Noua formare profesionala de Life Coach NLP

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 13:00
1599 citiri
Noua formare profesionala de Life Coach NLP

Introducerea in COR a profesiei de "specialist in activitati de coaching" a deschis calea reglementarii formarilor din acest domeniu. Prin aducerea numarului de ore de formare directa si al celui de ore de practica la nivelul international (propus de International Coach Federation - ICF), se asigura calitatea adecvata a cursurilor si, ulterior, a practicari profesiei de coach.

Curricula propusa de Competent Consulting asigura dezvoltarea optima a abilitatilor, cunostintelor si experientei cursantilor, prin combinarea a trei directii:

 • dezvoltare si optimizare personala, menita sa asigure echilibrul si armonia
 • interioara necesara practicarii coachingului,
 • dezvoltarea de abilitati de interactiune multi-nivel, ce permit abordarea oricarui tip de obiectiv sau provocare din viata clientilor,
 • acumularea unor cunostinte specializate referitoare la modul in care perceptiile, motivatiile si resursele clientilor interactioneaza pentru a le permite realizarea schimbarilor necesare si implinirea dorintelor.

Toate acestea se realizeaza prin patru etape de formare, ce incep cu cursul de Practitioner NLP, ce va debuta pe data de 27 septembrie 2013, la U Business Center.

Ce este Life Coachingul NLP?

Life coachingul poate fi definit drept cea mai eficienta modalitate de maximizare a exprimarii talentelor si potentialului propriu, precum si de optimizare a tuturor domeniilor vietii personale si profesionale. Prin relatia dintre un client si specialistul atent format:

 • se identifica diferenta dintre cum ar putea fi viata clientului si cum este in prezent,

 • se identifica si depasesc convingerile limitatoare si emotiile neadecvate care mentin aceasta situatie,

 • se identifica si valorifica toate talentele, abilitatile, cunostintele si experientele constructive ale clientului,

 • se concep si pun in practica actiuni concrete, eficiente, menite sa produca schimbari semnificative,

 • se dezvolta capacitatea clientului de a folosi autonom cele invatate, descoperite si schimbate in procesul de coaching, pentru a putea ulterior sa repete aceleasi performante si fara ajutorul coachului.

Life Coachingul NLP este un proces:

 • orientat spre solutii,

 • bazat pe un concept de dezvoltare personala, in locul celui de "reparare" folosit in psihoterapie sau consiliere,

 • de scurta durata, putand produce schimbari majore chiar si intr-o singura sesiune,

 • integral, deoarece abordeaza echilibrat aspectele corporale, emotionale, mentale si spirituale,

 • cu eficienta demonstrata de cei peste 35 de ani de practicare a sa la nivel mondial.

Pe ce se bazeaza Life Coachingul NLP?

Exista doua tipuri principale de contracte de Life coaching NLP:

1. Coachingul orientat spre facilitarea atingerii obiectivelor concrete se bazeaza, in principal, pe functia constiintei de a detecta si gestiona diferentele dintre dorinte si realitate, dintre asteptarile referitoare la satisfactia pe care clientul o poate obtine prin indeplinirea obiectivelor sale si atingerea nivelului de performanta dorit. Fiecare sesiune se concretizeaza intr-un plan de actiune, pe care clientul il pune in aplicare, iar apoi discuta cu coachul rezultatele obtinute, pentru a face corectiile necesare sau a trece la urmatoarea etapa de actiune. Invatarea si schimbarea provin in principal din actiunile concrete ale clientului, bazandu-se pe feedbackul dat de realitatea sa exterioara.

2. Coachingul orientat spre dezvoltarea personala se bazeaza, in principal, pe functia de auto-observare a constiintei, care permite identificarea diferentelor dintre potential si actual, dintre linia innascuta de desfasurare a propriei vieti si realitatea de aici si acum (interioara si exterioara). Coachul faciliteaza constientizarea unor elemente ignorate, respinse sau pur si simplu neaccesate inca din potentialul clientului, care determina sau intretin astfel de diferente. Procesele de auto-observare sunt continuate de client si intre sesiuni, pentru a permite obtinerea de informatii si din ceea ce nu merge, nu doar din strategiile de succes. Invatarea si schimbarea sunt generate de informatii si abilitati emergente, pana atunci necunoscute clientului, ce sunt integrate si sporesc autenticitatea trairilor si actiunilor sale.

Cine poate beneficia de Life Coaching NLP?

La primul tip de coaching fac apel clientii care stiu deja ce anume isi doresc, la cel de-al doilea tip vin clientii care considera ca pot avea parte de alt tip de viata decat pana atunci, dar le este greu sa-l defineasca de la bun inceput.

Procesul de coaching necesita in primul caz doar cateva (1-5) sedinte, extinse pe perioada necesara atingerii obiectivului ales. In schimb, durata procesului de coaching ce vizeaza dezvoltarea personala este mai lunga. Obiectivul general, de maturizare emotionala si comportamentala si creare a mecanismele prin care ulterior clientul isi poate continua independent dezvoltarea personala, este atins de obicei in 6 luni - 2 ani, fara a fi insa nevoie de sedinte periodice in tot acest interval.

Ce face un Life Coach NLP?

