Piata de carte din Romania, o poveste de adormit copiii - Interviu

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 08:06
9235 citiri
Piata de carte din Romania, o poveste de adormit copiii - Interviu
Foto: Litera

Vanzarile de carte din Romania au suferit o lovitura puternica odata cu izbucnirea crizei, in 2008, insa piata s-a stabilizat in ultima perioada, gratie supermarketurilor, targurilor si platformelor online.

Marin Vidrascu, director executiv la editura Litera, a precizat in cadrul unui interviu acordat Ziare.com ca titlurile destinate copiilor au fost cel mai putin afectate de criza, insa romanele de fictiune se vand, in continuare, cel mai bine.

In plus, in ciuda tendintelor globale, cartile digitale au o cota de piata de doar 3,5%, in conditiile in care cea europeana este aproape de trei ori mai mare.

Cea mai mare problema a acestei piete din Romania ar fi legata de distributie. In plus, romanii nu o duc prea bine astfel incat sa isi permita "moftul" de a cumpara o carte.

Cum au fost vanzarile de carte in 2012, comparativ cu anul precedent? Ce schimbari au avut loc in prima jumatate din 2013?

Industria mondiala de carte are o cifra de vanzari de 100 de miliarde de dolari, din care SUA le revin 45 miliarde de dolari, iar Europei, 30 de miliarde. In acest peisaj, piata de carte din Romania se afla la o valoare de 60 de milioane de euro. Este o piata mica, daca o privim comparativ cu altele din Europa.

Piata de carte din Romania este si atipica, avand multe suisuri si coborasuri. Acum 10 ani existau aproape 3.000 de firme inregistrate la Registrul Comertului cu domeniul principal "editare de carte". Dintre ele, cam 300 erau active, in sensul ca editau cel putin 10 titluri pe an si participau, in marea lor majoritate, la principalul targ de carte din acea vreme, Gaudeamus.

In 2012, numarul editurilor care au participat la acelasi targ de carte s-a injumatatit. Motivul acestei reduceri drastice isi are explicatia in anul 2008, cand criza a lovit din plin o piata aflata oricum intr-o evolutie timida: unele edituri au dat faliment, altele nu si-au mai putut permite cheltuielile prilejuite de amenajarea unui stand de carte la targ.

In prezent, piata de carte nu mai are fluctuatii majore, vanzarile s-au stabilizat, dar se afla cu 45% mai jos fata de 2008.

Ce genuri au avut cel mai mare succes?

In 2011, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a realizat un studiu despre obiceiurile de lectura ale romanilor. Rezultatele studiului arata ca persoanele chestionate (in numar de 1.237, cu varsta de peste 18 ani) prefera sa citeasca in general romane, carti de istorie, carti de specialitate sau religioase.

In ultimii ani, la Litera, cel mai bine s-au vandut fictiunea, cu peste 40% din totalul incasarilor, cartile pentru copii - 25%, iar restul - carte practica (sanatate, frumusete, gastronomie, calatorii, hobby-uri etc.), dictionare, enciclopedii.

Si la nivel international, studiile arata ca pe primul loc in preferintele cititorilor se afla fictiunea, cu accent pe suspans, mister, actiune, aventura, mai ales in randul tinerilor.

Se schimba apetitul romanilor pentru carte odata cu venirea vacantei? Ce schimbari au loc (scade sau creste volumul vanzarilor, se schimba clasamentul genurilor etc.)?

Obiceiurile de lectura ale romanilor sunt, in general, aceleasi, fie ca vorbim despre lectura acasa, in vacanta, in transportul public etc. Pasionatii de fictiune vor prefera acest gen in defavoarea altora, fie ca sunt in vacanta, fie ca nu. Asa ca, din punctul nostru de vedere, vacantele nu influenteaza semnificativ preferintele romanilor in lectura.

Care au fost tipurile de carti care nu au fost afectate de criza?

