Cultivatorul de cartofi devenit multimilionar

Duminica, 14 Februarie 2016, ora 07:08
10538 citiri
Cultivatorul de cartofi devenit multimilionar
Foto: Facebook/Chase Vodka

La 32 de ani, viitorul i se arata intunecat lui William Chase, un fermier din Herefordshire, Anglia, insa avea sa devina multimilionar inainte sa implineasca 48 de ani.

In drumul sau spre succes a creat brandul de chipsuri Tyrrells si a castigat o notabila batalie cu gigantul Tesco, noteaza BBC.

Fiul unor cultivatori de cartofi din apropiere de orasul Leominster din Herefordshire, Chase a cumparat ferma familiei sale pe cand avea 20 de ani, dupa ce a reusit sa obtina un imprumut bancar de 200.000 de lire sterline.

Cum pretul cartofilor poate urca si cobori brusc, afacerea a avut la randul ei suisuri si coborasuri in urmatorii 12 ani. Insa ploile torentiale din 1992 i-au compromis cultura de cartofi, iar afacerea sa a dat faliment.

Descurajat, Chase a plecat in Australia, dar s-a intors in Herefordshire dupa cateva luni. A reusit sa obtina un imprumut pentru a rascumpara ferma.

Reintrat in afaceri, a inceput sa il deranjeze din ce in ce mai tare faptul ca supermarketurile respingeau cartofii care nu erau "perfecti" in ceea ce priveste aspectul, adica o mare parte din cantitatea trimisa.

Un moment de cotitura a avut loc in 2002, cand a aflat ca acestia erau cumparati de producatorul american de chipsuri Kettle. Fara experienta sau cunostinte in domeniul productiei de chipsuri, Chase s-a hotarat sa lanseze propriul brand.

A vrut sa mearga in fabricile din Marea Britanie pentru a se familiariza cu procesul de productie dar, pentru ca a fost refuzat, a plecat in SUA, unde a vizitat mai multe fabrici din Pennsylvania si Colorado.

Reintors acasa, a inceput sa produca chiar la ferma familiei chipsurile care au primit numele proprietatii, Tyrrells. Afacerea s-a dezvoltat rapid, ajungand sa aiba un profit net de 35%.

In razboi cu Tesco, cel mai mare lant de supermarketuri britanic

Deranjat de presiunile facute de Tesco asupra fermierilor pentru ca acestia sa scada preturile, Chase a refuzat sa isi vanda produsul in cel mai mare lant de supermarketuri din Marea Britanie.

Cu toate acestea, vanzarile au continuat sa creasca in anii urmatori, cifra de afaceri anuala urcand la 14 milioane de lire sterline (18 milioane de euro). Pentru a extinde afacerea, Chase a luat un nou imprumut, acceptand conditia bancii de a angaja o echipa de management care sa il ajute sa administreze Tyrrells.

Obisnuit sa se implice activ in toate aspectele afacerii sale, Chase devenea nemultumit de directia in care se indrepta aceasta.

"Angajam oameni din mediul corporativ care aranjau intalniri dupa intalniri", povesteste el.

In 2008 a decis sa vanda Tyrrells pentru aproape 40 de milioane de lire (52 de milioane de euro).

Acum face votca din cartofii cultivati de el

Dornic sa se imbarce intr-o noua aventura de afaceri, dar si ca urmare a faptului ca noii proprietari ai Tyrrells au decis sa cumpere materia prima pentru chipsuri din alta parte, lui Chase i-a venit ideea sa isi transforme cartofii in votca.

Cum banii nu mai erau o problema, a cumparat un sistem de distlilare si astfel s-a nascut Chase Vodka, care se vinde cu 35 de lire (45 de euro) sticla. Chase, care produce in prezent votca, gin si whisky, vinde aproximativ 10.000 de sticle pe saptamana.

Activitatea nu este la fel de profitabila ca vanzarea de chipsuri, admite el, insa pasiunea are un rol important. Concentrandu-se in special asupra exporturilor, calatoreste in intreaga lume.

William Chase intelege foarte bine importanta publicitatii pozitive si a unei povesti bine spuse pentru reusita unei afaceri.

"Trebuie sa le spui oamenilor povestea ta daca vrei sa iti contruiesti brandul. Insa trebuie sa fie bazata pe fapte reale daca vrei sa ai succes", conchide Chase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#afacere producator cartofi, #afacere votca , #afaceri de succes
Comentarii