Criza se arata pentru unii muma si pentru altii ciuma

Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 08:41
2469 citiri
Criza se arata pentru unii muma si pentru altii ciuma

In ciuda crizei datoriilor si recesiunii din 2012, piata globala a bunurilor de lux a crescut in acest an cu 10%.

Cele mai solicitate articole din aceasta categorie sunt bijuteriile, masinile scumpe si vinurile, pentru care s-au cheltuit anul trecut, pe intreg globul, 750 miliarde de euro - informeaza portalul capital.bg, citand surse germane.

Aceleasi surse arata ca numai in buticurile din Paris si din principalele orase franceze au fost cheltuite 7 miliarde de euro.

Destinatia celor mai scumpe vinuri

Pe locurile urmatoare, se situeaza Italia si Germania, unde ponderea produselor de lux este ocupata de accesorii: posete scumpe, ceasuri, bijuterii si pantofi. Valoarea lor se cifreaza la 4,8 miliarde de euro.

Cei mai de seama cumparatori ai articolelor de lux din lume sunt chinezii, urmati de rusi. Si unii, si altii au cheltuit sume enorme pentru articole de vestimentatie feminina si accesorii, dar si pentru achizitionarea celor mai scumpe masini, chiar daca piata acestora evolueaza mai lent.

In ce priveste zona spre care se indreapta chinezii pentru a-si face cumparaturile, in anul 2012 s-a situat pe primul loc Japonia. Explicatia se gaseste atat pe considerente geografice, cat si pe cele privind calitatea produselor, foarte apreciate de clientii chinezi.

In mod neasteptat, China devine o piata din ce in ce mai importanta si pentru producatorii de vinuri scumpe, sector in care a inregistrat o crestere de 12%, cu tranzactii care au atins 51 miliarde de euro. In aceasta categorie, ponderea sampaniei este de 30%.

Specialistii apreciaza ca, in urmatorii 5-10 ani, China va deveni principalul debuseu al producatorilor de vinuri scumpe din lume.

China si Rusia se scalda in lux

Ar fi greu de estimat toate cauzele care determina cresterile globale la vanzarea produselor de lux, in timp ce majoritatea articolelor comune inregistreaza scaderi, uneori chiar dramatice. Cateva din ele sunt totusi usor de identificat.

Una este aceea ca, in numeroase tari, reglementarile scutesc de anumite impozite patronii care afecteaza o parte din beneficiul firmelor cu asa zisele "cheltuieli de protocol". In contul respectivului protocol, ei isi permit cheltuieli in interesul propriu, al familiilor si - de ce nu - al amantelor. Cand banii sunt ai firmei, nu-i greu sa te joci cu ei.

Cumpararea masinilor in sistem leasing, inscrise pe firma dar folosite in interes personal, este o incurajare clara a achizitionarii unor automobile de lux, platite esalonat din beneficiile societatilor, dar a caror destinatie reala nu o poate controla niciun organism fiscal.

Nu putem scapa din vedere nici faptul ca cele mai exorbitante cheltuieli privind achizitiile produselor de lux se localizeaza in Asia si in Rusia, adica acolo unde coruptia este mai in elementul ei.

Numitorul comun al tuturor coruptilor este acela ca n-au interesul sa-si pastreze sumele depozitate in banci, unde pot fi usor depistate de organele judiciare. Daca sunt cheltuite rapid, urma lor se pierde, iar posesorul ramane cu avantajul ca si-a si servit prietenii, partenerii, familia sau ca s-a simtit bine el personal.

Vinul, o cheltuiala care nu lasa urme

Asa se explica extraordinarul debuseu al vinurilor de lux, intr-o perioada cand traim vremuri neclare, dar se prevestesc altele si mai grele. In mod rational s-ar cuveni mai curand sa capitalizezi decat sa cheltuiesti, dar nu faci asa ceva daca te temi de explicatii.

Mai trebuie remarcat si faptul ca o buna parte din cheltuielile inregistrate pentru bunuri de lux se localizeaza in Germania, Franta si Italia. Nu pare ca aceste tari sa fie bantuite de propriii lor imbogatiti, care-si imprastie averea in nestire.

Germanii sunt de felul lor chibzuiti, iar italienii si francezii au motive sa fie ingrijorati de viitorul economic. Este mai de crezut ca dinamica ascendenta a comertului cu articole de lux din aceste tari se datoreaza unor straini veniti sa-si satisfaca vanitatea in Europa.

Toate cele trei tari atrag turistii, inclusiv rusi, chinezi si alti oameni cu bani, dornici sa-i cheltuiasca si chiar sa scape de ei. Acestia sunt bineveniti intr-o Europa vlaguita de criza, careia ii prinde bine orice incasare.

Dar daca se intampla cumva ca luxul exorbitant sa si-l permita chiar europenii insisi, jucandu-se cu micile "cheltuieli de protocol", cu leasingul sau cultivand marea coruptie la ei acasa, atunci inseamna ca Europa are o problema serioasa. Nici n-ar putea iesi din criza, decat rezovand-o mai intai pe asta.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#criza bunuri de lux, #piata articole de lux, #afaceri lux China Rusia , #afaceri de succes