Din pacate, nu putem spune ca vreun segment a ramas neatins, intreaga piata de carte a fost afectata de criza. Insa cu cele mai putine neajunsuri se confrunta segmentul de carte pentru copii. Cumparatorii acestui gen sunt parintii, din ce in ce mai preocupati de educatia copiilor lor si interesati sa le puna la dispozitie toate parghiile pentru succes la scoala si in viata. Acestia prefera, in general, carti de activitati, de colorat, educationale (atlase si enciclopedii), carti de povesti si cu ilustratii clasice.

La noi, 25% din totalul vanzarilor este reprezentat de cartea pentru copii.

Care sunt cele mai eficiente modalitati de vanzare a cartilor (online, in supermarketuri, din librarii, impreuna cu reviste si ziare etc.) si cum va asteptati sa evolueze piata in acest sens in 2013 si in viitorul apropiat?

In ultimii ani, zonele de carte din hipermarketuri au inceput sa functioneze bine si aduc o parte insemnata din vanzari. Reteaua clasica de librarii este de asemenea un canal de vanzare important, precum si targurile de carte din Bucuresti si din tara.

Vanzarile noastre au crescut simtitor odata cu proiectul Book Stop, propria noastra retea de distributie a cartilor. De asemenea, platforma online este un bun canal de vanzare.

In alte tari, piata de e-books e infloritoare. De ce nu se vand atat de bine cartile in format electronic si in Romania si care e estimarea dvs pentru 2013 pentru aceasta piata?

In ceea ce priveste influenta tehnologica asupra domeniului editarii, in Romania piata e-book-urilor se afla inca la inceput de drum: din cele circa 70.000 de titluri tiparite, doar 2.500 au fost digitalizate.

Se pare ca anul trecut vanzarile de e-book-uri se situau undeva la 300.000 de euro (intr-o piata totala de 60 de milioane de euro). Diferenta este imensa fata de SUA, unde vanzarea in format digital reprezinta 25% din vanzari, iar in Europa aceasta se situeaza la circa 10%.

Din totalul vanzarilor Litera, cea de e-book-uri reprezinta sub 1%. Avem o politica de crestere a acestui segment, in sensul ca, atunci cand editam o carte, incercam sa le oferim cititorilor ambele variante, formatul tiparit si cel digital. Aceasta politica se aplica in general cartilor pentru adulti, fara ilustratii.

Partenerul nostru pentru dezvoltarea in aceasta directie este elefant.ro, in momentul de fata, cea mai importanta platforma de vanzare pentru e-book-uri din Romania. Avem deja 140 de titluri disponibile in format electronic si intentionam ca anul acesta sa digitalizam cel putin inca 300 de alte carti.

Care este cea mai mare problema a cartilor in Romania? Cat lasa un cumparator de carte, in medie, in magazin?

Una dintre principalele probleme ale pietei de carte este cea legata de distributie, care in Romania este extrem de deficitara: retelele clasice de librarii isi reduc din ce in ce mai mult spatiile, exista destule librarii care au dat faliment ori au intrat in insolventa, creand astfel pierderi editurilor s.a.

Acesta este si motivul pentru care, in paralel cu distributia clasica de carte, ne-am dezvoltat propria retea de distributie, care in momentul de fata numara 25 de minilibrarii localizate in principalele centre comerciale din Bucuresti si din tara. De asemenea, la inceputul lunii aprilie am deschis in Bucuresti si prima librarie Litera.

O alta problema importanta este una sociala si economica: puterea scazuta de cumparare a romanilor. In plina criza, oamenii cheltuiesc din ce in ce mai putini bani pe produse destinate hobby-urilor, categorie in care se incadreaza si cartea. Sondajele internationale ne plaseaza in coada Europei la "consumul" de carte, cu sub 5 euro pe cap de locuitor cheltuiti in decursul unui an.

Daca ne raportam, insa, la cumparatorii de carte (cei care citesc cu regularitate si achizitioneaza carti in mod constant), atunci putem vorbi de o valoare medie de 40 lei/bon fiscal, procent obtinut din datele propriei retele de distributie.

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#vanzari carte, #carti online, #vanzari carti 2012, #ebooks Romania, #vanzari carti , #afaceri mici