Patru produse faimoase cu o menire initiala complet diferita

Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 18:01
6786 citiri
Patru produse faimoase cu o menire initiala complet diferita
Foto: Wikipedia

Multe produse si branduri faimoase au fost create initial in scopuri foarte diferite de cele pentru care sunt cunoscute astazi in intreaga lume. De la bauturi racoritoare la jucarii, unele s-au transformat dupa imprejurari, in timp ce altele au renascut din joaca sau in urma unui moment de inspiratie.

Coca-Cola a fost creata pentru vindecarea dependentei de morfina

Populara bautura a fost inventata in 1886 de farmacistul John Pemberton din Atlanta. Pemberton a luptat in Razboiului Civil, in armata confederata, si a fost grav ranit in batalia de la Columbus, Georgia. Dupa razboi, a ajuns dependent de morfina. Folosindu-si cunostintele din domeniul farmaceutic, Pemberton s-a hotarat sa creeze propriul sau leac pentru vindecarea dependentei, scrie Business Insider.

Foto: Twitter/Coca-Cola

In 1884, dupa modelul unei bauturi populare in epoca, a aparut French Wine Coca, care continea vin, frunze de coca, ingredient din care se face cocaina, si nuci de cola, care contin cofeina. Bautura era comercializata ca leac bun la toate. In contextul inaspririi legislatiei privind alcoolul, inainte de Prohibitie, Pemberton a eliminat vinul din reteta. S-a nascut astfel, in 1886, Coca-Cola. Bautura a continut cocaina pana la inceputul secoului al XX-lea.

Pemberton nu a scapat niciodata de dependenta de morfina si a murit de cancer la stomac in 1888, falit.

Slinky si-a inceput cariera in ingineria navala

Inainte sa devina una dintre cele mai populare jucarii din toate timpurile, era doar un instrument folosit pentru stabilizarea navelor maritime, asezat pe un raft din biroul inginerului naval Richard James, noteaza AdWeek.

Foto: Flickr/Claire Bell

Arcul in spirala colorat ca un curcubeu, "slinky", cum a fost numit de sotia lui James, si-a inceput drumul spre celebritate dupa ce a cazut din greseala pe podea, si a inceput sa "mearga" prin biroul inginerului.

James si sotia au prezentat pentru prima data jucaria unei adunari de oameni la magazinul Gimbels din Philadelphia, in 1945. Demonstratia a fost incununata de succes si cei doi soti au epuizat stocul initial de 400 de bucati, vandute cu 1 dolar fiecare, in doar 90 de minute.

Peste 100 de milioane de bucati au fost vandute in urmatorii zece ani.

Frisbie, o umila farfurie pentru placinte

William Russell Frisbie a cumparat o patiserie in Bridgeport, Connecticut, pe care a redenumit-o Compania Frisbie Pie. Dupa ce Frisbie a murit in 1903, afacerea a fost preluata si dezvoltata de fiul sau, Joseph. Pana in 1956, compania a ajuns sa produca 80.000 de placinte pe zi, noteaza England Historical Society.

Placintele erau vandute in farfurii subtiri din metal. Printre clienti se aflau si studenti de la Yale care, prin anii 1920, au inceput sa arunce farfuriile prin campus. Activitatea s-a raspandit si in alte campusuri si a inceput sa fie cunoscuta ca "aruncatul frisbee-ului".

Foto: Wikipedia

Intre 1949 si 1959, cel putin sase companii, printre care si Wham-O, produceau si vindeau discuri de plastic "zburatoare", sub diverse denumiri. Pentru ca studentii se incapatanau sa le spuna "frisbee-uri", Wham-O si-a redenumit discul "frisbee" in 1958, in acelasi an in care compania Frisbee Pie isi inceta activitatea. De atunci, au fost vandute peste 100 de milioane de frisbee-uri.

Post-it-ul nu trebuia sa se dezlipeasca

Biletele colorate cu margine adeziva nu au fost destinate sa fie un produs de papetarie. De fapt, post-it-urile au ajuns pe piata dupa 12 ani de la dezvoltarea tehnologiei din spatele produsului.

Povestea lor incepe in 1968, cand Spencer Silver, care lucra ca chimist pentru compania 3M din Minnesota, incerca sa dezvolte o formula mai puternica de adeziv, scrie CNN. Rezultatul a fost exact opusul: o substanta care se dezlipea cu usurinta si care isi pastra adezivitatea.

Foto: Flickr/EricaJoy

Ani de zile, Silver a incercat sa gaseasca un mod in care sa foloseasca inventia. Inspiratia a venit de abia in 1974. Unul dintre colegii sai de la 3M canta in corul bisericii si avea nevoie de un semn de carte care sa nu alunece si, in acelasi timp, sa nu afecteze paginile cartii. Post-it-ul s-a dovedit perfect. Curand, a devenit un nou mijloc de comunicare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#idei afaceri, #afaceri succes, #coca cola , #afaceri de succes