Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Povestea unei afaceri infloritoare: Repara telefoane in dormitorul sau, iar astazi are un parteneriat cu Google

Sambata, 17 Decembrie 2016, ora 16:31
14397 citiri
Povestea unei afaceri infloritoare: Repara telefoane in dormitorul sau, iar astazi are un parteneriat cu Google
Foto: uBreakiFix

Justin Wetherill este cofondatorul uBreakiFix, un serviciu pentru repararea telefoanelor mobile lansat in 2009 din dormitorul sau din Orlando, Florida, si transformat intre timp intr-o afacere de milioane de dolari.

Wetherill lucra in domeniul contabilitatii de sase luni, cand a decis ca nu i se potriveste. A inceput apoi sa faca design de baze de date. Insa atat el, cat si prietenul sau David Reiff, care lucra pe baza unui contract de internship la compania de aeronautica Lockheed Martin si cu care avea sa infiinteze mai tarziu uBreakiFix, si-au dat seama ca nu ii doresc sa lucreze intr-un birou miniscul pentru tot restul vietii, scrie Forbes.

Cei doi au avut si alte initiative antreprenoriale inainte de uBreakiFix: au vandut online tricouri personalizate, iar mai apoi calculatoare pentru jocuri, dar fara prea mult succes.

Asa cum se intampla de multe ori, marea idee s-a nascut dintr-un accident. Neatent, Wetherill si-a scapat smartphone-ul, un iPhone-ul 3G, pe trotuar. Pentru a-i repara ecranul facut tandari, cei de la Apple Store i-au cerut 200 de dolari, ceea ce lui Wetherill i s-a parut prea mult.

Asa ca s-a dus acasa, a cautat pe internet componentele de care avea nevoie si a decis sa isi repare singur telefonul. In final, l-a stricat si mai rau, dar acest lucru nu l-a descurajat. A cumparat mai multe telefoane defecte de pe eBay si a inceput sa se perfectioneze intr-o noua meserie.

Impreuna cu Reiff, a lansat un serviciu online de reparatii. Clientul trimitea telefonul prin posta, cei doi il reparau si i-l trimiteau inapoi, totul pentru 80 de dolari.

Reparau intre sase si zece telefoane pe seara in dormitorul lui Wetherill. Pentru a face fata comenzilor, Wetherill si-a angajat colegul de camera sa ii ajute. Apoi, si-au mutat afacerea intr-un restaurant. Curand au realizat ca oamenii vor sa isi primeasca telefonul cat mai repede posibil, asa ca si-au deschis primul magazin. Au ales o zona mai putin atractiva a orasului, pentru a plati o chirie mai mica.

Afacerea a inflorit chiar si asa, aproape fara niciun fel de promovare. Au avut venituri de 18.000 de dolari in prima luna, de 28.000 de dolari in a doua, iar in a treia luna Wetherill a renuntat la jobul sau de pana atunci. In doar trei ani, compania a deschis 47 de magazine, iar veniturile au urcat la 27 de milioane de dolari.

In 2012, Wetherill a tranformat afacerea intr-o franciza. In prezent, exista 262 de magazine uBreakiFix in 25 de state din SUA, dar si in Canada si in Trinidad si Tobago si se asteapta ca vanzarile totale sa ajunga la 98 de milioane de dolari in acest an.

Wetherill castiga in prezent 150.000 de dolari pe an si spune ca profitul este investit in continuare inapoi in afacere.

De curand, au incheiat un parteneriat cu Google pentru a oferi servicii de reparatii pentru noul sau telefon, Pixel.

Cel mai dificil lucru legat de construirea businessului?

"Cu siguranta, transmiterea viziunii catre toti cei din companie pe masura ce crestem. Vrem sa fim un nume de referinta in reparatiile de electronice. Reparam in prezent orice cu un buton de pornire: telefoane, tablete, calculatoare, console de jocuri, drone, hoverboard-uri, aspiratoare", spune Wetherill, care are in prezent 29 de ani.

Odata a reparat un telefon scapat intr-o friteuza la McDonald's, pe cand lucra inca in apartamentul sau.

"Suntem capabili de mult mai mult acum", mai spune Wetherill.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#afacere reparatii telefon, #service smartphone, #reparare ecran spart , #afaceri de succes