea stabilita de cei in varsta fiind acum amplificata de schimbarile care se produc in economiile emergente, scrie The Economist.

Primul factor care vine in ajutorul tinerilor antreprenori este revolutia informatica si tehnologica. Analistii estimeaza ca sunt deja 610 milioane de utilizatori de Internet in Brazilia, Rusia, India, China si Indonezia, iar numarul lor se va dubla pana in 2015.

Mai mult, acestia ii depasesc deja pe cei din Occident deoarece folosesc mai mult telefoanele mobile pentru a intra pe Internet in locul PC-urilor. Asta ofera antreprenorilor un avantaj urias deroarece isi pot contrui afacerile cu ajutorul noilor tehnologii in timp ce companiile din occident sunt legate de sistemele informatice invechite pe care le-au mostenit.

Al doilea factor este revolutia antreprenoriala care are loc. Institutii globale precum Banca Mondiala si Forumul Economic International au ajutat si ele la popularizarea antreprenorialismului. Forumul chiar l-a nominalizat drept cel mai tanar lider pe Suhas Gopinath, un tanar de 24 de ani din India care conduce o companie IT cu birouri in 11 tari.

Marile corparatii au incurajat tendinta, Microsoft ajuntand micile afaceri si ONG-urile sa isi imbunatateasca infrastructura informatica, in timp ce Goldman Sachs ofera 100 milioane de dolari femeilor de afaceri din tarile emergente.

Dar pe langa sprijinul extern, tinerii antreprenori sunt ajutati si de schimbarile interne. Succesul unor afaceri mici precum Infosys din India, Globant din Argentina, si SOFTtribe din Ghana au avut un efect dramatic asupra modului de gandire din regiune. Aceste companii au demonstrat ca tinerii antreprenori pot avea un succes urias.

Cei sapte fondatori ai Infosys aveau sub 30 de ani cand au pus pe picioare compania si au contribuit inclusiv la aparitia unei categorii de oameni cu suficiente resurse financiare care-si permiteau sa riste si sa deschide noi afaceri. Din aceasta categorie fac parte parinti care au castigat bani cu ajutorul Infosys si tineri care au decis sa faca ceva pe cont propriu dupa cativa ani petrecuti intr-o corporatie.

Occidentalii ii admira si se tem de ei

GLOBALS este una dintre companiile IT din India cu cea mai mare viteza de dezvoltare pe care occidentalii o admira dar, de care se si tem. Creeata in anul 2000, ea are deja birouri in 11 tari si clienti in toata lumea. Presedintele si Directorul Executiv, Suhas Gopinath, cel pe care forumul economic l-a numit cel mai tanar lider care are doar 24 de ani la fel ca majoritatea angajatilor sai.

Gopinath este simbolul revolutiei in afaceri. Mediul de afaceri din tarile emergente a fost pana acum obsedat de intelepciunea varstnicilor, in timp ce tinerii din aceste tari erau obsedati de siguranta locului de munca, salarii mari, si companii multinationale. Aceste lucru se schimba, insa, rapid.

Nandan Milekani, unul dintre fondatorii Infosys, sustine ca intalneste lideri tineri si exceptionali peste tot unde merge in India. Vivek Wadhwa, un academician american care studiaza antreprenoriatul spune ca este asaltat de invitatii la intalniri de fiecare data cand viziteaza o tara din lumea emergenta. Intr-o calatorie recenta la New Delhi, el s-a intalnit cu 120 de antreprenori aflati la inceput de drum si va discuta cu tot atatia intr-o calatorie la Beijing.

Urmatorul Facebook nu va fi creat de bosorogii din SUA sau Europa

Acesti antreprenori tineri au inceput deja sa formeze o piata a jocurilor video pentru telefoane mobile si karaoke online. Ei si-au demonstrat si o abilitate impresionanta de a identifica lipsurile altor piete.

In urma cu trei ani Bright Simons un tanar din Ghana a avut o idee ingenioasa de a rezolva problema medicamentelor contrafacute. El le-a cerut producatorilor de medicamente sa isi eticheteze produsele cu un cod de bara unic, pe care consumatorii l-il trimeteau cu ajutorul telefonului mobil pentru a se asigura ca este autentic.

Un alt exemplu este cel al lui Kamal Quadir care a renuntat la o cariera pe Wall Street pentru a infiinta Cell Bazaar, care le ofera celor 20 de milioane de abonati ai unui operator de telefonie mobila din Bangladesh o piata virtuala unde sa-si vanda absolut orice, inclusiv un sac de cartofi.

Nu toate tarile emergente se bucura de acelasi de succes cand vine vorba de antreprenorii tineri. China, motorul lumii emergente, imbatraneste rapid din cauza politicii unicului copil. Se estimeaza ca pana in 2020, varsta medie a chinezilor va fi de 37 de ani, aproape la fel de inaintata ca cea a americanilor.

De asemenea, tinerii antreprenori, inca intalnesc multe obstacole in multe parti ale lumii. Pasiunea nigerienilor pentru fraude electronice a impiedicat dezvoltarea afecerilor online legale, iar Paypal nici macar nu accepta plati facute de pe un IP din Nigeria.

Si in America Latina majoritatea antreprenorilor tineri sunt nevoiti sa ramana intr-o economie neoficiala in care inovatia este rara iar capitalul greu de gasit. Energia antreprenoriala se indreapta in general spre est, iar faptul ca multe companii din vest au incetat sa mai angajaze tineri din cauza crizei nu face decat sa accelereze aceasta mutare.

Daca Facebook este acum compania cu cea mai mare viteza de dezvoltare din lume este posibil ca urmatorul Facebook sa fie creeat de tinerii din India sau din Indonezia si nu de catre cei de varsta mijlocie din America sau de bosorogii din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#antreprenori tineri, #antreprenori Asia, #antreprenori India, #antreprenori tarile emergente, #tineri tarile emergente , #afaceri de succes
Comentarii
Poza Misu_C
Misu_C
rank 5
Acum imi intelegeti disperarea de bosorog, altul decat toti ceilalti bosorogi din Romania?
Poza Grasul
Grasul
rank 5
"urmatorul Facebook sa fie creeat de tinerii din India sau din Indonezia si nu de catre cei de varsta mijlocie din America sau de bosorogii din Europa"