"Afaceri" electorale în detrimentul Bucureștiului. Hat-trick Nicușor Dan

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Luni, 04 Noiembrie 2024, ora 10:29
6616 citiri

Deși la prima vedere nu pare, acest articol are profunde conotații de business. Campania electorală a personajelor menționate mai jos afectează activitatea mediului privat. Fără să concureze la funcția de președinte de țară, actualul edil al Capitalei și-a adjudecat deja titlul de câștigător, înainte de primul tur. La al doilea nici nu mai contează cine iese președinte, pentru că Nicușor Dan a învins, fără să concureze. Pierde în continuare Bucureștiul și o să explic de ce...

Pentru cei care nu cunosc expresia din titlu dau mai jos definiția:

„HAT-TRICK s.n. (Sport) Performanță a unui jucător de fotbal care înscrie trei goluri în același meci. [Pron. het-tric. / < engl. hat-trick – trucul pălăriei, figura jonglerului care prinde trei bile în pălărie].”

În opinia mea, alesul bucureștenilor a dat trei goluri candidaților „de dreapta”, respectiv ai PNL, USR și Forța Dreptei. Altfel spus, ca să folosim și „trucul pălăriei”, edilul Bucureștiului a primit trei bile albe de îndată ce a făcut un fel de licitație electorală cu cine îi îndeplinește mai repede dorințele pentru București. Mai ceva ca în bancul cu „peștișorul de aur”, așa ceva numai pe malurile Dâmboviței se putea întâmpla. Un independent fără nicio performanță notabilă în ultimii 4 ani, a ajuns să fie licitat de 3 șefi de partide, doi foști prim-miniștri și un primar de orășel din provincie. Totul, pentru a ciupi cât mai multe voturi de la fanii edilului.

Relația celor 3 candidați „de dreapta” cu electoratul, via Nicușor Dan, mi se pare - de departe - cea mai umilă strategie de a capta voturile bucureștenilor. Să spui că cei trei „mușchetari” reprezintă interesele antreprenorilor, a freelancerilor sau a oamenilor independenți cu profesii liberale, care nu depind de bugetul statului, mi se pare o jignire adusă inteligenței acestora. Iată de ce:

  • „Lady first” - Elena Lasconi, o doamnă care conduce un oraș „mort” d.p.d.v. economic, Câmpulung Muscel. De unde știu? Întâmplător sunt muscelean, născut și crescut acolo. Deși este un oraș frumos, singura mare realizare a primăriței este repararea bulevardului central. Orice ar încerca să schimbe în târgul care a fost prima capitală a Țării Românești de pe vremea lui Basarab I, orașul a fost pârjolit de golanii politici post-revoluționari din București și Argeș. Industria locală e pe butuci și muscelenii au plecat să lucreze în străinătate. Apetitul investitorilor pentru acest oraș turistic, a rămas la nivelul de tranzit;
  • Ludovic Orban, fost prim-ministru, este cel care l-a propulsat pe Nicușor Dan în funcția de primar, după ce acesta a avut două eșecuri anterioare, ca independent, susținându-l cu PNL. Ca lider de partid, dacă nu candidezi sau nu ești în stare să pregătești un coleg, e clar că ai o problemă de personal. De altfel, deși clamează că e de „dreapta”, Ludovic Orban este bugetar sadea, care nu a lucrat în mediul privat și nu a atras nicio investiție majoră ca demnitar;
  • Nicolae Ciucă, general ar armatei române, pare cel mai contestat lider al partidului de după 1990. Ca APV-ist (APV - armată pe viață, expresie folosită în comunism pentru personalul militar) nu avea voie să lucreze în economia privată, deci este iertat. Cu toate acestea el reprezintă interesele mediului de afaceri autohton. Cu tot respectul pentru Armata Română, tot pe NATO ne bazăm. Știu ce vorbesc, am făcut armata grea pe vremea răposatului (Ceaușescu) și cunosc ce înseamnă regimul militar. E greu de crezut că, fără să treci niciodată prin problemele antreprenorilor, fără să fii pus în situația să dai salarii propriilor angajați, etc., poți reprezenta mediul privat cu succes.