Un coach care actioneaza pentru depasirea provocarilor actuale seamana cu un antrenor sportiv, care faciliteaza obtinerea performantelor dorite, bazandu-se mai ales pe talentele si motivatiile deja cunoscute ale clientului sau. Obiectivele cu care opereaza sunt concrete, adesea cantitative si puternic ancorate in realitatea exterioara:

 • obtinerea slujbei sau carierei dorite de client,
 • asigurarea fondurilor necesare pentru sustinerea stilului sau de viata,
 • optimizarea relatiei de cuplu ori a celei cu copii,
 • regasirea si eventual imbunatatirea starii de bine (wellness) si sanatate,
 • asigurarea timpului si resurselor necesare pentru alte surse de satisfactie (hobbyuri, prieteni, implicare sociala etc.).

Un Life coach orientat spre dezvoltarea personala seamana mai degraba cu un initiator din templele antice, ori Socrate asa cum este descris in dialogurile platonice. Telul sau nu este schimbarea directa a realitatii exterioare, ci clarificarea relatiei pe care clientul o stabileste intre viata sa actuala si potentialul sau. Obiectivele cu care lucreaza sunt subiective, calitative si egal distribuite intre realitatea exterioara si trairile interioare. Daca este sa luam ca exemplu aceleasi domenii ca mai sus, un astfel de Life coach se va concentra pe:

 • elucidarea relatiei cu munca si cu grupurile de oameni ce se dedica aceluiasi tel, precum si gasirea talentelor si competentelor ignorate sau minimalizate de catre client,

 • definirea propriei notiuni legate de bogatie, abundenta, viata implinita din punct de vedere material,

 • definirea propriei conceptii referitoare la masculinitate/feminitate, sexualitate, procreare si relatia cu copiii, precum si activarea abilitatilor si competentelor ignorate sau minimalizate de catre client,

 • asumarea propriului corp si optimizarea capacitatii de detectare si interpretare a semnalelor de la acesta, astfel incat clientul sa poata interpreta adecvat eventualele simptome si sa actioneze adecvat,

 • definirea unui rol, a unei misiuni in relatia cu societatea si activarea resurselor necesare implinirii lor.

Cum pot deveni Life Coach NLP?

Master Coach Trainerul Daniel Bichis a conceput si sustine singurul curs romanesc de Life Coaching NLP. Acesta are patru etape:

 • doua tinand de formarea ca Practitioner NLP si Master Practitioner NLP, in cadrul carora se realizeaza si procesul de armonizare interioara si dezvoltare personala absolut necesar pentru practicarea cu succes a coachingului,

 • cursul de Associated Coach NLP, ce ofera cadrul pentru insusirea si exersarea celor 11 competente de coaching definite de ICF si care servesc ca baza si pentru certificarea oferita de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale din Romania; absolventii acestui curs pot obtine si certificarea ACC de la ICF, prin metoda portofoliului;

 • cursul de Professional Coach NLP, care ofera absolventilor cadrul pentru definirea unei nise de piata proprii si a solutiilor de coaching oferite viitorilor clienti, precum si dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale absolut necesare pentru practicarea cu succes a profesiei pentru care s-au pregatit; in plus, absolventii isi completeaza numarul de ore de formare specifice de coaching si de supervizare necesare pentru a obtine si certificarea PCC de la ICF, prin metoda portofoliului.

Absolventii obtin certificare internationala din partea ICI (International Association of Coaching Institutes) si SNLP (Society of NLP, Richard Bandler), recunoscute de Asociatia Romana pentru Coaching. De asemenea, prin acumularea numarului de ore de practica cu clienti platitori, pot obtine certificarea din partea ICF (International Coach Federation) prin metoda portofoliului.

Primul pas este inscrierea la cursul de Practitioner NLP, care incepe pe data de 27 septembrie 2013 la sala Jad a U Business Center din Bucuresti.

In felul acesta, puteti beneficia de cea mai sigura, completa si aprofundata cale de obtinere a certificarilor necesare practicarii unei meserii in plina ascensiune - Life Coachingul NLP. Iar astfel puteti trai viata pe care v-o doriti si puteti contribui la fericirea si implinirea potentialului viitorilor clienti!

Despre COMPETENT CONSULTING SRL

Competent Consulting ofera consultanta si training in domeniul dezvoltarii personale si organizationale, folosind cele mai noi descoperiri din NLP si inteligenta emotionala pentru a asigura clientilor sai avantaje asupra competitorilor si obtinerea de efecte economice notabile prin investitii minime. Deviza companiei este: Succesul dumneavoastra este profesia noastra!

Citeste si:
Prima reacție a Administrației Prezidențiale în scandalul plagiatului premierului: "Președintele își menține poziția reiterată"
Prima reacție a Administrației Prezidențiale în scandalul plagiatului premierului: "Președintele își menține poziția reiterată"
Angajații Administrației Prezidențiale au răspuns punctual unor cereri privitoare la scandalul plagiatului premierului Ciucă. Cu alte cuvinte, președintele n-a formulat un punct de vedere...
Orban susține că Iohannis ar trebui să-i ceară demisia lui Ciucă, în urma acuzațiilor de plagiat, dacă acesta nu demisionează de bună voie
Orban susține că Iohannis ar trebui să-i ceară demisia lui Ciucă, în urma acuzațiilor de plagiat, dacă acesta nu demisionează de bună voie
Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a declarat că, în cazul în care Nicolae Ciucă nu demisionează benevol din funcţia de premier, în urma acuzaţiei de plagiat, atunci preşedintele...