Într-o reclamă TV, președintele PNL și Primarul Capitalei mută instituțiile statului ca pe popice. PMB nu are bani și deficitul bugetar a ajuns la cote alarmante, dar Nicușor și Nicolae, fără a ne prezenta sursa miliardelor de euro necesari, schimbă din vorbe arhitectura Capitalei și desenează cu creionul instituții și parcuri noi. Am rămas perplex, nu alta! Parcurile administrate de PMB au rămas în paragină, multe clădiri ale instituțiilor publice sunt deteriorate, terenuri de zeci de hectare zac nefolosite, iar cei doi visează „cai verzi pe pereți”.

Nicușor Dan, „magicianul” care se autoconsideră de dreapta și a primit 3 bile albe de la cei trei candidați, este exact în aceeași situație. Nu are calități de antreprenor și nu a avut tangență cu mediul privat, nu a condus în viața lui o afacere, dar administrează o capitală europeană fără să fi atras nicio investiție pentru oraș. Din contră, investitorii străini și antreprenorii români au fost alungați sau blocați. Faptul că problemele majore ale Capitalei se agravează este doar un „detaliu” pentru primar. Dacă cei patru așa-ziși reprezentanți ai „dreptei” nu s-au înțeles între ei, ce șanse are Bucureștiul să evolueze în următorii 4 ani? În aceste condiții, chiar că merită să te întrebi: „Eu cu cine votez?” De un lucru sunt sigur: în afaceri tot pe noi trebuie să ne bazăm!

Dragos Dragoteanu

Manager Euroest Invest / Fast Parking

CIPS - Certified International Property Specialist

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Haos în București la orice oră. Cum poate fi descongestionat traficul: ”Benzile vor fi mai înguste pentru mașini și se va găsi spațiu și pentru trotuare mai late”
Haos în București la orice oră. Cum poate fi descongestionat traficul: ”Benzile vor fi mai înguste pentru mașini și se va găsi spațiu și pentru trotuare mai late”
Bucureștiul a ajuns să fie din ce în ce mai aglomerat la orice oră din zi, traficul fiind infernal. Foarte mulți lucrează în afara capitalei, acest lucru îngreunând și mai tare...
Adolescent din București, dat dispărut. Poliția cere ajutorul populației pentru găsirea lui
Adolescent din București, dat dispărut. Poliția cere ajutorul populației pentru găsirea lui
Un adolescent de 17 ani din București a fost dat dispărut miercuri, 11 decembrie, după ce a plecat de la o adresă din Sectorul 1 și nu a mai revenit. Potrivit Poliției Capitalei, minorul...
#afaceri, #afaceri electorale, #Bucuresti , #stiri politice
  1. Dilemă pentru casele de pariuri după anularea alegerilor prezidențiale: cine rămâne cu banii dacă scrutinul a fost fraudat
  2. Ministra Justiţiei: „România este în Schengen cu drepturi depline. Asta se întâmplă când ai o clasă politică pro-europeană”
  3. Ciucă: „Aderarea la Schengen este o victorie a întregii națiuni. Klaus Iohannis a avut o contribuţie esenţială”
  4. Preşedintele PNL, despre aderarea terestră la spațiul Schengen: „Mai puţin timp pierdut şi mai mulţi bani economisiţi”
  5. Nicu Ștefănuță, despre aderarea întârziată la Schengen terestru: "Peste 2,32 miliarde euro pierduţi anual"
  6. Fără vămi între România și Thasos. Siegfried Mureşan, despre avantajele aderării la Schengen: „Călătoriile noastre spre destinaţiile de vacanţă vor fi mai scurte”
  7. Ministrul Energiei, despre aderarea României la Schengen: „Foarte bună pentru economie. Țara noastră merita de mult timp această poziţie”
  8. Rusia sare în apărarea lui Călin Georgescu. "Noi nu suntem implicați. Este o vânătoare de vrăjitoare. Sunt călcate în picioare drepturile civile" VIDEO
  9. Care sunt ministerele care dispar în noul guvern și cum s-ar putea împărți restul între partide SURSE
  10. Aliatul lui Călin Georgescu din Bulgaria blesteamă aderarea țării lui la Schengen. "Trebuie să ne temem. Cea mai mare amenințare pentru supraviețuirea Bulgariei"